28. kolo
27.02.2019 20:45 CET
5 : 1
(2:1)

Reportáž

Arsenal doma opět nezaváhal, Bournemouthu nadělil pět branek

Další zápas na Emirates Stadium, další výhra Arsenalu. Proti Bournemouthu si Unai Emery užil dokonce nejvyšší domácí triumf za svou dosavadní kariéru na severu Londýna, neboť Kanonýři deklasovali svého soupeře 5:1, nadále drží klíčovou čtvrtou příčku a začínají dorážet na třetí Tottenham, s nímž se utkají zrovna v kole příštím.

Stejně jako o víkendu proti Southamptonu domácí na nic nečekali a dočkali se brzkého průlomu skóre. Již ve čtvrté minutě obrana Bournemouthu zcela propadla při bránění Mesuta Özila, jehož snadno vyslal do úniku Sead Kolašinac, a německý záložník nonšalantně překonal i Artura Boruce.

Po zhruba čtvrthodině naprosté dominance Arsenalu sáhl Eddie Howe ke změně rozestavení a hostům hned vzápětí podařilo rovněž nebezpečně zahrozit. Na konci přímočaré akce se po výtečné kolmici Kinga ocitl Ryan Fraser, ale na rozdíl od gólové situace na opačné straně v tomto případě převážil brankář. Bernd Leno totiž předvedl výtečný zákrok a udržel svůj tým vedení.

Také zbytek první půle ukázal v plné parádě, že oběma celkům nedělá potíže střílet branky, ale stejně tak je ve vysokém množství také inkasují. Jako první předvedl katastrofální zkrat v obraně Adam Smith, jehož křižný pas zachytil Henrik Mchitarjan, vyměnil si míč s Mesutem Özilem a uklidil jej do prázdné branky. Radost domácích z dvoubrankového náskoku však trvala sotva tři minuty. Tentokráte byl hlavním viníkem Matteo Guendouzi, jenž přliš otálel s posunutím míče a nechal se před vlastní šestnáctkou odzbrojit Danem Goslingem, který podobně jako Özil vybídl k snadnému zakončení Lyse Mousseta, pro nějž šlo o vůbec první kariérní zásah v Premier League.

Závěr první půle se sice odehrál v naprosté režii Arsenalu, ale skóre se již do přestávky neměnilo. Kanonýři však vlétli do zápasu i po změně stran a stejně jako na začátku zápasu se i tentokráte dočkali okamžité odměny. Nakrátko rozehraný přímý kop domácí na pravé straně výtečně vykombinovali a Mchitarjanův přízemní pas našel ideálně Laurenta Koscielného, jehož tečovaná rána se od tyče překlopila až za brankovou čáru. Krátce nato měl čtvrtý gól na noze aktivní Özil, jenže tentokráte se míč od tyče vrátil zpět do hry. Také na opačné straně záhy zazvonila branková konstrukce po tečované ráně Goslinga, která přepadla přes plachtícího Lena, ale skončila jen na břevně.

Ani s postupem času Arsenal neupouštěl od ofenzivního snažení a v 59. minutě už tak pohodlný náskok ještě jednou navýšil. Role asistenta se opět ujal nezastavitelný Mchitarjan, jehož ideálně načasovaná kolmice vyslal do samostatného úniku Piérra-Emericka Aubameyanga, který zkušeně obešel Boruce a zasunul míč do prázdné branky.

I když pak gabonský útočník opustil trávník výměnou za Denise Suáreze, domácí neztratili na střelecké potenci díky nasazení Alexandra Lacazetta. Francouzský forvard odehrál po nástupu z lavičky závěrečnou půlhodinu s velkou chutí a dvanáct minut před koncem se dočkal vlastního zápisu na střeleckou listinu. Díky černé práci Sokratise při rozrážení hráčské zdi měla Lacazettova kroucená pumelice usnadněnou cestu mezi tři tyče, a přestože si Boruc na míč sáhl, v cestě za svá záda mu nezabránil.

Arsenal tak korunoval vydařených sedm dní třetím domácím triumfem a po Borisovu a Southamptonu rozprášil Bournemouth 5:1 a před veledůležitým derby proti Tottenhamu úspěšně drží čtvrtou příčku, navíc již jen s čtyřbodovým odstupem za svým severolondýnským rivalem. Bournemouth zůstává dvanáctý.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Pharrell

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele