Reportáž

Marseille má po 17 letech trofej. Ve finále Ligového poháru skolila Bordeaux

Čekání je u konce. Sedmnáct let trvalo čekání celé Marseille na výraznější úspěch. Dočkala se až dnes - ve finále Coupe de la Ligue přehrála jasným způsobem obhájce trofeje z Bordeaux.

Minulý rok čekal na Bordeaux daleko jednodušší soupeř, druholigové Vannes. Letos se francouzským pavoukem dostala do finále jiná klasa - Olympique Marseille. Marseille marně čekající na výraznější úspěch již několik let. Marseille, která získala francouzský Ligový pohár vůbec poprvé ve své historii.

Bordeaux na druhou stranu čeká již v úterý první čtvrtfinálový zápas Ligy mistrů proti Lyonu. A vzhledem k tomu, že svěřenci Clauda Puela z posledních pěti čtyř zápasů vyhráli pouze jednou, to budou mít velice těžké i v lize. Druhý Montpellier má stejný počet bodů, přestože o jeden zápas méně. Nejlepší výchozí pozici má ale nejspíš Marseille. Ta má k dobru dohrávaný zápas se Sochaux, papírově slabší soupeře před sebou a nyní i mohutnou psychologickou výhodu...

Zatímco kouč Marseille, nyní již legendární Didier Deschamps, nasadil tu nejlepší možnou sestavu, jeho protějšek Laurent Blanc se postaral o menší překvapní, když do branky poslal náhradníka Ulricha Ramého. Na druhou stranu se v základu ukázal jak Yoann Gourcuff, tak i druhá ofenzivní hvězda Marouane Chamakh. Po zběsilém začátku utkání přišlo mírné vystřízlivění, Bordeaux se zpočátku začalo ukazovat jako silnější mužstvo.

Gourcuff nedokázal z pravé strany vápna nalézt dobře postaveného Fernanda, o pár minut později se pokoušel bývalý hráč AC Milán o zakončení sám. Z dálky ale na připraveného Mandandu nevyzrál. První vážnější příležitost Marseille přišla po půlhodině hry. Do této chvíle nenápadný Hatem Ben Arfa se uvolnil přes jednoho z obránců a nepříliš povedenou střelou spíše provětral rukavice Ramého.

Opravdu nebezpečným se naopak po dlouhé době ukazoval Gourcuff. Jeho Bordeaux jasně kontrolovalo průběh zápasu, zatímco on sám pouze o pár centimetrů minul dobře míněnou přihrávku Plašila. A přestože na stadionu bylo daleko více příznivců Olympiqueu, nedůrazná hra jejich týmu je uvrhla v mlčení. K životu je opět přivedl Brandão. Ten skvělou střelou ale doplatil na dobře postaveného Ramého, branka tak zatím nepadla. Přesto byli modří daleko lepším týmem, a bylo tak velikým překvapením, když se Marseille po pár minutách druhé půle ujala vedení.

Po 52 minutách musel zraněného Nianga vystřídat Valbuena. A toto střídání pravděpodobně rozhodlo celý zápas. Byl to právě střídající záložník, jenž po hodině hry našel v malém vápně Brandãa. Ramé vyrazil na roh. A z rohového kopu se vznesl míč nad pokutové území, Souleymane Diawara předskočil svého strážce Diarru - a nadělil svému bývalému zaměstnavateli první ránu - 1:0.

A než se Bordeaux stihlo dostat zpět do zápasu, byl zápas prakticky rozhodnut. Ben Arfa dovezl míč až do vápna, svou zadovkou překvapil obránce soupeře. K míči se prodral Valbuena a přesně mířenou střelou levačkou rozvlnil síť v krátkém časovém sledu i podruhé - 2:0.

Blanc na nepříznivý vývoj zareagoval překvapivě. Stáhl Gourcuffa s Chamakhem, na hřiště se podíval Gouffran s Cavenaghim. To možná naznačilo, že Bordeaux se chce šetřit spíše na úterní utkání Ligy mistrů. Zbývalo 13 minut a Marseille se chystalo dokončit své ďábelské čekání na očekávanou trofej.

U všeho byl opět Valbuena. Jeho přímý kop z levé strany tečoval Mathieu Chalmé. A Ramé v brance Bordeaux už nemohl nic dělat - 3:0 pro bílé. A l'OM mohlo vedení ještě zvýšit. Ben Arfova točená střela pouze o pár čísel minula tři tyče, ani rána Taye Taiwa se těsně do brankového prostoru nevešla. Nakonec ale dostalo Bordeaux ještě malou naději. Pár minut před koncem se prosadil mladý ofenzivní záložník Sané. Ten zužitkoval přímý kop Wendela - 3:1.

Již nikdo ale nedokázal oslavy marseillského klubu pokazit. Hráče čeká jistě veselý a dlouhý návrat na jih Francie a co může být ještě důležitější - výhra může ostatním klubům ukázat, že Girondins letos nejsou k neporažení...

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska cítím vítězství - Olympique Marseille

Reagovat
homeles8

Podle mě vyhraje Bordel

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to tak jednoznačně neviděl, věřím, že to Marseille zvládne

Reagovat
homeles8

já jim taky fandim, ale prostě si myslim že to Bordel obhájí. Ale snad myslim blbě

Reagovat
tomasinho

Reagovat
SunFells

OT: Manažer Arsenalu Arséne Wenger má veliký zájem o 19letého ofenzivního záložníka Edena Hazarda z Lille. Mladému tvořivému hráči podle zpráv z Francie dokonce zavolal a pokoušel se ho přesvědčit, aby v létě přestoupil do jeho klubu. Zájem má i Inter a AC Milán, Barcelona, Chelsea a Real Madrid.

Jeho ta cena ještě odradí, bohužel

Reagovat
božský John

Vyhrajem,vo tom nic

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím že Marseille to zvládné

Reagovat
F.Torres

Bordeaux

Reagovat
homeles8

Reagovat
F.Torres

víš co mi můžeš...

Reagovat
Tomtaf

0:1

Reagovat
Godwinson

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

pozeral som prave esport a zajtra tam je uvedeny ligovy zapas Marseille ... aj dnes tento zapas ... je mozne aby hrali 2 zapasy za 2 dni ???

Reagovat
smazaný uživatel

neni.. zapas se presouva na 20. dubna tusim..

Reagovat
smazaný uživatel

thx

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille pro mě favoritem.

Reagovat
smazaný uživatel

Diawara!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paráááádaaaa kluciiii, ať žije Marseille, OLYMPIQUE MARSEILLE

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

parada Marseille ...teraz uz len pridat ligovy titul .... doprial by som im to hlavne kvoli Niangovi ....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pral sem to rozhodne bordeaux ato nejen kvuli plasilovi, ale pokud udelaji jeste titul, smeknu

Reagovat
smazaný uživatel

krásný zápas

Reagovat
smazaný uživatel

17 let? Panečku, tak tohle jsem tedy nevěděl ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, chválím report, pěkně napsáno!

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele