Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 8. kolo
15.10.2023 18:00 CET
3 : 3
(1:0)

Reportáž

Oslavující Zeki Amdouni (© AFP)

Bělorusko na dálku míchá postupovými kartami. Zběsilý střet se Švýcarskem skončil plichtou

Utkání osmého kola skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy mezi Švýcarskem a Běloruskem skončilo po bláznivém průběhu remízou 3:3. Nejprve se sice podle očekávání dostali do vedení fotbalisté v červených dresech, hosté ale postupně dokázali třemi trefami senzačně otočit průběh duelu ve svůj prospěch. Hráčům ze země helvétského kříže tak musela v samém závěru vytrhnout trn z paty dvojice zástupců anglické Premier League, když se nejprve prosadil Manuel Akanji a bod pro favorizovaný celek zařídil Zeki Amdouni.

Švýcaři procházeli kvalifikací poměrně bezproblémově, za což mohli být vděční především produktivní ofenzivě, která patřila mezi nejlepší napříč kvalifikačními skupinami. Dařilo se zejména Amdounimu, jenž se trefil do sítí soupeřů už pětkrát, tentokrát ovšem začal jen na lavičce. Bělorusové již na postup dosáhnout nemohli, toužili však alespoň sehrát s hráči ze země helvétského kříže vyrovnanější partii než na jaře, kdy padli vysoko 0:5.

Od prvních minut se hrálo především na běloruské polovině. První zajímavější zakončení ze strany švýcarského národního týmu přišlo ve 13. minutě, kdy z voleje pálil Granit Xhaka, branku ale o kousek minul. Ve 28. minutě už Švýcaři dokázali prorazit běloruský defenzivní blok, když se Xherdan Shaqiri dostal k balonu před velkým vápnem a technickou střelou na zadní tyč překonal Sergeye Ignatoviche. Běloruský gólman však mohl zůstat ve zbytku poločasu v klidu, neboť žádný z dalších pokusů Švýcarů neznamenal velkou hrozbu.

Běloruští reprezentanti vstoupili do druhé půle o něco aktivněji než do té první a odměnou jim byl gól v 61. minutě, kdy osamocený Maks Ebong hlavičkoval k pravé tyči. Yann Sommer byl v tu chvíli bezmocný. Následoval několikaminutový opětovný tlak Švýcarů, ze kterého ale nedokázali vytěžit nic. Naopak na druhé straně Kirill Pechenin zahrál v 69. minutě rohový kop, našel hlavu Denise Polyakova a ten se z úrovně penaltového puntíku nemýlil. O čtvrt hodiny později propadl balon za obranu Švýcarska a Dmitri Antilevski tak šel sám na Sommera a suverénně jej překonal. Běloruská radost ale netrvala dlouho. Dvěma rychlými góly Akanjiho a Amdouniho z 89. a 90. minuty došlo během několika chvil ke srovnání skóre.

Švýcarsko tak překvapivě jen remizovalo. V příštím zápase jej čeká 18. listopadu souboj s Kosovem, Bělorusové se ve stejný den střetnou s Andorrou.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele