Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
6 : 0
(2:0)

Reportáž

Álvaro Morata a Nico Williams (© AFP)

Rozjetí Španělé znovu nadělovali. Kypr odsoudila k neúspěchu baskická spolupráce

Hráči Španělska na vlastní půdě potvrdili papírové předpoklady a v šestém kole skupiny A kvalifikace na Euro si poradili s Kyprem 6:0. Domácí tým na hřišti od úvodních minut vládl, což se projevilo i ve skóre. Na obou gólech v prvním poločase se asistencemi podepsal 21letý hráč Athletiku Bilbao Nico Williams. Ten mimo jiné poslal přesný centr na hlavičku Mikelu Merinovi, díky čemuž se záložník Realu Sociedad trefil v dresu národního týmu poprvé od olympijských her v roce 2021.

Španělé si v předchozím utkání s chutí zastříleli, když překvapivě snadno smetli nevyzpytatelnou Gruzii 7:1. Před více než 50 tisíci fanoušky v Tbilisi se zaskvěl nový kapitán země z Pyrenejského poloostrova Álvaro Morata, jenž zaznamenal hattrick. Ještě oslavněji se však hovořilo o nejmladším španělském reprezentantovi Laminu Yamalovi, který ve svých 16 letech ozdobil premiéru v národním týmu vstřeleným gólem. Příliš odporu neměl klást ani Kypr, jehož fotbalisté dosud nezískali jediný bod.

A domácí od úvodního hvizdu potvrzovali roli favorita a zatlačili hráče Kypru před vlastní bránu, dlouho to ale k větším šancím nevedlo. Poprvé se přiblížil změně skóre v 11. minutě Morata, který metr před brankovou čárou hlavou nedosáhl na vysoký centr. Při další gólovce už byl Gavi neomylný, když mu míč na hranici malého vápna naservíroval Williams. Ten mohl zemi z Pyrenejského poloostrova po půlhodině hry poslat do dvougólového vedení, při samostatném úniku ho však dobře vychytal Joël Mall. Nakonec tak byl 21letý Španěl opět v roli asistenta, když posadil vysoký centr na hlavu Merina, jenž ve 33. minutě rozvlnil síť Kypru podruhé. Šest minut před koncem prvního dějství mohl přidat další pojistku mladík Yamal, z hranice vápna ale pálil do tyče. Při následující dorážce stál Morata v ofsajdu.

Druhý poločas začal z pohledu Španělů pasivněji. Na další branku si tak ochozy musely počkat až do 70. minuty, kdy nejdříve bezprostřední blízkosti bezchybně hlavičkoval střídající Joselu, o tři minuty později si potom dobře narazil s Danielem Carvajalem taktéž čerstvý hráč Ferran Torres, který se z hranice malého vápna nemýlil. Ani tím ale apetit střídajících hráčů neskončil. O chvíli později se po minutě na hřišti prosadil Álex Baena. Gólové hody potom završil druhou brankou v utkání Ferran Torres.

Kypr se tak o žádnou senzaci nepostaral a podle očekávání padl. Příště se představí 12. října na domácí půdě proti Norsku. La Roja tentýž den přivítá lídra skupiny ze Skotska.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele