36. kolo
12.05.2021 21:15 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Arsenalu (© AFP)

Arsenal díky Jorginhově hrubce vydřel překvapivou výhru nad Chelsea

Vůbec poprvé od památné sezony 2003/04 se londýnskému Arsenalu podařilo vyzrát na městského rivala z Chelsea v obou vzájemných ligových zápasech. Zatímco tehdy "Kanonýři" opanovali celý ligový ročník, a to bez jediné porážky, tentokráte naopak prožívají nejhorší ročník v moderní historii, který navzdory výhře 1:0 na Stamford Bridge stále spěje k umístění mimo pohárové příčky. Chelsea sice měla po celý zápas více ze hry, ale chybou v rozehrávce darovala soupeři laciný gól a výrazně si zkomplikovala boj o Ligu mistrů.

Blues tak nyní čeká extrémně náročný dvojboj proti Leicesteru, s nímž se nejprve utkají ve finále FA Cupu a poté také v neméně důležitém ligovém střetnutí, které může výrazně napovědět, který z těchto celků se udrží do čtvrtého místa a tím pádem postoupí do příštího ročníku Ligy mistrů, neboť v závětří z pátého místa na selhání svých soupeřů číhá Liverpool, který se na závěr sezony opět výsledkově zvedl. Chelsea má případně v záloze ještě možnost automatického postupu do příštího ročníku milionářské soutěže, pokud dokáže na konci měsíce porazit ve finále Ligy mistrů Manchester City. Arsenal mezitím stále zůstává ve středu tabulky, ovšem jeho ztráta na rivala z Tottenhamu se ztenčila na jediný bod.

Právě s ohledem na víkendové klání FA Cupu udělal Thomas Tuchel v základní sestavě Blues hned sedm změn, což se na výkonu domácích přece jen podepsalo. Přesto je mohl brzy poslat do vedení Kai Havertz, jenž zachytil přihrávku mezi stopery Arsenalu a řítil se zničehonic sám na branku, avšak tváří v tvář Berndu Lenovi poslal svou ránu příliš vysoko.

Místo očekávaného vedení Chelsea tak přišel šok na opačné straně. Aktivní napadání rozehrávky soupeře se Arsenalu beze zbytku vyplatilo, neboť Jorginho pod tlakem poslal míč vstříc vlastní brance, aniž by si všiml, že Kepa Arrizabalaga se mezitím pro převzetí přihrávky posunul do strany. Španělský gólman sice zabránil nejhoršímu, když na brankové čáře míč vyškrábl do strany, avšak Piérre-Emerick Aubameyang nastalého chaosu využil a zpětnou přihrávkou vybídl ke snadnému zakončení do odkryté branky Emila Smithe Rowea, jenž tak po prvním kariérním ligovém gólu v minulém kole skóroval hned vzápětí i podruhé.

Po zbytek zápasu se Arsenal uchýlil k poctivému bránění snadno nabytého náskoku, zatímco Chelsea připadla veškerá iniciativa. Domácím se sice po změně stran zdánlivě povedlo srovnat z rohového kopu, když Christian Pulišić zblízka doklepl míč do sítě, avšak americký záložník se nacházel v postavení mimo hru, což vzápětí posvětil i přezkum videorozhodčího.

V samém závěru měla Tuchelova družina přece jen blízko alespoň k zisku bodu, když se parádní hlavičkou vytáhl Kurt Zouma. Leno však dokázal konečky prstů míč vytěsnit na břevno a poté s úlevou sledoval, jak rovněž do břevna míří i dorážka střídajícího Oliviera Girouda. Arsenal tak i s notnou dávkou štěstí udržel výhru 1:0 až do konečného hvizdu, a přestože pro severolondýnský klub přichází tento tříbodový zisk příliš pozdě na záchranu hrubě nepovedené sezony, "Kanonýři" alespoň přispěli k pořádnému zdramatizování bojů na čele tabulky.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
emanuel habasko

Arsenal nevystřelí ani na bránu.

Reagovat
justcall

Reagovat
OliKahn

Chelsea je brutalne na koni. Navic potrebuje vyhrat. Jsem zvedav na sestavu. Arsenal na druhou stranu bude kousat.

Reagovat
justcall

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele