Reportáž

Lille má po více jak půl století trofej, získalo Coupe de France

Lille má po 56 letech konečně trofej - získalo Coupe de France. Tým pod vedením Rudiho Garciy i přes nervózní průběh utkání porazil Paris SG díky opožděné brance Ludovica Obraniaka z 89. minuty. Pařížskému týmu tak obhajoba podle představ nevyšla.

Na Stade de France v Paříži ale utkání mohlo nakonec skončit 2:0, brankář "domácího" týmu Grégory Coupet ale v 90. minutě skvěle chytil pokutový kop, jenž pořádně usměrnit nedokázal Mathieu Debuchy. To ale nakonec Lille příliš nevadilo, po závěrečném hvizdu totiž vyhrálo těsně 1:0 a po více jak půl století slaví zisk trofeje.

Chycená penalta nakonec Coupeta příliš neutěšila, brankářský veterán se totiž spolu s Claudem Makélélém chystá po sezoně pověsit kopačky na hřebík a svou úspěšnou kariéru chtěl zakončit právě obhajobou Francouzského poháru. To mu ale nedovolil střídající polský reprezentant Ludovic Obraniak, jenž svým přímým kopem z velikého úhlu poslal všechny fanoušky Lille slavit - a doufat v konečný double.

První půle se odehrála ve znamení veliké nervozity a spousty chyb na obou stranách. A to navzdory tomu, že žádný z celků výrazný přehmat udělat nechtěl. První vážnější příležitost si v osmnácté minutě připsal Nene z Paris Saint-Germain, jeho ránu ale v 18. minutě vytěsnil botou Landreau. Největší šanci ale po rychlém protiútoku spadla do náruče kanonýrovi Moussovi Sowovi, jenž svou tvrdou ranou z dvaceti metrů těsně přestřelil.

Tolik k výčtu příležitostí z prvního poločasu. Druhé dějství začalo pro Pařížany velice nepříjemně. Již několik minut po startu druhé půle se totiž při jednom ze soubojů zranil defenzivní záložník Claude Makelelé, který musel být následně vystřídán. Jelikož osmatřicetiletý Francouz již několikrát prohlásil, že po této sezoně chce ukončit kariéru, možná byl toto vůbec poslední okamžik, ve kterém jsme tohoto záložníka v dresu Paris SG.

Jinak ale druhý poločas probíhal na podobné bázi jako ten první, několik nedorozumění, mnoho nepřesností a žádná výraznější příležitost. A když se již Guillaume Hoarau či Nene dostali do dobré příležitosti a odhodlali se k povedené střele, stál v brance Lille připravený Mickäel Landreau, jenž skvělými reflexivními zákroky zabránil PSG ve skórování.

Rozhodující moment přišel v 79. minutě, kdy kouč Garcia poslal na hřiště namísto dnes nevýrazného Moussy Sowa polského ofenzivního záložníka Ludovica Obraniaka. Polský reprezentant - na rozdíl od Moussy Sowa, jehož přednostmi jsou především rychlost a síla - vnesl do hry dog konečně technický prvek. Lille zahrávalo několik rohových a přímých kopů.

Ten nejdůležitější ale přišel v 89. minutě. Po zákeřném faulu na Mathieua Debuchyho zahrávalo LOSC nebezpečný přímý kop z velikého úhlu. Polský reprezentant stál téměř u rohového praporku. Grégory Coupet mohl pouze pozorovat, jak míč přelétává jeho hlavu a nakonec se od vzdálenější tyčky odráží do horního růžku. Nádherná branka znamenala těsně před koncem utkání vedení 1:0.

Jestli se Coupetovi mohl vyčítat první gól, za druhou vyloženou šanci mohl zcela jistě on. Zkušený gólman vyběhl z branky a ve vápně nedovoleně srazil unikajícího Gervinha, jenž unikl ofsajdové pasti soupeře. Bez sebemenšího zaváhání odpískal rozhodčí pokutový kop. Veterán v bráně Paris SG ale svou chybu napravil, když nohou vytěsnil penaltu z kopaček Mathieua Debuchyho.

V nastaveném čase se již zvláštního nestalo, a Lille tak po 56 letech konečně získalo trofej, Coupe de France si do vitrínky může vystavit již pošesté v historii. Veleúspěšnou sezonu může zakončit již v příštím kole. Pokud se týmu okolo kanonýra Moussy Sowa podaří porazit Sochaux a zároveň druhá Marseille padne v Lorientu, o titulu již bude rozhodnuto...

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com, goal.com

Komentáře (27)

Přidat komentář
Tomtaf

0:0 (0:3)

Reagovat
domingo

Neutralni puda v Parizi

Jinak tipuju nic moc zapas, ktery rozhodne jedna branka, pravdepodobne pro Pariz...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 (68. Sakho)

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

!! PSG !!!

Reagovat
Kepy_FCB

DOUBLE pro LILLE !

Support Lille pač mi PSG v týdnu zkazili tiket

Reagovat
JozkokozleJ

Niekedy je motivacia ludi podivuhodna, ale paradna

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak

Reagovat
onze

Veľká škoda, že BOYCOTT - ULTRAS PSG stále trvá. Aj tak PSG

Reagovat
Robbie

vyhraje Lille nebo ne ?

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 (Rozehnal)

Reagovat
smazaný uživatel

No to bude zápas .Jsem zvědavý kdo to vyhraje? Útoky budou na obou stranách určitě dost vyrovnané. Myslím že to ale Lille vyhraje. Tip: 3-2 .

Reagovat
Coniglio

to je pre parizanov najneutralnejsia poda..

Reagovat
smazaný uživatel

Půl století čekat na trofej a pak atakovat double, borci

Reagovat
honziss

Johou, neskutečné... Mám obrovskou radost. Teď dotáhnout do vítězné tečky ještě ligu! :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně neutrální půda

Reagovat
Godwinson

Očekávaně, dobrá práce.

Reagovat
Filip12

Gervinho Hazard Obraniak Lille

Reagovat
smazaný uživatel

Rozehnalovo Lille s Rozehnalem na lavičce vyhrálo Francouzský pohár

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

ČTK by vynechalo to "s Rozehnalem na lavičce"

Reagovat
smazaný uživatel

LILLE

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele