Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 4. kolo
19.06.2023 20:45 CET
2 : 2
(2:0)

Reportáž

Valentin Mihaila (© AFP)

Amdouniho zastínil náhradník Mihaila. Švýcarsko přišlo v závěru o výhru nad Rumunskem

První zaváhání v tomto kvalifikačním cyklu zaznamenali hráči Švýcarska. Ještě minutu před koncem základní hrací doby vedli o dvě branky, nakonec však brali jen bod. Po dvou gólech Zekiho Amdouniho nikdo moc nepochyboval o tom, že by mohli vítězství ztratit. Rumunsko ovšem našlo spasitele na lavičce, o dva přesné zásahy se konkrétně postaral Valentin Mihaila.

Švýcarsko mělo první poločas pevně ve svých rukou. Jeho soupeř působil na hrací ploše neškodně, v ofenzivních činnostech se velmi trápil. Vždyť všudy všeho si domácí brankář Sommer připsal jediný zákrok, to když likvidoval pokus Burcy, jinak byl prakticky bez práce. Domácí naopak skórovali během první pětačtyřicetiminutovky dvakrát a směřovali za dalším ziskem tří bodů.

Už v 7. minutě se objevil v dobrém postavení Amdouni, leč v tomto případě ještě na gólmana Moldovana nevyzrál. Ve 14. minutě ho pobídnul svým obloučkem z vápna Xhaka, nicméně ani nyní domácí forvard úspěch neslavil, poněvadž centrovaný balón nezachytil. Ve 28. minutě se každopádně neustále hladový Amdouni přece dočkal své odměny. A nutno říci, že za svou aktivitu si ji zasloužil.

Vargas zatáhl míč po levé straně až k brankové čáře, propasíroval svou přihrávku podél bránícího Maney, od nějž se meruna odrazila právě k protihráči, a ten z blízkosti neměl problémy překonat Moldovana, který stál mimo svou bránu. A ve 41. minutě si Amdouni naběhl na parádní pas Shaqiriho, který ho oslovil šajtlí od středové čáry, následný únik do šestnáctky byl přitom dokončen tak, jak si švýcarští fanoušci představovali. Ani vracející se Stanciu už inkasování nezabránil.

Ve 44. minutě Amdouni odmítl šanci na hattrick, krátce po obrátce si v koncovce počínal nepřesně rovněž Shaqiri. Zprvu se zdálo, že tyhle neproměněné možnosti nebudou Nati tolik mrzet. V 81. minutě byli mimochodem Švýcaři zase na nohou, protože sudí Orsato nařizoval v jejich prospěch penaltu poté, co si myslel, že Manea ve vlastním vápně fauloval ve skluzu Steffena. Zkušený italský arbitr nicméně pravdu neměl, po shlédnutí záběrů na monitoru zjistil, že rumunský obránce opravdu nejprve zahrál míčem, než svého soka poslal k zemi.

A jako by tenhle moment hosty vybudil. V samotném závěru svého konkurenta zatlačili natolik, až se dočkali vyrovnání. V 89. minutě si střídající Morutan připsal svou první asistenci, to když dlouhým centrem na zadní tyčce našel svého kolegu ze střídačky Mihailu, jenž z voleje tvrdě udeřil. Ve druhé minutě nastavení vyšla tahle spolupráce znovu, tentokráte Morutan vyslal Mihailu do akce svou kolmou přihrávkou a druhý jmenovaný pak zase příležitostí nepohrdl. Trefil se totiž z úhlu na bližší tyčku do protipohybu Sommera.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, sport.ch

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele