Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

play off o Euro - skupina C - semifinále
21.03.2024 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Budu Zivzivadze (© AFP)

Gruzie nadále sní o premiéře na Euru, vykartovanou hvězdu zastoupil věrný náhradník

Gruzie porazila v baráži o postup na mistrovství Evropy Lucembursko 2:0, a zařídila si tak místo ve finálovém souboji. Hlavní útočné eso Jvarosnebi Khvicha Kvaratskhelia se na důležité klání vykartoval, dokonale jej ale zastoupil Budu Zivzivadze. Hráč jezdící na reprezentační srazy většinou v roli náhradníka se tentokrát objevil v základu a pomohl týmu dvěma důležitými brankami. Po prvním soutěžním vítězství nad Červenými lvy tak dělí Gruzínce od premiérové účasti na Euru už jen jeden triumf.

Domácí nenavázali na tažení Ligou národů, v níž dvakrát porazili účastníka posledního evropského šampionátu Severní Makedonii, a ve snaze přímo postoupit do Německa zaostali za Španělskem, Skotskem i Norskem. První zmíněný úspěch jim ovšem stačil k účasti v baráži, v jejíž úvodní fázi narazili na Lucembursko. To v kvalifikaci děsilo Slováky, jenže nakonec nezvládlo vzájemný souboj a se ziskem 17 bodů zaujalo třetí příčku.

Úvod utkání doprovázela nejistota na obou stranách. K první výraznější příležitosti se osmělili Gruzínci a málem se radovali. Giorgi Chakvetadze našel patičkou ve vápně nepohlídaného Zivzivadzeho, který pohotovou střelou překonal Anthonyho Morise, jeho pokus ovšem skončil na pravé tyči.

Následovala delší pasáž bez výrazné šance. Ta přišla až ve 40. minutě, kdy přetažený centr propadl k volnému Otaru Kakabadzemu, proti němuž výborně vyběhl Moris a vyrazil ránu na roh. Lucemburský brankář však poté nezvládl situaci po standardce, po níž pálil přesně pod břevno Zivzivadze, kterého defenziva opět špatně pokryla.

Druhá půle začala velmi divoce. V 53. minutě se Lucemburčané dostali k vyrovnání, když po přihrávce ze strany zamířil přesně k tyči Gerson Rodrigues. Za bujaré oslavy si vysloužil žlutou kartu a posléze se ukázalo, že radost byla zbytečná, neboť sudí po zásahu kolegů u videa branku odvolal kvůli předešlému faulu. Maxime Chanot totiž zboural unikajícího protihráče a obdržel červenou kartu.

Další rána pro tým z Beneluxu přišla v 64. minutě, kdy Zivzivadze usměrnil míč po povedeném centru do odkrytého prostoru mezi třemi tyčemi. Náskok s výhodou jednoho muže na hřišti navíc si Jvarosnebi bez problému pohlídali.

Krok směrem k mistrovství Evropy tak dokázala udělat domácí Gruzie. Rozhodující souboj ji čeká 26. března proti lepšímu z dvojice Kazachstán-Řecko.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele