5. kolo
18.09.2011 17:00 CET
3 : 1
(3:0)

Reportáž

Manchester United uštědřil Chelsea lekci z produktivity. Vyhrál 3:1

Hodně krutý byl dnes fotbalový Bůh k Chelsea. Ta totiž na Old Trafford nepředvedla vůbec špatný výkon, jenže nakonec pyká za trestuhodně neproměněné šance. To na druhé straně byl Manchester United v zakončení prakticky bezchybný a po vítězství 3:1 zůstává nadále suverénní.

Spílat budou hosté zejména Fernandu Torresovi. Španělský útočník sice odehrál opravdu skvělé utkání, které konečně korunoval gólem, jenže nemuselo zůstat jen u jednoho. Deset minut před koncem totiž z pár metrů netrefil zcela odkrytou klec - právě tento moment definitivně rozhodl o výhře Man United. Chelsea ale měla také další šance, jichž může nyní litovat.

Naopak Sir Alex Ferguson může být na výsost spokojen, především co se týká konečného skóre. Na hřišti to totiž nebylo zdaleka ideální. V prvním poločase se ovšem vše, na co jeho ovečky sáhly, proměnilo ve zlato, což bylo klíčové.

Blues přijeli do Manchesteru s odvážnou sestavou, záložní řada ve složení Meireles, Ramires, Lampard napovídala, že tu rozhodně nehodlají bránit. A skutečně, úvod je zachytil ve velké ofenzívě. Už ve čtvrté minutě se mohla Chelsea radovat, když se míč dostal přes Lamparda k Ramiresovi, kterého ovšem výborně vychytal De Gea. Ten měl dnes před sebou pro takový zápas relativně nezkušené duo stoperů Evans, Jones.

Na pravém kraji obrany pak nastoupil dalším mladík, Chris Smalling, a právě on připravil pro soupeře v osmé minutě hodně hořkou pilulku. Ashley Young zahrával z levé strany volný přímý kop, našel Smallinga a ten hlavičkou nekompromisně rozvlnil síť. První šance, první gól. Taková rovnice ovšem neplatila na druhé straně. Po ztrátě Andersona měl slibnou příležitost Torres, jenže branku svojí přízemním pokusem netrefil.

Středové složení domácích příliš nefungovalo. Duo Fletcher, Anderson bylo soupeřem často přehráváno. Jenže Chelsea z toho nedokázala vytěžit branku. Ve 26. minutě to byla další gólovka, kterou hosté pohrdli. Mata vyslal do vápna Torrese, který ještě dobře viděl lépe postavené spoluhráče na druhé straně, ale Ramires ve stoprocentní šanci zklamal, trefil De Geu. Na zemi pak mohl jen litovat, že zakončení nenechal na Sturridgovi, jenž stál hned vedle.

A za několik minut mohl litovat dvojnásob, ve 38. minutě totiž Manchester United opět udeřil, opět zničehonic. Nutno ovšem podotknout, že s velkou noblesou. Jonny Evans našel přesným pasem přes celou šíři hřiště Naniho, ten si seběhl na střed a když proti němu nikdo nevystoupil, vypálil pár metrů před šestnáctkou nechytatelnou ránu, která skončila v síti. Čech byl bezmocný. Totální zkázu Chelsea, jejíž fanoušci zřejmě nepochopili, jak může jejich tým takhle prohrávat, pak dokonal v poslední minutě prvního dějství Rooney, jenž jednoduše doklepával.

O poločase sáhl k razantní změně André Villas-Boas. Udělal to, co mnoho kolegů před ním nedokázalo, posadil matného Lamparda. Do druhé půle už vyběhl Nicolas Anelka a měl okamžitý účinek. Hned po rozehrávce si totiž vzal míč a skvělou přihrávkou vyslal za obranu Fernanda Torrese, který si konečně vzpomněl na své časy v Liverpoolu a mazácky překonal De Geu. Chelsea byla rázem zptáky ve hře, měla prakticky celý druhý poločas, aby dala dvě branky.

Její naděje mohl v 55. minutě zhatit Wayne Rooney, kterému sudí Phil Dowd nařídil penaltu. Ne ovšem za faul na něj, ale za ten Bosingwův na Naniho, jenž ještě chvilku předtím trefil břevno. Jako by ale chtěl Rooney napodobit Johna Terryho z proslulého finále Ligy mistrů v Moskvě, uklouzl a branku vůbec netrefil.

Hosté tušili, že zápas ještě není úplně ztracen a bušili na obranu United. Hodně byl vidět Torres, v 72. minutě nebyl blízko k dalšímu zásahu. První pokus mu ovšem zablokoval De Gea a z dorážky Španěl přestřelil. I podruhé mohl ve druhém dějství rozhodnout Rooney, v 77. minutě ho pro změnu zastavila tyč. Do dorážejícího Hernandeze pak nepříjemně zajel Ashley Cole a mexický útočník nebyl schopen pokračovat ve hře. Nahradil ho Berbatov.

Role se pak opět vyměnily, místo Rooneyho hrozil na druhé straně Torres. Na jeho akci z 84. minutě se nicméně bude zřejmě ještě hodně dlouho vzpomínat. Bývalý útočník Atlétika Madrid utekl obraně, obhodil si De Geu a stál sám před bránou, jenže z několika málo metrů nedokázal usměrnit míč do sítě. Levačkou ho poslal do radujících se diváků United. Tento moment už zápas definitivně rozluštil, Chelsea už ani přes šestiminutové nastavení nedokázala vzdorovat.

V závěru pak ještě mohla počtvrté inkasovat, když Rooney nabídl vyloženou šanci Berbatovovi, ale ten, ačkoliv měl podobně jako Torres odkrytou klec, zklamal, míč totiž stihl ještě předtím, než překročil čáru, vykopnout Ashley Cole. Na výsledku 3:1 se tak již nic nezměnilo.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (678)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele