play off - semifinále
10.07.2013 17:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Francie zásluhou Thauvina porazila Ghanu a těší se na finále

První semifinálové klání na mistrovství světa do dvaceti let nabídlo podle očekávání výborný fotbal, přeci jen po zásluze se však nakonec radují Francouzi, kteří měli hlavně během první půle nad Ghanou obrovskou převahu.

Reprezentace galského kohouta prochází vyřazovací částí doslova jako pověstný nůž máslem (Turci a Uzbeci si shodně odnesli čtyři góly) a ve stejném duchu se Francie prezentovala i proti africkému protivníkovi. Jako první to z dálky zkusil Thauvin a po chvíli i kapitán Pogba, ani jednomu se však branku nalézt nepodařilo. Antwiho poté nedokázal překonat Digné.

Jeden z nejúspěšnějších celků černého kontinentu se však z této situace nepoučil a hned vzápětí mohl krutě pykat. Tentokráte dostal skvělý balón za defenzivní linii Bahebeck, ovšem tváří v tvář proti Antwimu si nedokázal poradit! Také s přibývajícím časem měli Evropané územní převahu a ruku v ruce s tím logicky přicházely šance. Další obrovskou příležitost měl z ničeho nic ve třinácté minutě Sanogo, jeden z nejlepších střelců na turnaji však nevybral ideální zakončení a ghanský strážce branky jeho přízemní a nepříliš razantní pokus za svá záda nepustil!

Hostující ekipa se musela mít neustále na pozoru. Těsně za vápnem natáhl Thauvin a povedenou dělovkou Antwiho řádně zaměstnal! Ten samý hráč se však za dalších pár minut neuvedl dvakrát vzorně, když ve vápně upadl, rozhodčí Shukralla ale jeho snahu o odpískání penalty správně neakceptoval a bez váhání udělil čerstvé posile Lille žluté napomenutí.

Další průběh už tolik zajímavých situací nenabídl a kulatý nesmysl se většinou pohyboval ve středu zeleného pažitu. Ojedinělou střeleckou příležitost měl až po půlhodině hry Sanogo, ovšem z těžké pozice branku nenašel. Dvě minuty před pauzou se ale Francouzi radovali: Thauvin si narazil s Bahebeckem, jenž mu mičudu vrátil, letošní opora Bastie obešla i brankáře a rázem to bylo 1:0! Na opačné straně pak jen těsně nad branku hlavičkoval Acheampong.

Eric Antwi, jenž musel být během prvních čtyřiceti pěti minut se zraněnou nohou ošetřován, už se po obrátce na trávníku neukázal a jeho místo tak zaujal Michael Sai. Jinak se však pokračovalo ve stejném duchu z konce prvního poločasu, kdy bylo z ničeho nic málem srovnáno. To se ale podařilo vzápětí: Assifuah udržel míč proti přesile, následně si udělal prostor ke střele a fantastickým pokusem, za pomoci tyče, nekompromisně vyrovnal na průběžných 1:1.

To ale nebylo z pohledu reprezentace The Black Stars zdaleka všechno. Zvýšenou aktivitu mohl v 53. minutě po standardce korunovat Acheampong, ovšem pozorný Aréola jeho pokus z úhlu dokázal zneškodnit! Na následný rohový kop si navíc vyskočil Anaba a francouzský strážce branky měl opět co dělat, aby svůj celek zachránil od dalšího inkasovaného gólu!

Také ve druhém dějství se dostala na řadu zhruba čtvrthodinová "oddechovka", avšak hned potom ofenzivní podívaná nadále pokračovala. Další střelecký pokus si na své konto připsal Thauvin, jeho dělovka ale těsně minula pravou šibenici Saiho branky. Hned z protiútoku hledal Acheampong na zadní tyči svého útočného kolegu Assifuaha, ten však těsně tři tyče netrefil.

Hrálo se nahoru - dolu a jedna šance střídala tu druhou. Z rychlého kontru to po otočce zkusil Sanogo, ale z obtížné pozice nedokázal přesně zacílit. Hned po další kombinační akci však z úhlu vypálil nezastavitelný Thauvin a přízemní střelou opětovně poslal svoji družinu do vedení - 2:1! Ani tento stav ovšem nemusel mít dlouhého trvání, když prakticky hned z další akce na opačné straně pálil Assifuah, jeho ránu z akrobatické pozice ale francouzský brankář za svá záda nepustil! Po této situaci to už vypadalo, že si Francouzi svoje vedení bez potíží uhlídají...

...dramatická zápletka na sebe ale nenechala dlouho čekat. Deset minut před závěrečným hvizdem neudržel Umtiti proti dotírajícímu Assifuahovi nervy na uzdě a po hodně rozporuplné druhé žluté kartě svůj tým citelně oslabil! Při největší šanci však Assifuah branku přestřelil.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (3)

Přidat komentář
Tomtaf

6:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
bruchy

2-1 jak je zvykem po prodl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele