Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 8. kolo
15.10.2023 15:00 CET
4 : 0
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Gruzie (© AFP)

Kritickým příznivcům Gruzie sebrala munici drtivá druhá půle, Kypr na body opět nedosáhl

Reprezentanti Gruzie si udobřili fanoušky, kteří jim v předešlých kláních vyčítali nedostatek bojovnosti, když v osmém kole skupiny A kvalifikace o mistrovství Evropy porazili Kypr 4:0. Hosté odehráli výborně úvodní dějství a v rámci bojů o Euro zdánlivě sahali po premiérovém venkovním čistém kontu od roku 1994 proti jinému soupeři než San Marinu. Okamžitě po změně stran ale překonal gólmana Otar Kiteishvili a po něm třeba i největší hvězda Khvicha Kvaratskhelia, jenž se v dresu národního týmu radoval ze soutěžní trefy po více než roce.

Tým ze Zakavkazska si pokazil skvěle rozehranou kvalifikaci třemi prohrami v řadě, a jeho šance na postup se tak pohybovaly spíše v rovinách teorie. Gruzie potřebovala k udržení nadějí porazit Kypr, který dosud nezískal ani bod. Papírově měl být hlavní ofenzivní hrozbou domácích 22letý Kvaratskhelia, jenž však v reprezentačním dresu příliš nezářil. Klenotu Neapole se zatím v průběhu bojů o mistrovství Evropy 2024 nepodařilo skórovat a svému celku nepřispěl ani asistencí.

Byli to ale hosté, kteří poprvé ohrozili branku soupeře. V šesté minutě nebezpečně pálil Charalampos Kyriakou z přímého volného kopu k levé tyči, jenže výborný zákrok vytáhl Giorgi Mamardashvili. Následně už se do hry více dostávali fotbalisté z Gruzie, avšak žádný z jejich pokusů nepředstavoval hrozbu pro Joëla Malla. Ve 27. minutě se musel mít na pozoru naopak Mamardashvili, když zlikvidoval přízemní střelu Dimitriose Christofiho. Kyperský útočník se dostal do možná ještě větší šance o 10 minut později, na domácího gólmana si ale opět nepřišel.

Hned v první minutě druhé půle si před velkým vápnem našel odražený míč Kiteishvili a nekompromisně zakončil k pravé tyči. Tento přesný zásah pro něj znamenal druhou branku v národním dresu. V 58. minutě se mohli Gruzínci opět radovat poté, co se Kvaratskhelia objevil sám před kyperským gólmanem a bez problémů ho obstřelil. Zapsal si tak první trefu v probíhající kvalifikaci o Euro. Z rychlého protiútoku v 82. minutě dokázali fotbalisté Gruzie přidat další branku, když se levou nohou trefil z hranice velkého vápna Levan Shengelia. V nastavení ještě upravil skóre z penalty Georges Mikautadze na konečných 4:0.

Gruzie tedy podle očekávání vyhrála a připsala si do tabulky tři body. Další zápas ji čeká 16. listopadu, kdy se střetne se Skotskem. Kypr vyzve ve stejný den Španělsko.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele