30. kolo
21.03.2009 18:30 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Arsenal během jedné desetiminutovky natřikrát zlomil Newcastle

Po Blackburnu sestřelil Arsenal i statečný Newcastle a čeká, jak v neděli dopadne pátá Aston Villa na Anfield Road. Pak by totiž svému nejbližšímu pronásledovateli odskočil na rozdíl tří bodů, což by byla před nadcházejícím náročným programem pro Kanonýry určitě hřejivá skutečnost.

Beze špetky respektu se vrhli domácí fotbalisté na favorita utkání. Hned zkraje soupeře postrašili několika nebezpečnými centry do pokutového území, přičemž Arsenal ve všech směrech opticky přehrávali. Kanonýři se k prvnímu střeleckému pokusu propracovali až ve 14. minutě, kdy rychlý brejk rozehrál Van Persie dopředu na Bendtnera, který tísněn dvěma zadáky v pruhovaném jen letmo provětral Harperovy rukavice. Tuto poloviční gólovou příležitost vystřídala nudná pasáž, jíž se obvykle říká mezihra, na kterou navázala šance více než stoprocentní. Ve 24. minutě si ve vlastní šestnáctce počínal poněkud neohrabaně Almunia, když neudržel centrovaný balon a pak jen povalil jeho příštího majitele Stevena Taylora. Přestože šlo o poněkud přísnou penaltu, nebylo nač se vztekat, neboť Obafemi Martins s ní naložil zle, střílel slabě a po zemi, pročež na španělského brankáře nemohl vyzrát.

Ani Gunners nebyli úplně marní. Například dravému průniku Aršavina z 27. minuty chybělo jen trošku více trpělivosti, pak by totiž ruský křídelník jen těžko zakončoval do padajícího Taylora. Na protějším konci hřiště pak protrhl červenou hráz rychlík Lovenkrands, avšak do role zachránce se obsadil Clichy a jeho pokus ještě v zárodku ztečoval pryč. Hra se v těchto chvílích přelévala z jedné strany na druhou, o čemž svědčí i nadějný dalekonosný projektil Aršavina, jenž dokonce olízl vršek břevna Harperovy klece. Rostoucí napětí na St. James Parku ještě umocnila pět minut před koncem prvního dějství Martinsova nepřesná rána, jíž ke gólovým parametrům scházely doslova decimetry. Naopak Persie posléze dostal milimetrový vysoký pas od Bendtnera až za posledního obránce, ale Harper se svým reflexivním zákrokem znemožnil holandskému střelci očekávanou radost ze vstřelené branky. Dech beroucí závěr první půle pak zakončilo další selhání Van Persieho, znovu po pasu dánského dlouhána. Před ním se na hranici šestnáctky zhroutil jako podťatý stoper Coloccini a nástupci legendárního Bergkampa stál v cestě za desátou ligovou trefou jen všudybýlek Taylor.

Jako by aktérům utkání nestačila poločasová přestávka na nabrání druhého dechu, vyběhli z útrob stadionu zprvu poněkud malátní borci. O to větší se pak ovšem strhla mela. Celé to začalo v minutě 57., kdy zleva zahrával standardní situaci Aršavin, aby našel hlavu Bendtnera, který nekompromisně rozvlnil síť za zády Steva Harpera. Avšak z vedení se hosté netěšili ani minutu a rázem byli skleslí jako nikdy. Někdejší kapitán Wengerovy družiny William Gallas totiž na hranici vlastní šestnáctky vyrobil neskutečnou hrubici, když napálil napadajícího Martinse, a dovolil tak nigerijskému střelci hladce skórovat.

Tím však představení na newcastleském jevišti zdaleka nekončilo. Neuběhlo ani šest minut a Straky musely opět dotahovat. Van Persie včas sklepl míč na osu hřiště pro rozběhnutého Diabyho, který své velkolepé sólo zakončil jaksepatří, tedy parádní dělovkou takříkajíc pod víko. Do sedla pomyslného koně se Arsenal definitivně vyhoupl za další tři minutky. Z vynikajícího pasu Van Persieho tentokráte těžil Samir Nasri, když z nemalého úhlu nachytal Harpera u bližší tyče, kam nasměroval svou přízemní pumelici. Kanonýři si zbytek utkání náramně užívali, což znamenalo mnoho dalších gólových příležitostí. Tak například zanedlouho to byl Denilson, kdo Harpera protáhl slušně směrovanou střelou z hranice velkého vápna, a pro změnu Bendtner, kdo balon z dorážky ani nadvakrát nedokázal doklepnout do sítě.

Jestliže jste někdy zkoušeli dobrých šest minut nevydechnout, víte, jak se před nedávnem cítili fotbalisté Newcastlu. Ti se ze spárů krvelačného Arsenalu dostali až dvacet minut před koncem, přesto zrovna nebezpeční nebyli. Ba naopak - v 79. minutě ještě Bendtnerovi dovolili netrefit branku ve vyložené šanci po překrásném centru Sagny, potažmo v nastavení Diabymu nastřelit břevno.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

arsenal si poradí a vyhraje 1:2

Reagovat
Devil

Byl bych rad kdyby Newccastle prekvapil.

tip.-1:3

Reagovat
jtbs

Reagovat
Tomtaf

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 GO GUNNERS GO ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Gunners jsou nejlepší...a vyhrajou a newcastle

Reagovat
smazaný uživatel

Pekně kluci ale byly to neskutečné nervy

Reagovat
smazaný uživatel

Borci

Reagovat
smazaný uživatel

Před dvěma týdny tady každý arsenal odepisoval z LM, že tuhle ztrátu nemužou s tím co předvádí dohnat a ono... aby jsme nakonec nebyli ještě třetí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele