základní skupiny - skupina A
21.06.2013 17:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Francie "20" - Ghana "20" 3:1

Světový šampionát hráčů do dvaceti let otevřelo utkání ze skupiny smrti, v němž se utkaly celky Francie a Ghany. Evropské družstvo zvítězilo 3:1, když se ve druhé půli v rozmezí čtrnácti minut prosadili Kondogbia, Sanogo a Bahebeck. Ghana pak už stačila v závěru pouze snížit, autorem branky byl Boakye.

Za mírného favorita byla považována reprezentace Galského kohouta, která v Turecku obhajuje čtvrté místo z před dvou let, Ghanu však rozhodně nebylo radno odepisovat, jde totiž o vítěze šampionátu této věkové kategorie z toku 2009.

Ghaňané navíc hned v první minutě ukázali, že hodlají s Francií hrát zcela otevřenou ofenzivní partii, když z levé strany velmi nebezpečně centroval Ofori a jen několik málo centimetrů dělilo dvojici Anaba - Narh od možnosti gólového zakončení. V šesté minutě už přišla první střela směrem na Areolovu bránu, když z dálky tvrdě vypálil Duncan, ovšem těsně přestřelil.

Francie se poprvé připomněla upracovanou akcí, na jejíž konci byl útočník Yaya Sanogo, pokus levačkou mu ale příliš nesedl a skončil nad břevnem. Stejný hráč po čtvrthodině hry táhl míč středem a mohl si vybírat z nabíhajících spoluhráčů, zakončoval ale sám a selhal. V osmnácté minutě chybovali Ghaňané v rozehrávce, kterou vystihl Kondogbia a okamžitě vysunul do šance Thauvina, ten byl ale pod tlakem a levačkou zakončil mimo.

Francie postupně přebírala taktovku a začala Ghanu přehrávat, a její tlak vyvrcholil ve dvaatřicáté minutě. To si nejprve Kondogbia krásně narazil se Sanogem a najednou se ocitl úplně sám před Antwim, kterého však nedokázal zblízka překonat. Závar před ghanskou svatyní ovšem pokračoval, po centru Bahebecka si Afričané málem dali vlastní gól, následně pálil ještě Thauvin, Ghana ale se štěstím odolala. A do další možnosti už pak do konce prvního poločasu soupeře nepustila.

Francouzi byli krátce po návratu ze šaten velice blízko vedoucí brance, skórovat se jim ale opět nepodařilo. Thauvin z úhlu nepropálil Antwiho, z následného rohového kopu pak Bahebeck trefil jen levou tyč. Útočník Auxerre Sanogo, jenž by se v létě měl stěhovat do Arsenalu, zahrozil o malý moment později, jenže rána z hranice šestnáctky mu nevyšla.

Ghana po dlouhé době zahrozila zásluhou standardní situace, Assifuah však na míč po centru Duncana nedosáhl ideální a nevyvedl Areolu z klidu. V šedesáté páté minutě se Francie zaslouženě dostala do vedení. To od levé postranní čáry vhodil míč do hry Digne, našel až na malém vápně trestuhodně osamoceného Geoffreyho Kondogbiu a ten se hlavou nemýlil.

A hned o tři minuty později to bylo 2:0 a o výhře Francie už v té době snad nikdo nepochyboval. Kondogbia dostal míč tentokrát z pravé strany, ještě ho z prvního dotyku posunul k Sanogovi, který levačkou propálil Antwiho a konečně tak zaznamenal svou první trefu na šampionátu. Definitivně rozhodnuto bylo dvanáct minut před koncem, to Francouzi v poklidu kombinovali na půli hřiště, když v tom najednou střídající Ngando nahrál do uličky Bahebeckovi a ten otřel svou střelu o tyč a skóroval.

Ghana sice ještě stačila v pětaosmmdesáté minutě zkorigovat skóre na 1:3 ze svého pohledu, to se prosadil střídající Boakye, v další šanci ale Assifuah mířil nepřesně a další možnosti na vytvoření dramatu už nepřišly. Francie tak má za sebou úspěšný vstup do světového šampionátu hráčů do dvaceti let, na úvod zdolal v rámci skupiny smrti Granu a vykročila za postupem.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
diastan

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
hradec

Francie 3:2 Ghana

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele