Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Juraj Kucka (© AFP)

Hamšíkův velký návrat skončil vítězně. Islanďany potopil nešťastný odraz od Suslova

Slovensko vyhrálo ve třetím kole kvalifikace na Euro 2024 nad výběrem Islandu, jež poprvé sestavoval nový trenér Age Hareide, 2:1. Dočasným návratem do dresu Sokolů pomohl k vítězství navzdory oficiálnímu ukončení kariéry Marek Hamšík, jenž asistoval na gól dalšímu veteránovi Juraji Kuckovi. Ačkoliv domácí následně srovnali, z remízy se neradovali, jelikož utkání rozhodl šťastný zásah Tomáše Suslova, kterého smolně nastřelil islandský hráč. Slováci tak zvítězili podruhé v řadě a na druhé příčce tabulky mají na své konkurenty tříbodový náskok.

Neklidné prostředí slovenského fotbalu ještě více rozvířila poslední nominace Francesca Calzony. Opět v ní totiž scházel Vladimír Weiss mladší, jehož dřívější absence trenér vysvětloval nehodícím se herním stylem. Tentokrát již Ital po službách kreativního záložníka toužil, ten však povolání odmítl právě kvůli předcházejícím sporům. Na Island, který bojoval s generační obměnou a naposledy rozstřílel Lichtenštejnsko, naopak odjel Hamšík, jenž se přitom v listopadu s reprezentačním dresem rozloučil.

Poprvé ale zahrozili hráči domácího celku, Albert Gudmundsson však nečekal, že na něj přihrávka skrze vápno projde, a tak z prostoru pro penaltu poslal jen slabý míč do náruče gólmana. Ještě o poznání nebezpečněji působila šance Jóna Dagura Thorsteinssona, tomu ale střela z první nesedla. Po čtvrthodině hry o sobě dal vědět opět Albert Gudmundsson, kličkou sice překonal gólmana, následná rána z ostrého úhlu však směřovala jen do boční sítě. Nakonec se tak z úvodní branky radovali Sokoli, když Kucka výstavní pumelicí z velké vzdálenosti zužitkoval přihrávku navrátilce Hamšíka. Krátce před poločasovým hvizdem ale hostující obránci nezvládli čistě odklidit nebezpečnou šanci Islanďanů, a rozhodčí tak musel nařídit pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Alfred Finnbogason a suverénní ranou k levé tyči srovnal skóre. Vrátit Slovákům vedení mohl o chvíli později Róbert Mak, jeho prudká rána ale směřovala přesně na gólmana.

Po změně stran byli více u kormidla opět hráči Islandu, tentokrát si ale závažnější příležitost vytvořit nedokázali. Záhy tak reprezentanti Slovenska hru srovnali, ale ani oni divákům dlouho šance nenabídli. Nakonec se tak hosté radovali v 70. minutě po velmi kuriózní brance, když Jóhann Berg Gudmundsson při pokusu o odkop tvrdě nastřelil míč do Suslova, od nějž se míč obloučkem odrazil za gólmanova záda. Ani v závěrečných minutách si Islanďané nevytvořili větší tlak a skóre nesrovnali.

Premiérové soutěžní vzájemné utkání tak ovládlo Slovensko. To se v příštím kole 20. června představí v Lichtenštejnsku, Island tentýž den přivítá Portugalsko.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele