Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Fidan Aliti v souboji s Denisem Alibecem (© AFP)

Rumuny vyvedli z míry vlastní fanoušci. Odpor oslabeného Kosova zlomil nadvakrát Stanciu

Rumunsko zvítězilo v utkání šestého kola skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2:0 nad Kosovem. Průběh střetnutí výrazně narušily transparenty a pokřiky domácích příznivců směrem k soupeři, kvůli kterým hlavní arbitr zápas na několik desítek minut přerušil. Hlavní postavou úvodního dějství se stal Vedat Muriqi, jenž byl ve 42. minutě vyloučen.

Hráči ve žlutém se však dlouho nedokázali prosadit i proto, že Nicolae Stanciu neproměnil penaltu. Bývalý fotbalista pražské Sparty nebo Slavie se přece jen sedm minut před koncem prosadil ze hry a rozhodl o posunu svého týmu na druhou příčku tabulky.

Hráči "Tricolorii" měli skupinovou fázi skvěle rozjetou, jelikož se po pěti odehraných kolech nacházeli na druhé příčce bez jediné prohry. I přesto, že byli na dobré cestě za postupem, museli si dávat pozor především na svá záda, na která jim dýchali Izraelci. S nimi Rumuni v minulém utkání uhráli remízu, což byla třetí dělba bodů v řadě. Tentokrát chtěli potěšit vlastní fanoušky vítězstvím, k čemuž měli proti Kosovu nadějné papírové předpoklady.

Hosté se ovšem mírného favorita nezalekli, ba naopak se díky smělým průnikům Milota Rashici dostávali na dostřel soupeřovy brány mnohem častěji. Poté byla hra na delší dobu přerušena, když se fotbalisté museli po čtvrthodině odebrat do šaten kvůli rumunským divákům, kteří společně s použitím pyrotechniky vyvěsili diskriminační transparenty mířící na státní suverenitu Kosova. Po zdlouhavé pauze se jako první předvedl domácí obránce Radu Dragusin, jenž z brankové čáry na poslední chvíli odkopl míč po zakončení Muriqiho. Útočník španělské Mallorky nepotěšil kosovského trenéra ani ke konci poločasu, kdy po nešikovném faulu obdržel druhou žlutou kartu.

Rumuni se snažili využít početní převahu hned po návratu ze šaten, série ofenzivních výpadů však skončila neslavně. Šanci na změnu skóre dostal před hodinou hry domácí Stanciu, jenž si vzal na starost pokutový kop. Jeho střelu do pravého dolního rohu ovšem skvěle vykryl brankář. O nápravu se Stanciu postaral až v 83. minutě, kdy se přesnou střelou o levou tyč zasloužil o rozhodující gól. V nastavení ještě přidal pojišťující trefu Valentin Mihaila.

Rumunsko tak nakonec domácí zápas zvládlo a udrželo se na druhé příčce v tabulce. V následující reprezentační pauze se střetne s Běloruskem, na Kosovo bude čekat Andorra.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele