Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 3. kolo
16.06.2023 20:45 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Stefan Ristovski stíhá Mychajla Mudryka (© AFP)

Severní Makedonie se rozsypala jako domeček z karet, výhru slavila Ukrajina

Zdálo se, že v tomhle kvalifikačním souboji o EURO 2024 se Severní Makedonie zaraduje z tříbodového výsledku. A hodně důležitého. Jenže kolaps, jaký nastal zhruba v poslední třetině tohoto utkání, jí jednoduše dost pokazil náladu. Ukrajině se během krátké chvíle nejen zdařilo dohnat dvougólové manko, ale nakonec díky klíčové trefě Viktora Cyhankova slavila i výhru.

Pokud by někdo na stadion do Skopje dorazil o něco později, specifikujme přitom tento časový úsek na první půlhodinu, o nic zásadního by ve finále nepřišel. Šancí v úvodních pasážích utkání bylo poskrovnu, situaci zkrátka pomohl rozpohybovat až moment z 28. minuty. Bardhi rozehrál rohový kop nakrátko s Alioskim, oba si míč rychle vyměnili.

Od druhého jmenovaného následoval centr do pokutového území, kde vznikla solidní skrumáž, a domácí se dožadovali nařízení pokutového kopu poté, co rukou zahrál Matvijenko. Sudí Fähndrich na výzvy zprvu nereagoval, když si však prohlédl záběry na videu, musel dát nakonec za pravdu protestujícím hráčům na hřišti. K penaltě se posléze postavil Bardhi, který uvážlivě volil střelu do protipohybu brankáře Trubina.

Události byly pro Severní Makedonii ještě radostnější ve 39. minutě. O jeden z nejpohlednějších gólů nejen tohoto kola kvalifikace bude zajisté usilovat Elmas, který přebral přihrávku od S. Ristovského a pak zacílil z velké dálky technicky parádně na vzdálenější tyčku. Trubin se po tomhle skvostu prostě marně natahoval.

Ukrajina se každopádně nevzdala. Nesložila zbraně předčasně a udělala moc dobře, poněvadž po přestávce zaznamenala famózní obrat. Až do 62. minuty měl balkánský celek zápas plně pod kontrolou, jenže první inkasovaný gól notně pošramotil jeho sebevědomí. Cyhankov svým pasem od rohového čtvrtkruhu našel hlavu Zabarnyje a ten merunu usměrnil za brankovou čáru.

V 67. minutě vyrovnal Konoplja, jehož přízemní zakončení z hranice šestnáctky skončilo ve spodním rohu brány. Jen o pět minut později přišla na řadu další katastrofa pro domácí, to když druhou žlutou a následnou červenou kartu inkasoval Musliu poté, co zastavil nedovoleně slibně se rozvíjející akci Vanata. A v 83. minutě Ukrajinci přesilovku napevno využili, jelikož hrubici zkoprnělé severomakedonské obrany ztrestal po Mudrykově pobídce hlavičkou Cyhankov.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele