Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 1. kolo
23.03.2023 20:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Cristiano Ronaldo (© AFP)

Portugalsko poprvé pod Martínezem nezaváhalo, výhru opět řídil rekordman Ronaldo

Portugalsko jako největší favorit skupiny J přivítalo na úvod kvalifikace podceňované Lichtenštejnsko a díky konstantnímu výkonu po celý průběh zvítězilo hladce 4:0. Úspěšnou premiéru tedy zažil nový trenér Roberto Martínez, jenž usedl na lavičku po šestiletém angažmá u národního týmu Belgie. Historické tabulky opět přepisoval hvězdný Cristiano Ronaldo, jenž překonal absolutní rekord v počtu odehraných reprezentačních zápasů.

Osmatřicetiletý Ronaldo totiž nastoupil ke svému 197. utkání v dresu Portugalska a překonal tak maximum kuvajtského rekordmana Badera Al-Mutawu, po přestávce navíc zaznamenal hned dva góly. Domácí gigant byl nesmírně aktivní od úvodního hvizdu a vedoucí gól vsítil již po necelých osmi odehraných minutách, kdy se po odvráceném rohovém kopu z pravé strany opřel do odraženého balónu João Cancelo a jeho tečovaný pokus propadl doprostřed branky za dezorientovaného brankáře Büchela.

Výběr z Pyrenejského poloostrova nadále pokračoval v enormním tlaku a do poločasu mohl několikrát navýšit svůj náskok. Nejprve si hostující strážce poradil s přízemním pokusem Joãa Félixe, přesně v polovině úvodního dějství přelstil ofsajdovou past Ronaldo a tentokráte v tisíciprocentní možnosti selhal, jelikož svůj projektil před hranicí brankového území trestuhodně poslal příliš vysoko.

V následujících minutách pálili ze střední distance Bruno Fernandes s Joãem Palhinhou, ale ani jeden z nich prostor tří tyčí netrefili. Svěřenci kouče Martíneze rozhodli o svém úspěchu krátce po změně stran. Ve 47. minutě se po akci na pravém křídle a následné sražené přihrávce ocitl ve volném prostoru Bernardo Silva a ze středu pokutového území nekompromisně obstřelil naprosto bezmocného Büchela.

Neuběhly ani další tři minuty a norský rozhodčí Eskås nařídil ve prospěch favorita pokutový kop za nedovolený zákrok Hofera na rozběhnutého Cancela. K němu se postavil právě Ronaldo a balón nechytatelně napálil do levého spodního růžku - 3:0. Stejný hráč znovu skóroval o šest minut později, ovšem tato jeho trefa nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení.

Ronaldo přeci jen přidal svůj druhý gól krátce po odehrané hodině, jelikož se postavil ke své parádní disciplíně standardní situaci a svou bombou z hranice šestnáctky dostal míč za brankovou čáru s pomocí horní tyčky. Poté se toto čtvrteční utkání už spíše dohrávalo, nicméně v samém závěru se ještě jednou musel vytáhnout Büchel proti ráně agilního Cancela a v nastavené čase pálil z bezprostřední blízkosti jen do pravé konstrukce João Mário.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele