finále
24.05.2023 21:00 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Lautaro Martínez (© AFP)

Inter obhájil Coppu, dvěma góly se o obrat postaral Lautaro Martínez

Inter může děkovat Lautaru Martínezovi, který v rozmezí osmi minut smazal náskok Fiorentiny a zajistil milánskému gigantovi další trofej v sezoně. "Fialky" se sice po změně stran zlepšily, ale brankář Handanovič se už překonat nenechal.

"Fialky" toužily po doublu, který by získaly v případě výhry v obou nadcházejících finále. Jednak v tom pražském, kde se postaví v rámci Konferenční ligy proti West Hamu, ale především na Olympijském stadionu v Římě, kde čekal na Fiorentinu Inter. Současný šampión Coppa Italia, který toužil po dalším vítězství. Jenže začal katastrofálně.

Jen tři minuty uplynuly od chvíle, kdy hlavní arbitr Massimiliano Irrati foukl do píšťalky, když se Jonathanu Ikonému povedl propasírovat centr na zadní tyč. Tam viděl nabíhajícího kolegu Nicoláse Gonzáleze, jemuž se nikdo z hráčů Nerazzurri nevěnoval, a González se snadno prosadil!

Inkasovaná branka ale Interem neotřásla a milánský celek ukázal, že je letos pod vedením trenéra Inzaghiho nezvykle vyzrálým mužstvem, jehož psychická odolnost je oproti minulým rokům na výši. Inter začal hrát mnohem aktivněji a co nejdříve se snažil aspoň vyrovnat. Delší dobu se Viole dařilo efektivně bránit, ale ve 24. minutě dovolila zakončit Edinu Džekovi. Zkušeného forvarda ale na poslední chvíli zastavil brankář Terracciano.

Jenže za dalších pět minut předvedl Inter druhou ofenzivní hrozbu, Lautara Martíneze. Argentinský střelec se naplno ukázal a dokonce během pěti minut dokázal otočit skóre! Nejprve ve 29. minutě střelou z otočky po skvělé nahrávce od Brozoviće napálil míč mimo dosah brankáře Terracciana.

A když se psala 37. minuta, udeřil znovu. "Fialky" nedokázaly odkopnout míč pořádně, balonu se zmocnila motorová myš v záloze Interu Barella a po jeho pěkném centru se Martínez krásně položil do dráhy letu. Nechytatelná rána a stadionem se opět ozývalo skandování jeho příjmení - 2:1.

Po změně stran Inter přeci jen trochu polevil a Fiorentina mu ihned dala najevo, že umí hrát. A že když se nebude Inter dostatečně soustředit, bude hrozit. Cabralova šance na vyrovnání ale zůstala nevyužita a Gonzálezova rána brankáře Handanoviče taktéž nezaskočila. Po hodině hry protáhl brankáře Terracciana střídající Romelu Lukaku, jehož dělovku vyrazil zkušený italský brankáře jen před sebe. Dimarco, jenž dorážel, se však nacházel v ofsajdu.

Belgický tank se prodral až do vápna v 77. minutě a nesobecky předložil míč na zadní tyč. Tam si naběhl Robin Gosens a v roli střídajícího hráče mohl definitivně uklidnit mocné zástupy fandů Nerazzurri. Jenže do jeho zakončení se položil brazilský bek Dodô. Plno práce měl i Handanovič, jehož vyzkoušel Luka Jović nejprve ranou na zadní tyč a pak těsně minul jeho svatyni hlavou. Fiorentina dnes prostě nestačila na Inter a ten si připisuje po zásluze svůj již devátý titul Coppa Italia!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (51)

Přidat komentář
Bandita_Harry

Viola krásne dve finále, snáď niečo z toho vyjde

Reagovat
fenixLFC

snad len coppa

Reagovat
king23

Snad ani jedno.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
fenixLFC

tak coppa mi je fuk, hlavne nech konferencku vyhra west ham

Reagovat
Bandita_Harry

WHU už tiež tristo rokov nic nevyhral, hnevať sa nebudem

Reagovat
Furia Ceca

Snad obojí

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
MarcoBanco

Pome Fio

Reagovat
Mönchengladbach

Fiorentina double

Reagovat
MarcoBanco

Doteraz si pamatam zapas v EL, jak to mala Fio s Gladbachom krásne rozohraté po prvom zápase.. a potom dostali na prdel a vlastne tento rok sa s tým tiež pekne zahrávali, zdá sa že je to ich tradícia

Reagovat
10

Nico

Reagovat
MarcoBanco

Zatial Fio pekne presuje.. len sa trosku obavam tych brejkov, su tam celkom diery vzadu

Reagovat
10

Třeba teď napadali nesmyslně ve 4 lidech u brankáře a Inter šel na dva dotyky sám na bránu...

Reagovat
MarcoBanco

No fakt ta hra vyzera zaujimavo, na jednej strane hraju strasne vysoko a Inter nevie ani rozohrat, ale ked to prejde stredovou liniou vzdy to smrdi precislenim

Reagovat
Tomanatura

Italiano je Zeman 2.0, jeho taktika je vsechno dopredu a dozadu se uvidi. Jsem si jisty, ze s timto kadrem by nadprumerny trener mel o 15 bodu vic.

Reagovat
10

Já si to myslím taky, tohle je takovej pozérskej hurá fotbal. Interu stačí nakopávat míče a jen čekat na chybu těch 2 stoperů, který tam zůstávají s Džekem a Lautarem...

Reagovat
10

Ofsajdová past

Reagovat
Furia Ceca

Fiorentina Vepředu všechny dobrý akce ukončí odkopem do vesmíru, vzadu děravý jak ementál...

Reagovat
MarcoBanco

Kuuurv… ta obrana je hruza

Reagovat
Furia Ceca

Vieri s Tottim maj pěkný paničky Jenom Pirlo přišel s Tonim.

Reagovat
Furia Ceca

Ach jo... škoda že Fiore nepřidala gól-dva, když byli na koni. Teď je naopak v laufu Inter

Reagovat
10

Viola dostane bůra s tímhle naivním fotbalem...a pak ho dostane ještě od těch anglických a českých dřeváků

Reagovat
cresposuper

Viola za mna takticky velmi slaby vykon. Ok, ten uvodny ultraofenzivny presing nas zaskocil a chvilu sme s tym mali problemy. Ale akonahle prekoname tu prvu liniu presingu, sme proti totalne dezorganizovanemu timu. Uz to mohlo byt kludne o viac golov.

Reagovat
10

Nejhorší z jejich pohledu je, že to jinak hrát neumí, oni nemají vůbec žádnou alternativu hry, žádnou o trošku opatrnější taktiku, nedokážou změnit tempo hry. A je úplně jedno, jestli vedou 2:0, nebo prohrávají. Nadávám na Maxe, ale tohle je zase úplně opačnej extrém.

Reagovat
cresposuper

suhlas, najnebezpecnejsi boli paradoxne vtedy, ked zacali hrat 442 z praveku.

Reagovat
Furia Ceca

Oni jsou jak z Bundesligy... jakmile soupeře nepřestřílí, tak víc jak bod nevytěží.

Reagovat
Nuno čomes

Koho byste dali do základu ve finále LM? Lukaku x Džeko?

Inzaghi za každé postavení Gagliardiniho, to je na roztrhání trenérské licence

Btw. Tonda už vypadá na čistého lavičkáře. Škoda.

Reagovat
JozefJ

Nechápem čo ho furt tam dá kokota hnusneho ,ešte Gagliardiny bude hrať aj vo finále LM

Reagovat
Nuno čomes

To si piš, že bude

Reagovat
Rudy

Lautaro Lukaku od zacatku. To ocekavam v kazdem zapase, pokud muzou nastoupit. Inzaghi to vidi jinak. Takze budem sledovat plouziciho se Dzeka.

Reagovat
Nuno čomes

Lukaku se do toho dostává víc a víc, Džeko bude na jejich stopery moc soft.

Takže Džeko základ a Gagliardini v 60. minutě. Věřím tomu, že je schopen postavit i Škriniara

Reagovat
Tomanatura

Typek vyhraje za dva roky 2x coppu, skonci s o fost horsim kadrem nez Conte o chlup 2., je ve finale LM, ta hra ma pod nim hlavu a patu a na ef mu budou neustale nadavat, jak se nevyzna.

Reagovat
Nuno čomes

To přece nikdo nezpochybňuje, je to samozřejmě super A pořád tam je dalších 9-10 hráčů, ale stavění svých koní nebo některá střídání prostě nejdou přehlédnout. Sorry, ale za Gagliu se chválit nedá. Nebo jako to musí být automaticky dobře a nelze mít opačný názor? Nebo co je špatně?

Reagovat
Tomanatura

Si tvuj prispevek precti jeste jednou. Kdyz Inzaghi uzna za vhodne, ze budou hrat Dzeko a Skriniar, ktery je stale 3x lepsi nez Darmian, tak to treba respektovat a ne zbytecne negovat. Ten respekt uz si vyslouzil, dokaze ty hrace evidentne lip odhadnout.

Reagovat
Nuno čomes

Evidentně jo, když s nima funguje téměř denně. Já jen píšu to, co vidím Btw. Darmian absenci Skriniara sfoukl jak svíčku.

Reagovat
Nuno čomes

Jinak tu hlavu a patu jsem tam letos moc neviděl, jestli teda nemáš na mysli stále stejnou formaci a střídání. Navíc v těch zápasech, kdy to nešlapalo, nebyla žádná reakce nic. Ale samozřejmě pokud uhraje LM na příští rok, k tomu Coppa a Supercoppa, tak s finále LM nakonec velmi dobrá sezóna. Pak bychom si mohli to finále užít a zkusit štěstíčko na dvojku za 7.38

Reagovat
Tomanatura

Tak se na ty zapasy, kdy se po MS nedarilo, podivej. Ve vsech zapasech meli xG minimalne 3.0, to nebyly spatne vykony, pouze otresa forma utocniku, kterou ale nabrali zpet. Jinak je ta hra uplne v pohode, rotuje dost a strida i pozice hracu, Calha misto Brozovice etc, proste nikdo nema misto predplacene. Ja jsem s nim vseobecne dost spokojeny, hlavne vzhledem k tomu, s jakyma mrtvolama obcas musi hrat.

Reagovat
Rudy

To se ale bavis o obdobi pul roku po odchodu Conteho. Historie stara 1,5 roku. Pod pojmem hra ma hlavu a patu si predstavuji neco naprosto jineho. Nejakym zazrakem to posledni mesic dva vypada solidneji. Uvidime s City, z obrany mam hruzu uz ted. Parkrat se zadarilo a uz se pomalu vracime k jeho oblibene hre na 2 obrance a jeden z nich bude zoufale hasici Brozo. Nekomu to muze davat hlavu a patu.

Reagovat
Salfovic

Řekl bych, že za vzestupem stojí to, že Lukaku nějakým zázrakem našel formu.

Reagovat
Tomanatura

Ne, pouze Lautaro nechal svou repre formu v Kataru a zase zacal na hristi hrat za svuj tym a ne s protihracema.

Reagovat
Ladas321

K čemu vám budou dva útočníci v základu když stejně budete 90 % času bránit?

Reagovat
Nuno čomes

To je pravda

Reagovat
Rudy

Protoze parkrat utece po kridle Dumfries a bude potreba tam rychle dostat utocniky, at to ma komu davat

Reagovat
10

Viola v druhým poločase zlepšení, škoda těch 3 gólovek v závěru. Interu stačilo docela málo.

Reagovat
MarcoBanco

Hlavne tie Jovicove sance

Reagovat
MarcoBanco

Achh.. Tak Inter gratulujem.. Neskutocna skoda, dnes sa mi bude tazko zaspavat.. Tento zapas sa dal vyhrat

Reagovat
Largo

Gratulace Interu, zaslouženě. Fiorentina naivně a s chybama vzadu i vepředu.

Reagovat
1907

Nad očekávání ofenzivní utkání, mohlo skončit i 4:4. Hodně chyb v obraně. Obávám se, že tohle by v evropských finálech na trofej nestačilo ani jednomu. Hlavně bych teda nečekal, že Inter nechá Violu jít v poslední čtvrthodině asi do 3 jasných tutovek, a snad všechny je měl Jovič. Tehdy za Frankfurt by 2 proměnil...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně proto Italiano zatím není kouč pro top 6-7. Chybí tomu rovnováha.

Ale klidně může nahradit Sarriho za rok či dva.

Reagovat
Salfovic

S tímhle bohužel nemají v eklu šanci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele