Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 3. kolo
16.06.2023 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Joel Pohjanpalo (© AFP)

Bez Oblaka se nad Slovinskem stáhla mračna. Finy poslal do čela jesličkami Pohjanpalo

Finsko porazilo ve třetím kole kvalifikační skupiny H o mistrovství Evropy 2:0 Slovinsko a právě svého soupeře vystřídalo v čele tabulky. K tříbodovému zisku domácí nasměroval už ve 13. minutě Joel Pohjanpalo, jenž ranou mezi nohy prostřelil Vidu Belece. Ten se při zranění tradiční opory Jana Oblaka neukázal v příliš dobrém světle a přispěl k tomu, že se hostům nepodařilo potvrdit dosavadní bezchybnou bilanci.

Slovinci na evropském šampionátu startovali naposledy v roce 2000, což by v aktuálním kvalifikačním cyklu rádi napravili. I díky příznivému losu k tomu měli velmi dobře nakročeno, protože se po úvodních duelech proti Kazachstánu a San Marinu nacházeli v čele tabulky. Finové si už první zaváhání připsali, když prohráli v Dánsku. Poté však přivezli cenné tři body ze Severního Irska a s Teemu Pukkim na hrotu útoku vyhlíželi skalp dalšího konkurenta v boji o postup.

Od úvodního hvizdu byla hra velmi vyrovnaná, postupem času ovšem začali být aktivnější domácí. To se jim nakonec vyplatilo, když ve 13. minutě otevřel skóre zápasu Pohjanpalo. Útočník italské Venezie propálil z bezprostřední blízkosti 33letého Belece, který jako náhrada za zraněného Oblaka neměl při inkasované brance příliš čisté svědomí, jelikož mu míč proklouzl mezi nohama. Slovinci poté přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a snažili se ještě do konce první půle srovnat. Velké šance měl Benjamin Šeško, nejprve však orazítkoval pouze levou tyč a poté jeho rány dvakrát zblokovala finská obrana.

Hosté se hnali za vyrovnáním i od prvních minut druhého dějství. Dobrou příležitost měl v 51. minutě Andraž Šporar, jenž ovšem přízemní pokus namířil těsně vedle. I Finové byli stále nebezpeční, výstražný projektil vyslal v 59. minutě Oliver Antman, branku však rovněž minul. Po hodině hry už se ale 21letý mladík gólu dočkal. Záložník Groningenu obdržel míč na pravé straně pokutového území a nekompromisní střelou do levého dolního růžku zdvojnásobil vedení domácích. Druhou asistenci v zápase si připsal Pukki. Slovinsko již na dvoubrankové manko zareagovat nedokázalo, a Suomi si tak až do konce klání udrželi čisté konto.

Finsko tedy v prvním domácím utkání nezaváhalo a v průběžné tabulce poskočilo na první příčku. Oba celky sehrají další zápas v pondělí. Seveřané přivítají na stejném stadionu San Marino, Slovinci pohostí silnou reprezentaci Dánska.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele