Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina B, 7. kolo
13.10.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Fanoušci Irska (© AFP)

Řecko se výhrou v Irsku vklínilo mezi giganty. Giakoumakis prokázal znalost Britských ostrovů

Fotbalisté Řecka zvítězili v sedmém kole kvalifikační skupiny B o postup na mistrovství Evropy na hřišti Irska 2:0. K důležitému triumfu Jihoevropanů zavelel Georgios Giakoumakis, jenž od srpna 2021 do února 2023 střílel góly za skotský Celtic. Ke kanonýrovi hostů se ještě do přestávky přidal svou devátou reprezentační trefou Georgios Masouras. Jihoevropané tak ovládli i druhý vzájemný duel a poskočili v tabulce za suverénní Francii, která výhrou v Nizozemsku odsunula Oranjes na třetí příčku.

Irové nemohli být se svou dosavadní cestou skupinou B vůbec spokojení, jelikož pouze jednou vyhráli a hned čtyřikrát padli. Jejich šance na postup na Euro se tak mílovými kroky vzdalovala. Stále však malá naděje existovala. Důležitým krokem bylo porazit Řecko, které se nacházelo o šest bodů před nimi. To se však Irům v prvním vzájemném měření sil nepovedlo, když prohráli 1:2.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí a vytvořili si i první šanci. William Smallbone ovšem pálil jen do připraveného Odyssease Vlachodimose. Hned poté musel být brankář anglického Nottinghamu znovu v pohotovosti, tentokrát ho však zachránila pravá tyč. Postupem času se do utkání začali dostávat také hosté. Nepříjemnou střelu Anastasiose Bakasetase ještě Gavin Bazunu dokázal zneškodnit. Ve 20. minutě už však Řekové irského brankáře překonali, když se po razantní hlavičce pod břevno trefil Giakoumakis. Tým z Ostrovů se na odpověď do konce poločasu nezmohl. Naopak těsně před pauzou opět inkasoval, když rychlý protiútok hostů zakončil Masouras.

Po změně stran mohl hosty do třígólového vedení poslat Dimitrios Pelkas, jeho obstřel však stihl ztečovat na roh obránce anglického Wolves Matt Doherty. V 63. minutě se domácí dožadovali po pádu jednoho z útočících hráčů uvnitř šestnáctky penalty, rozhodčí Glenn Nyberg však správně pokutový kop nenařídil. Poté střílel střídající Anastasios Chatzigiovanis, jeho pokus byl ovšem stejně jako rána Pelkase zablokován domácí defenzivou. Vzápětí se připomněli také Irové, projektil Evana Fergusona však letěl mimo. Chvíli po něm už vážněji ohrozil branku hostí Doherty, jeho dobrou hlavičku nicméně Vlachodimos pokryl.

Řecko tak trápící se Iry porazilo a připsalo si cenné tři body. Obě reprezentace sehrají další duel 16. října. The Boys in Green vyzvou na souboj Gibraltar, mistři Evropy z roku 2004 poté změří síly s Nizozemskem.

Autor: Livesport.cz / David Pěchouček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele