27.07.2013 20:30 CET
4 : 2
(1:0)

Reportáž

Dortmund přestřílel Bayern a získal svůj pátý Superpohár

Odplata dokonána! Borussia Dortmund dokázala mnichovskému Bayernu vrátit loňskou porážku a hned na úvod sezóny získává stále cennější trofej. BVB je po tomto triumfu zároveň prvním celkem, jemuž se povedlo získat pátý Superpohár.

Domácí lodivod Jürgen Klopp vsadil na očekávanou sestavu, pozici pravého beka tak za zraněného Lukasze Piszczeka zaujal Kevin Großkreutz. Vedle Svena Bendera se ve středu pole představil miláček žlutočerných příznivců Sahin a do ofenzivní "trojky" se vytáhl Gündogan. Místo Jonase Hofmanna, jenž má za sebou skvělou přípravu, přeci jen nastoupil Kuba, jenž se dokázal zbavit žaludečních potíží.

Také Bavoři vložili důvěru všeobecně propírané základní jedenáctce, kde se na pozici defenzivního záložníka ukázala čerstvá posila Thiago Alcântara. Vyjma zraněné trojice Neuer - Ribéry - Götze potom zůstali jen na lavičce Dante, Luiz Gustavo nebo Schweinsteiger.

Schwarzgelb i přes stále takřka třicetistupňovou hodnotu na teploměru neustoupili od své taktiky a hned po ztrátě míče svého protivníka vysoko napadali, čímž přidělávali FCB nemalé starosti. Tento styl hry však přinášel kýžené ovoce. Hned z první nebezpečné situace poté udeřilo: Großkreutz poslal do vápna nadýchaný centr, Bender hlavičkoval na branku, Starke sice jeho pokus vyrazil, ovšem pouze k dobíhajícímu Reusovi, který následně využil i drobného brankářova zaváhání a rovněž hlavou otevřel skóre - 1:0! Zaplněný Westfalenstadion byl rázem doslova ve varu.

Vzápětí ale mohlo být pro dortmundské příznivce ještě lépe. Gündogan našel za obranou rozběhnutého Lewandowskiho, ten předběhl Boatenga, následně překonal strážce mnichovské branky, avšak potom mu bylo pískáno ofsajdové postavení, ačkoliv postranní sudí nejdříve vůbec nesignalizoval a pokračoval s pohybem k brance. To Bayern se osmělil až po deseti minutách zásluhou Shaqiriho rány zpoza vápna, ale Weidenfeller jeho přízemní pokus kryl.

O poznání nebezpečnější ovšem byla další akce svěřenců Pepa Guardioly. Alabův centr oslovil Müllera, balón se potom přes Mandžukiče dostal až k Shaqirimu, ten však na skvěle reagujícího strážce dortmundské branky recept nenašel! Hrálo se nahoru dolu a rozhodně bylo na co koukat. To ostatně jen dokumentovala na opačné straně dvojice Reus - Lewandowski, ale druhý jmenovaný pálil z malého vápna jen do Starkeho!

Zhruba po dvaceti pěti minutách se hra přerušila, důvodem však nebyl žádný nedovolený zákrok nebo něco podobného, nýbrž nucená občerstvovací přestávka, která je ve vysokých teplotách nutností. Ve zbývajícím čase prvního dějství už tempo hry postupně upadalo... Mandžukić na jedné straně na míč nedosáhl a Gündogan si pro změnu na Starkeho nepřišel.

Do druhé půle nastoupil také obvyklý kapitán Borussie Sebastian Kehl, jenž na zeleném pažitu nahradil Svena Bendera. Krátce nato však bylo srovnáno: Lahm výstavním centrem na zadní tyči oslovil Robbena, jehož náběh nezachytil Großkreutz a holandský křídelník nekompromisní hlavičkou překonal Weidenfellera - 1:1. Za pouhé dvě minuty však centroval Gündogan a před nabíhajícím Lewandowskim si do branky srazil kulatý nesmysl van Buyten - 2:1.

Neuvěřitelná podívaná ale nadále pokračovala. A opět měl jednu z hlavních rolí Ilkay Gündogan, jenž potáhl míč na hranici vápna, kde poté efektně zasekl, čímž se zbavil hned dvojice protihráčů a technickou střelou za pomoci vzdálenější tyče zvýšil na 3:1! Gólové hody ale rozhodně nenapsaly poslední kapitolu. Lahm krátce po hodině hry dalším centrem oslovil ve vápně Robbena, který využil nabízené volnosti a z otočky nekompromisní střelou zavěsil - 3:2. A rovnou se mohlo začínat od nuly, ovšem Mandžukić po Shaqiriho centru akrobatickým pokusem branku o fous netrefil!

Mnichované se nadále snažili, konkrétně to byl Alaba, kdo posadil míč na hlavu Müllera, ten však nemířil přesně. Ten samý hráč měl v 80. minutě obrovskou šanci na vyrovnání, když ho za obrannou linií našel skvělým pasem Thiago, odchovanec FCB však z dobré pozice trestuhodně přestřelil! Záhy mohl po spolupráci s Lewandowskim trestat čerstvý sprinter Aubameyang, jenž byl u míče dříve než Starke, následně však zacílil jen do zkušeného brankáře.

Další skvělou individuální akci předvedl Gündogan, jemuž ofenzivnější pozice seděla jako ulitá, který se prohnal kolem obránce a poté "nabil" do naprosto ideální střelecké pozice Sahinovi, vytříbený technik ovšem na strážce mnichovské svatyně nevyzrál. Definitivně jasno bylo čtyři minuty před koncem řádné hrací doby, kdy Thiago ztratil míč uprostřed pole, Aubameyang potáhl míč, aby posléze oslovil lépe postaveného Reuse, jenž z mírného ofsajdu uzavřel na 4:2.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (632)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele