9. kolo
26.10.2008 17:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Kanonýři v druhém poločase udolali odevzdaný West Ham

Napínavý souboj byl k vidění v Upton Parku. V první půli byl domácí West Ham Arsenalu více než důstojným sokem, poté však úplně odpadl a nechal si vstřelit dvě branky. Aby toho nebylo málo, v závěru byl vyloučen klíčový útočník Hammers Carlton Cole a nutně vynechá příští střetnutí.

William Gallas navzdory očekávání vedl Arsenal přes nedávné zdravotní problémy i na Upton Parku – toť patrně největší překvapení v sestavách obou mužstev. Ne však jediné. Arsene Wenger, manažer hostí, trochu překvapivě nechal na lavičce Adebayora (pravděpodobně za účelem ušetření nějakých těch sil pro nadcházející derby s Tottenhamem) a od začátku dal možnost Bendtnerovi. Také zpozoroval, že to letos Gallasovi s Tourém zkrátka nešlape a vsadil na ryze francouzskou stoperskou dvojici. Kapitána Gunners doplnil Mickael Silvestre.

Gianfranco Zola po vzoru Phila Browna vyrukoval na talentovaného soupeře s protřelejší sestavou, než bývá u něj zvykem, oproti minulému klání obohacenou zkušenostmi Leeho Bowyera a Davida Di Micheleho. Hayden Mullins, tak se jmenuje záskok za zraněného Nobleho.

Zkraje utkání chtěl jako obvykle více hrát fotbal Arsenal, Kladiváři sporadicky odpovídali nájezdy většinou vedenými Carltonem Colem. Nicméně začátek zápasu měl skutečně zběsilý průběh, až postupem času se hra poněkud zklidnila. První větší příležitost zaznamenáváme v 10. minutě, kdy chybu v rozehrávce hostí vystihl Bowyer, balon přenechal Di Michelemu, jehož pohotová rána donutila Almuniu k předvedení efektního zákroku. Arsenal se nenechal zahanbit, i když se fanoušci na odpověď docela načekali.

Za dalších deset minut svým typickým způsobem prolétl obranou soupeře Walcott, a přestože mohl hledat vehementně se o míč hlásícího Van Persieho, napálil tvrdou ranou břevno. Ve 24. minutě zase hasil před Bendtnerem včasným vyběhnutím Green, opakovaný záznam ovšem odhalil brankářovu hru rukama vně pokutové území. O dvě minuty později už použil domácí golman svou pravačku zcela v souladu s pravidly, aby ve výhodné pozici bravurně vychytal Walcotta. Tomu už v šestnáctce Van Persie hrudníkem excelentně sklepával lehký oblouček od Fabregase.

Jakoby ale Kanonýři zapomínali na zadní vrátka, a tak prudká kolmice Parkera poslala ve 29. minutě rozběhnutého Bellamyho do sólového úniku. Velšský forvard mířil do Almuniova protipohybu, hostující brankář však hbitě vložil do Bellamyho přízemní rány svou levou nohu. Chvályhodný zákrok podceňovaného strážce arsenalské svatyně. To byl ale spíše jen takový výkřik do tmy v podání Hammers, aktivnější byli i nadále Gunners. To potvrdil ve 37. minutě střelou z úhlu Bendtner, proti němu se však vyznamenal zatím bezchybný Green. Do přestávky o sobě ještě dal jednou nepřesnou dalekonosnou bombou vědět Bellamy, to už ale bylo z obou stran prozatím vše.

Do druhého dějství vstoupil opět aktivněji hostující celek, ale ke konci 49. minuty nehlavičkoval po rohu přesně Theo Walcott. Jinak byl úvod závěrečného poločasu dosti rozlítaný, hrálo se stylem nahoru-dolů. Mírný favorit tohoto derby, severolondýnský Arsenal, chtěl na Upton Parku určitě bodovat naplno, což také bylo znát. Závěrečných dvacet minut se domácí prakticky jen bránili a pořádně jim zatrnulo při Van Persieho prudké střele z hranice šestnáctky ze 71. minuty. Green se ovšem natáhl, co to šlo, a Holanďanův štiplavý pokus zlikvidoval. Tentýž fotbalista za dalších pár okamžiků pro změnu napálil tyčku, když zahrával přímý volný kop z nebezpečné vzdálenosti. Branka byla v tuto chvíli skutečně na spadnutí.

A nenechala na sebe dlouho čekat. V 75. minutě Van Persie na hraně pokutového území domácích našel střídajícího Adebayora, ten skrze dva soupeře pronikl dovnitř šestnáctky a z notného úhlu vystřelil na branku. Nedůrazný a navíc nepřesný projektil tožského forvarda si nešťastně srazil do vlastní sítě Julien Faubert. Jestliže ještě před nedávnem stáli při Hammers všichni svatí, teď to najednou neplatilo ani omylem. Zbývalo deset minut do konce utkání a Bendtner s Adebayorem úchvatným způsobem vyšachovali soupeřovi zadáky a druhý jmenovaný nebezpečně střílel. Green však pohotově zasáhl a dorážka Tožana byla z řady těch hodně nepřesných.

Konec duelu patřil v poklidu dohrávajícím hostům, West Ham už se na výraznější odpor nezmohl. V závěru ještě Wenger takticky vystřídal a poslal do hry pravého beka Bacaryho Sagnu, což značí jediné – Francouz je zdráv, což je jistě příjemná zpráva pro všechny fandy Gunners. Posléze ještě Arsenal neváhal zpečetit svůj triumf. V první minutě nastavení dlouhým pasem poslal kupředu Bendtner Adebayora, ten se vyhnul zmatečně vyběhnuvšímu Greenovi a úkol trefit odkrytou klec mu nečinil žádnou potíž. Na úplný závěr strhujícího derby dvou londýnských celků byl poněkud přísně vyloučen Carlton Cole za neobratný skluz na Songa.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
honziss

Věřím, že se po dvou porážkách zvednem a vyhrajeme. Ale docela mě trápí zranění Noblea. Tip 2:1 po strhujícím závěru kdy v 86. minutě dá Arsenal gól na 1:0, ale v 88. a 90. (+3) minutě utkání otočíme a vyhrajeme.

Reagovat
smazaný uživatel

jo,je tam len mala chybicka,v tej 86. minute bude Robin van Persie prave zavrsovat svoj hetrik,takze tie dva goly co nam potom date(po chybach gallasa ) uz budu zbytocne

Reagovat
smazaný uživatel

arsenal vyhraje 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

2-4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele