play off - osmifinále
02.07.2013 17:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Španělsko šťastně přehrálo Mexiko a je ve čtvrtfinále

Šťastně, ale přece. Španělsko dlouho v souboji s Mexikem tahalo za kratší konec, po brzkém gólu Gonzáleze zaslouženě prohrávalo, ovšem nakonec se přece jenom raduje z postupu do čtvrtfinále. Vyrovnání zařídil po rohovém kopu Derik, rozhodující trefu vstřelil v nastaveném čase Jesé.

Mexiku nevyšla základní skupina úplně podle představ, když postup muselo azchraňovat až závěrečnou vysokou výhrou nad Mali, přičemž první dva duely prohrálo a postoupilo až ze třetího místa. Proto se tedy už v osmifinále potkali dva z největších favoritů celého turnaje, Španělé totiž svou skupinu bez potíží ovládli.

A že Mexičané rozhodně nejsou žádný velký outsider, to se ukázalo už ve druhé minutě. To z pravé strany přetáhl svůj centr až na zadní tyč López, do balónu se z voleje levačkou dokonale opřel Arturo González a trefil se přesně do bližší sibenice Sotresovy branky. Španělsko se v prvním poločase zmohlo jen na jednu odpověď, střela Alcacera po krásném pasu Deulofea ovšem neskončila mezi třemi tyčemi.

Naopak to bylo Mexiko, které bylo neustále výrazně nebezpečnější, přestože míč na svých kopačkách po většinu času držel soupeř. Jenže Španělé byli v ofenzivě bezmocní, přes pozornou mexickou obranu se vůbec nemohli prosadit a borci v zeleném tak dostávali příležitosti k rychlým protiútokům. A dokonce si dokázali vypracovat i souvislejší tlak, když nejprve po sérii přesných krátkých přihrávek pálil Espericueta z hranice šestnáctky do břevna, o chvíli později pak Coronovu bombu pod horní tyč famózně vytěsnil na rohový kop gólman Sotres a v závěru poločasu pálil Corona ještě jednou, tentokrát ovšem levačkou těsně minul.

Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro Mexiko, a to ještě mohli být Španělé za takto těsný stav rádi. Ani druhý poločas nezastihl Španěly v ideálním rozpoložení, herně to dnes prostě nebylo ono. Alespoň tu a tam se však už dostali do náznaku šance, jako v padesáté první minutě Alcacer, jenž ale v souboji nervů se Sánchezem neuspěl.

Pak se pořádně připomněl Deulofeu, když parádně zamotal hlavu Abellovi a mířil pěkně k zadní tyči, mexický brankář však opět zasáhl jistě. Také Mexiko stále hrozilo, dvakrát měl obrovskou možnost Corona, největší hvězda jihoamerického výběru ovšem v obou případech selhala. A Mexičané za to pykali v sedmdesáté čtvrté minutě. Susův rohový kop prodloužil na přední tyči úplně osamocený Suárez, snad ještě více volného prostoru měl u tyče vzdálenější Derik a bylo srovnáno.

A Španělé byli od té doby na koni. Alcacer ideální okamžik pro zakončení prováhal a jeho následný pokus ze zákrytu už Sánchezovi problémy nenadělal. Suárez, jenž byl po svém příchodu na hřiště v šedesáté osmé minutě hodně aktivní, zase napálil míč do pravé tyče. V devadesáté minutě se k odraženému míči na hranici pokutového území dostal Alcacer a mířil přesně do horního růžku Sánchezovy svatyně, ten však vytáhl fantastický zákrok a vyškrábl balón nad branku. Uběhla ale jen další minuta, Jesé si navedl míč z levé strany do středu, vystřelil a po teči nešťastného Fuentese skončil balón v síti.

Vyšťavení Maxičané pak už na vyrovnání neměli, i přes další výborný výkon nakonec padli a do čtvrtfinále tak po výhře 2:1 postupuje Španělsko.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
veikko

3:1

Reagovat
klokan.paul

1

Reagovat
smazaný uživatel

Můj tip je jednoznačná výhra Španělska, ale Mexiko je nevyzpytatelné. Fandit budu Španělům. A nevíte jesti to budou dávat na nějakém programu?

Reagovat
smazaný uživatel

Eurosport 1 a 2 vysielajú všetky zápasy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele