9. kolo
28.10.2012 17:00 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Man United i díky přehmatům sudích dobyl Stamford Bridge

Po deseti a půl letech Manchester United dobyl Stamford Bridge. Klíčová se ukázalá dvě časová pásma: výpadek Chelsea od čtvrté do dvanácté minuty, díky němuž se Red Devils dostali do dvougólového vedení, a pak období mezi 63. a 75. minutou. Vyloučení Ivanoviće bylo v pořádku, avšak Evans o Torrese zavadil, druhá žlutá tak přijít neměla a už vůbec neměl přijít gól z ofsajdu Chicharita...

O takovém startu do zápasu se Manchesteru United nemohlo ani snít. Stadion, který byl v tu dobu pro Rudé ďábly v Premier League už deset utkání prokletý, už po dvanácti minutách naprosto oněměl. První půle nabídla nádhernou podívanou. Truhle s šancemi se otevřela už ve čtvrté minutě. A Chelsea si u té příležitosti vypila kalich hořkosti až do dna. Rooney přihrál pod sebe Van Persiemu, jehož bomba sice trefila tyč, jenže balon se od ní odrazil do zad Davida Luize a pak si to namířil do branky - 0:1.

Za avizovaných osm minut dostali svěřenci Roberta Di Mattea druhou ránu do vazu a opět u toho byl Van Persiem. Valencia obdržel přihrávku do lajny od Rafaela, milimetrově našel nejlepšího střelce Premier League, jenž obratně z jednoho doteku zvýšil už na 2:0 pro United. A tím víceméně Red Devils pro první poločas skončili. S lehkou nadsázkou lze říci, že pak už hrála jen Chelsea a snížení na 1:2 ze závěru půle bylo více než zasloužené.

Po chvíli, kdy se Londýňané vzpamatovávali z šoku, ujali se jednoznačně otěží nejočekávanějšího klání víkendu. Od dvacáté minuty měla velkou převahu, která vyplynula v obrovský tlak. Ve čtyřiadvacáté minutě velice zaměstnal španělského brankáře David Luiz. Jeho přímý kop měl zajímavou trajektorii a De Gea si s ním poradil poměrně krkolomně. Chvíli nato pak Hazard hbitě obešel dva protihráče a jen těsně minul branku.

Po trošku volnější desetiminutovce rozjeli Blues modré peklo, které nakonec znamenalo alespoň snížení. Na jejím začátku byl blízko vlastní brance obránce United Evans, který po Mikelově centru ve snaze odkopnout míč trefil tyč. Z následného rohu to pak opět hořelo, když se oproti Cahillově hlavičce vyznamenal zákrokem na zemi De Gea. Španělský gólman musel zasahovat ještě proti hlavičce Torrese, jehož oslovil krásným centrem Mata.

Drobný záložník, který v posledních týdnech táhne Chelsea významným způsobem, se také zasloužil o snížení. Dvě minuty před koncem poločasu si Hazard na Rooneym vykoledoval standardku ze zhruba 18 metrů a Juan Mata fantastickým způsobem uklidil balon přesně k tyči - 1:2. Španělský Napoleon mohl dokonce vyrovnat, když po nezdařeném výkopu brankáře United dostal od Torrese přihrávku do samostatného úniku, avšak De Gea své zaváhání napravil skvělým zákrokem.

Závěr poločasu sliboval velké věci i do půle druhé a "obavy" se dokonale potvrdili. Tedy alespoň v jejím začátku. Chelsea stačilo sedm minut a přeměnila svou převahu ve vyrovnání. Hlavní roli si protentokrát napsal mladík Oscar. Brazilský záložník celou akci začal výborným před branku na Matu, který jej s vypětím všech sil zachytil a vrátil míč do nebezpečného prostoru. Našel opět Oscara, jenž narýsoval mezi penaltu a malé vápno další vysokou přihrávku, kterou už Ramires využil a hlavou srovnal na 2:2.

V euforii hrající Chelsea chtěla víc a byla blízko blizoučko už za dvě minuty. Eden Hazard si na kraji vápna pohrál s Rooneym a následnou střelou k tyči donutil De Geu k pohotovému zákroku. Poté se hra přeci jen uklidnila a vyrovnala, po hodině hry pak přelila na druhou stranu. Ivanović zřejmě zavadil o nohu Younga ve chvíli, kdy anglický křídelník unikal sám na branku a po červené kartě musel opustit hrací plochu. Z následného přímého kopu pak Rooney těsně přestřelil Čechovu branku.

Ještě hůře bylo Chelsea za pět minut a Mark Clattenburg se vyznamenal znovu. Torres si pokopl míč kolem Evanse, ucítil kontakt, upadl a odměnou mu bylo druhá žlutá karta. Blues šli do devíti, United na koně a po sedmi minutách přišla další křivda. Jen těžko přehlédnutelný ofsajd Chicharita zůstal bez povšimnutí a kýžený třetí gól tak padl - 2:3.

Těžko popisovat závěrečnou čtvrthodinu, v níž se Chelsea zoufalým způsobem snažila něco s výsledkem udělat, v dvojnásobném oslabení už se zkrátka na nic nezmohla. I přes porážku zůstává na prvním místě Premier League s jednobodovým náskokem na duo z Manchesteru.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (657)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele