finále
20.05.2012 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Juventus double nezískal, raduje se Neapol

Alessandro Del Piero odehrál svůj poslední zápas v dresu milovaného Juventusu. Nedal gól, Juventus symbolicky nevyhrál. Velkou trofej získává Mazzariho Neapol.

Smutný konec 'Božského Alexe' v dresu Staré dámy. Římské Stadio Olimpico v této sezoně moc radosti nezažilo a minimálně pro fanoušky Juventusu u toho zůstane i po dnešním finálovém zápase. Příznivci Neapole ale slavit mohou, cesta po Vesuv bude zřejmě velmi radostná a dlouhá. Nostalgická tečka za letošní sezonou Serie A končí výhrou Mazzariho týmu, s jehož barvami se možná některé opory rozloučí.

Například se může jednat o strůjce dnešního úspěchu. O branky se postarali Marek Hamšík a Edinson Cavani, mnoha evropskými kluby jsou obletováni také Gargano s Lavezzim. Pokud měl být tento zápas tím posledním, nutno podotknout, že lépe si hráči vybrat nemohli.

Juventus uhrál nezapomenutelnou sezonu, v níž nakonec nenalezl přemožitele. Tedy, v rámci Serie A. V tom úplně posledním zápase se jeho katem stala Neapol, Staré dámě došel dech a své smutné 'Arrivederci' dnes pronesl také symbol týmu a dlouholetý kapitán, střelec Del Piero.

V první šanci se po centru Campagnara ocitl Camilo Zuniga, jehož skákavou hlavičku ale vystihl brankář Storari. Ve velmi těsném ofsajdovém postavení se poté ocitl obávaný snajpr Edinson Cavani, Lavezzimu přihrávka zabrala o trochu více času, než si situace žádala.

Lavezzi neuspěl ani v samostatné akci, zakončoval mimo. Stejný výsledek měla také rána Zunigy. Neapol ale začala vzhledem k pomalejšímu kroku Staré dámy velmi aktivně. Prapor Bianconeri hrdě nesl Claudio Marchisio, jeho rána z hranice pokutového území ale De Sanctise nevystrašila. Na zadní tyči Storariho branky číhal Marek Hamšík, na Lavezziho centr ale zareagovat nedokázal.

Ve velké šanci se ocitl Marco Borriello, vděčný zákazník těch nejlepších turínských kadeřníků ale pálil mimo. Salvatore Aronica se dotkl nohy Marchisia, sudí Brighi ale kontakt za penaltový neposoudil. De Sanctis ještě v rámci prvního poločasu musel řešit zajímavou standartní situaci - k té se postavila 'desítka' Juventusu a diváci napjatě očekávali z útočníkových kopaček další unikátní ódu na fotbalovou krásu. Dočkali se ale jen ukončení první půle.

V té druhé se mělo rozhodnout. Vydatně se o to snažil Blerim Džemaili, jeho pobídku ale nestihl do sítě dopravit Cavani. Spolupráce dvou legendárních hráčů italského calcia - Pirlo jako nahrávač, Del Piero coby střelec - ke gólu to opět nevedlo. Lichtsteiner se velmi snažil napadat a běhat, švýcarský Forrest Gump ale svou rychlost neuplatnil. Maggio poté protestoval proti způsobu hry Martina Cácerese, Brighi jeho snažné prosby neslyšel.

Celý obraz hry se z remízy na drama změnil po hodině hry. Ezequiel Lavezzi je prostě ve vápně jako doma a přesvědčili se o tom i obránci Bianconeri. Bonucci s Barzaglim jej nechali projít, Argentince tak musel zastavit až náhradní gólman Storari - penalta ve prospěch Maradonovy minulosti. A když se k míči v této vzdálenosti postaví Edinson Cavani, málo věcí je v životě tak jistých jako inkasování - 1:0 pro Mazzariho tým.

Změny na obou stranách (konec Del Pierova turínského snu, čerstvá krev Mirka Vučiniče) měly rozehřát diváky a pohnout čísly na ukazateli skóre o něco výš. De Sanctis musel zasahovat po Bonucciho ráně, spolupráce Pepeho s Quagliarellou ke gólu také nevedla. Útok dnes prostě Juventusu dělal problémy, s Del Pierem jakoby ze hřiště odešla historie, chytrost i emoce.

Pirlo napálil svůj přímý kop do zdi, Caceres musel v poslední chvíli zastavit Cavaniho. Neapol v tuto chvíli spoléhala na rychlé útoky a dobře postavenou obranu. K té se přidala také záloha, důležitou postavou byl Marek Hamšík.

Že fotbal není hokej a že dnes alespoň nějaký Slovák může slavit, to nám ukázal právě Hamšík. Makedonec Panděv poslal záložníka s originálním účesem do zakončení, tomu stačilo trefit zařízení a překonat Storariho. Obojí se povedlo a Neapol měla výhru skoro v kapse.

Tíhu okamžiku neunesl střídající Fabio Quagliarella a velmi si zkrátil pobyt na hřišti. Pro Juventus ním pod sprchy zmizela i trofej, Coppa Italia tak vyhrává Neapol! Za dvaadvacet let vyhrávají Partenopei pohár poprvé, můžeme jim tedy jen gratulovat. Naopak, velmi zajímavé bude sledovat reakci Juventusu, který se po mnoha letech loučí s veteránem a symbolem týmu. Del Piero odchází, fanoušci calcia, povstaňte. Možná jej bude provázet smutný pocit neúplnosti nebo křivdy, my ale budeme dále vzpomínat na to, jak po celé Evropě dokázal rozdávat radost.

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, goal.com

Komentáře (432)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele