Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
1 : 2
(1:1)
Stadión:
AEK Arena, Larnaka

Reportáž

Logo evropské kvalifikace (© AFP)

V Gruzii díky útočným hvězdám svítá na lepší časy. Duel s Kyprem poukázal na další talent

Fotbalisté Gruzie si ve třetím kole kvalifikační skupiny A o postup na mistrovství Evropy odvezli z Kypru všechny body za výhru 2:1. Úvodní branku utkání vsítil ve 31. minutě mladík Georges Mikautadze, jenž se 23 góly a osmi asistencemi podílel na postupu Mét do nejvyšší francouzské soutěže. Středomořský tým sice dokázal ještě v prvním dějství srovnat, vítězství a překvapivé přeskočení Španělska v tabulce však zajistil v 84. minutě 22letý Zuriko Davitashvili.

Fotbalového trpaslíka z Kypru čekala v jeho druhém zápase skupinové fáze na vlastní půdě nepříjemná Gruzie. Ta předvedla v březnovém klání s Norskem velmi srdnatý výkon, díky kterému vybojovala alespoň bod. Ve svých řadách se hosté spoléhali především na hvězdný objev z Neapole Khvichu Kvaratskheliu. Ten však táhl dlouhou sérii 14 utkání v řadě bez vstřelené branky, což chtěl proti domácímu outsiderovi prolomit.

V úvodních minutách hýřil aktivitou zejména domácí Ioannis Kousoulos. Velkou příležitost si vytvořil už ve čtvrté minutě, Giorgi Mamardashvili ale jeho prudkou střelu zpoza vápna zneškodnil. Ještě blíže přesné trefě byl o pět minut později, když se prodral do zakončení uvnitř vápna, gólman si však s jeho pokusem i následnou dorážkou opět poradil. Po delší klidné pasáži si první šanci a hned gólovou vytvořili hosté. Mikautadze na polovině hřiště zachytil mizernou rozehrávku Alexe Gogiče a svůj následný dlouhý sprint i úspěšně zakončil. Vedení Gruzínců ale nemělo dlouhého trvání. O devět minut později si míč po intervenci VARu postavil na pokutový puntík Ioannis Pittas a se štěstím překonal Mamardashviliho.

Krátce po změně stran si mohl 26letý útočník připsat i druhý zásah, v těžké pozici v pádu měl ovšem smůlu a nastřelil pouze horní tyč brankové konstrukce. Gruzínci ve vyrovnaném druhém poločase poprvé zahrozili v 68. minutě, střela Otara Kiteishviliho ale nezpůsobila gólmanovi větší problémy. Domácí si dvě slepené šance připsali po 75. minutě, kdy nejdřív vytěsnil Mamardashvili dorážku Charalampose Charalampouse na roh, po němž nastřelil brankovou konstrukci Kousoulos. Rozhodujícího zásahu se ale šest minut před koncem dočkali hosté, když chytře z otočky z hranice vápna vypálil k tyči Davitashvili.

Gruzie tak překvapení nedopustila a připsala si první tři body. Obě reprezentace odehrají další skupinové kolo 20. června. Středomořský tým zavítá do Norska, Gruzínci poté svedou bitvu se Skotskem.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele