play off - čtvrtfinále
16.08.2008 15:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Messi dotáhl Argentinu do semifinále

Posledním semifinalistou olympijského turnaje mužů se stali fotbalisté Argentiny. Nizozemci favorizovaným Jihoameričanům sice dlouho vzdorovali, nakonec je však po akci Messiho poslal do kolen Di Maria v 15. minutě prodloužení.

Argentina si zatím na turnaji poradila s každým soupeřem a proti lehce trápícím se Nizozemcům byla jasným favoritem. Krom předváděných výkonů hrál Los Albicelestes do karet také zdravotní stav – sami byli kompletní, zatímco Tulipánům scházel veterán Roy Makaay, hrát nemohl ani vykartovaný Kew Jaliens.

Lehkým překvapením byla neúčast hrdiny z posledních zápasů Geralda Sibona v základní sestavě Nizozemců, to Argentinci nasadili všechny své hvězdy v čele s Riquelmem, Aguerem a Messim. Právě posledně jmenovaný představoval hlavní tažnou sílu svého týmu a sám vstřelil také úvodní gól.

Argentinci začali aktivně, první šanci si nicméně vypracoval soupeř, konkrétně Urby Emanuelson, jehož rána však mířila kousek vedle. Naopak vůbec první vážnější příležitost pro Argentinu znamenala gól. Chybnou přihrávku Jong-a-Pina bez problémů využil Lionel Messi a zdálo se, že obhájci titulu míří za jasným vítězstvím.

Dále totiž Nizozemce přehrávali, neustále se tlačili dopředu a možnost srovnání skóre se zdála silně nepravděpodobná. Jenže deset minut před koncem poločasu byl ve prospěch svěřenců Foppe de Haana nařízen přímý volný kop a věci se začaly zamotávat. Pokus Jonathana de Guzmana totiž sice zlikvidovala zeď, jenže balón se šťastně dostal k nohám Ottmana Bakkaliho a ten už věděl, jak s ním správně naložit.

Do šaten se tedy šlo za nerozhodného stavu a po návratu na trávník byli Argentinci rozhodnuti vrátit vedení opět na svou stranu. Ovšem to se i přes enormní snahu a útočnou převahu nedařilo. Nizozemce držel nad vodou hlavně brankář Kenneth Vermeer, který mimo jiné tváří v tvář vychytal Sergia Aguera.

Útočník Atlética Madrid se pokusil své zaváhání vzápětí napravit, jeho hlavička ale do sítě nemířila. Podobně jako v poločase prvním se i v tom druhém dostávali Oranjes po slabším úvodu do hry až po nějakých dvaceti minutách hry. Za zmínku stojí hlavně dalekonosná rána Jonathana de Guzmana, se kterou si poradil brankář Ustari.

Gólman Getafe se později během druhého poločasu zranil a musel být vystřídán náhradníkem Romerem. Argentina se nadále snažila o vítězný gól, ale několik chytrých přihrávek a akcí Lionela Messiho nestačilo, naopak mohl přijít šok, jen kdyby Royston Drenthe dokázal proměnit svou šanci po přihrávce De Guzmana. Štěstí pokoušel i Ryan Babel, ale neuspěl a když své sólo nedotáhl do šťastného konce ani Messi, šlo se na prodloužení.

I zde bylo několik šancí na obou stranách, největší hrozbou Evropanů byl Ryan Babel. O výsledku utkání nakonec rozhodla 105. minuta. Messi skvěle našel Di Mariu a ten vsítil jeden ze svých životních gólů. Nizozemci se ještě závěrečným zoufalým tlakem snažili poslat zápas do prodloužení, jenže to už se nepodařilo a svět se tak dočká prestižního semifinále Argentina vs Brazílie.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dá se tento zápas sledovat na internetu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě že mají Messiho, bez něj by byli úplně v pr...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, De Guzman, ja, že on je Kanadan....

Reagovat
Houska

jsou dva De Guznamové,jeden hraje za Deportivo La Coruna (kanadan) a druhý hraje za Feyenoord

(holandan)

Reagovat
Houska

*Guzmanové

Reagovat
smazaný uživatel

Neni sú to bratia? Obaja sú čierni a obaja sa narodili v Kanade.

Reagovat
Houska

tak to netuším,ale je to možné,i věkově by to odpovídalo

Reagovat
smazaný uživatel

Už som to našiel, obaja sa narodili v Toronte a sú to bratia, Jonathan a Julian De Guzmanoví.

Reagovat
smazaný uživatel

jo kdyby vyhrali v normalni hraci dobe kur

Reagovat
smazaný uživatel

Di Maria nej hráč

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne

Reagovat
Tomekcz

Kdyby dal Drenthe tu 100% sanci kolem 88 minuty tak se mohli Nizozemci radovat.

Reagovat
smazaný uživatel

MESSI!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

no fuj takovej čuchoprd

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele