Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 5. kolo
07.09.2023 20:45 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Wout Weghorst (© AFP)

Nizozemci v klíčovém duelu odemkli řecké hradby dokořán. Munici při kanonádě chystal Dumfries

Fotbalisté Nizozemska porazili před svými fanoušky v kvalifikační skupině B o postup na Euro Řecko 3:0. Na úvod reprezentační pauzy si tak vylepšili své postavení v tabulce, když se o skóre posunuli právě před svého soka z jižní Evropy. O výhře rozhodli Oranjes už v první půli, ve které vstřelili hned tři góly. Důležitou postavou duelu byl Denzel Dumfries, jenž před úvodní trefou zaznamenal klíčovou hlavičku a následně si připsal dvě asistence.

Nizozemci v červnu neodehráli duel skupinové fáze, protože bojovali o titul v Lize národů. Na ten ovšem nedosáhli, jelikož už v prvním zápase play off padli v prodloužení s Chorvatskem. Následně nezvládli ani utkání o třetí místo s Itálií. Před domácím publikem si tak chtěli alespoň trochu napravit reputaci. Zabránit jim v tom mohlo Řecko, které dosud posbíralo šest bodů a i proti silné Francii předvedlo velmi dobrý výkon.

Oranjes započali utkání sérií pološancí ze standardních situací. Úspěch přišel v 17. minutě, kdy rohový kop hlavou chytře sklepl Dumfries a úplně volný Marten de Roon úspěšně zakončil k nehlídané tyči. Obrana Řeků se ze zaváhání nepoučila a po půlhodině hry připustila další inkasovanou branku. Cody Gakpo dostal prostor ke zpracování Dumfriesova lobu na prsa a následně z hranice malého vápna prostrčil míč k bližší tyči. Pravý záložník Interu byl stále při chuti a ve 39. minutě po rychlém útoku dalším přesným obloučkem oslovil Wouta Weghorsta, jenž neměl problém hlavičkovat do sítě. Odysseas Vlachodimos byl svými spoluhráči vydán napospas i potřetí.

Po návratu ze šaten se defenzivní řada hostů vzpamatovala a přestala soupeře pouštět do laciných šancí. Ronald Koeman vycítil, že jeho svěřenci ani tak nebudou mít problém příznivý stav uhájit a dal příležitost méně vytíženým reprezentantům. Na hrací plochu se tak dostal i Tijjani Reijnders, pro kterého se jednalo o vůbec první start v národním A-týmu.

Nizozemsko tak na domácí půdě potvrdilo roli favorita a získalo důležité tři body. Další zápas sehrají obě reprezentace 10. září. Řekové změří síly s Gibraltarem, Oranjes pak zavítají do Irska.

Autor: Livesport.cz / Kryštof Burger

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele