finále
30.04.2023 18:00 CET
1 : 1
2:3 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Ruud van Nistelrooy (© AFP)

PSV zvládlo penaltovou loterii s Ajaxem a obhájilo triumf v KNVB Beker

Finále nizozemského národního poháru přineslo dramatickou bitvu se vším všudy a z celkového vítězství se stejně jako loni nakonec raduje PSV. Zápas po sto dvaceti minutách skončil nerozhodně 1:1 a musel tedy rozhodnout penaltový rozstřel, ve kterém byl úspěšnější eindhovenský celek. Ten tedy letos získal svou druhou cennou trofej po úspěchu v Superpoháru, naopak AFC po čtyřech letech nepřidá do vitríny žádný pohár.

PSV ovládlo KNVB Beker pojedenácté v historii a s touto sezónou může být celkem spokojeno, naopak amsterdamský gigant titul s největší pravděpodobností neobhájí a po druhém prohraném finále naopak bude nesmírně zklamán. Úvodní poločas příliš zajímavých momentů nepřinesl, až do prvního gólu za zmínku stojí jen střela Bakayoka o kousek vedle pravé tyče a také tvrdá rána Tila, kterou brilantně zlikvidoval pozorný gólman Rulli.

Výběr vedený trenérem Johnem Heitingou z ničeho nic otevřel skóre tohoto zápasu ve 42. minutě. Po dlouhém nákopu z vlastní poloviny převzal míč Bergwijn, kličkou se zbavil bránícího Tezeho a pak svou střelou trefil vracejícího se Jarrada Branthwaiteho, jenž hodně smolně nasměroval balón do vlastní sítě. Svěřenci kouče Ruuda van Nistelrooye po změně stran přidali a v Rotterdamu na stadionu De Kuip skórovali v 54. minutě.

Prosadit se totiž dokázal André Ramalho, avšak jeho zásah nebyl uznán kvůli ofsajdu. Vzápětí na opačné straně chtěl navýšit náskok Ajaxu Brobbey, jenže ten po krásné individuální akci trestuhodně netrefil prostor tří tyčí. PSV srovnalo krok přesně v polovině druhého dějství. Střídající belgický forvard Thorgan Hazard vsítil svou premiérovou trefu v dresu eindhovenského klubu po přihrávce Simonse z pravé strany, neboť z hranice brankového území usměrnil balón přímo do levého spodního růžku.

Ve zbývajícím průběhu základní hrací doby mířil nepřesně Brobbey a na druhé straně si Rulli poradil se střelou Simonse. Třicetiminutové prodloužení se změnilo v taktickou bitvu a žádná větší možnost se neurodila, rozhodovat tedy musel nevyzpytatelný penaltový rozstřel.

V první sérii byli úspěšní Tadič s Hazardem, ale ve druhé i třetí sérii postupně selhali Brobbey s Timberem a v dresu PSV také André Ramalho se Sangarém. Následně se prosadili Godts s El Ghazim, nicméně v poslední páté sérii neproměnil pokutový kop mexický záložník Edson Álvarez a o úspěchu PSV proto vzápětí rozhodl teprve dvacetiletý portugalský forvard Fábio Silva.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele