Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 2. kolo
26.03.2023 15:00 CET
3 : 2
(0:2)

Reportáž

Ašchat Tagybergen (© AFP)

Dánsko po kolapsu v závěru senzačně prohrálo v Kazachstánu

Nedělní program kvalifikace odstartoval zápasem favorizovaného Dánska na půdě podceňovaného Kazachstánu a dlouhou dobu nic nenasvědčovalo tomu, že by došlo k překvapení. Rasmus Højlund před pár dny nasázel hattrick konkurenčnímu Finsku a teď se v prvním poločase prosadil dvakrát, jenže domácí se v závěrečné dvacetiminutovce nadechli k neskutečnému výkonu a vývoj senzačně otočili ve svůj prospěch.

Domácí výběr tedy odčinil úvodní těsnou porážku se Slovinskem (1:2), naopak jasný favorit skupiny H nenavázal na výhru s Finskem (3:1) a cestu na evropský šampionát si zkomplikoval. Přitom svěřenci trenéra Kaspera Hjulmanda vstoupili do tohoto utkání očekávaným tlakem a neustále se nacházeli na útočné polovině. Nejprve po přízemním centru Winda těsně nedosáhl na míč pozdější hrdina Højlund a poté brankář Šackij na poslední chvíli odzbrojil Maehleho.

Hosté se dočkali zaslouženého vedení krátce po dvaceti odehraných minutách, když Højlund po dlouhém nákopu Kjæra oklamal bránícího Maliyho a strážce Kazachstánu přehodil ukázkovým lobem. Stejný hráč přidal druhou uklidňující branku svého týmu zhruba deset minut před přestávkou, jelikož se po obrovském závaru v pokutovém území soupeře opřel do odraženého balónu a ze sedmi metrů ho napálil doprostřed poloprázdné branky.

Dánové mohli definitivně pojistit svůj náskok krátce po hodině hry, jenomže Wind poslal míč pouze do boční sítě. Jasný outsider tohoto střetnutí vykřesal naději na bodový zisk v 73. minutě. Po rohovém kopu kapitána Aschata Tagybergena zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnácte Wind a nařízený pokutový kop proměnil Baktyor Zajnutdinov přesnou ranou přímo pod břevno.

Hosté ve zbývajícím průběhu bojácně bránili jednobrankový náskok a v 86. minutě o něj přišli. O naprosto nečekané vyrovnání se postaral kapitán Tagybergen, neboť ten zkusil své štěstí z dobrých pětatřiceti metrů a jeho nádherná pumelice zaplachtila přímo do vzdálenější šibenice kolem marně se natahujícího gólmana Schmeichela. Kazachstán od tohoto okamžiku ještě více přidal a otřesnému protivníkovi zasadil třetí rozhodující úder za další tři minuty.

Vítěznou trefu vsítil Abat Ajmbetov, který se po vynikajícím centru Vorogovskiyho z levého křídla zjevil u protější tyče a prudkou hlavičkou zblízka překonal dánskou stálici, na stadionu Astana pak okamžitě vybuchla obrovská vlna radosti. V nastaveném čase byl sice vyloučen po druhé žluté kartě hrdina Ajmbetov, nicméně Kazachstánu tato červená karta příliš vadit nemusí.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele