Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 9. kolo
17.11.2023 18:00 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Teemu Pukki (© AFP)

Severoirská kvalifikační bída nebere konce. Finové v Helsinkách zmrazili soupeře čtyřmi góly

Fotbalisté Finska prolomili sérii proher, když v devátém kole kvalifikační skupiny H o postup na mistrovství Evropy porazili na domácí půdě Severní Irsko 4:0. Úspěch Suomi se zrodil ve 42. minutě, kdy Joel Pohjanpalo proměnil nabídnutý pokutový kop, čímž zároveň zaznamenal svůj 15. gól v reprezentačním dresu. Tým z Ostrovů si naopak odvezl již sedmou porážku z devíti duelů, přičemž hosté kromě klání se San Marinem nedokázali získat jediný bod.

Finové po sérii čtyř vítězství v řadě ztratili v boji o postup na Euro dech a v posledních třech klíčových utkáních prohráli. V tabulce tak klesli až na čtvrté místo s propastnou ztrátou na první dvojici. Zklamáním skupinové fáze byli i hráči Severního Irska, kteří posbírali dvě výhry jen proti otloukánkovi ze San Marina a jinak vše prohráli. Hlavní problém představovala jejich ofenziva, jež vstřelila pouhých sedm branek, přičemž hned pět z nich bylo právě proti beznadějně poslednímu San Marinu.

Souboj týmů, které už ztratily naději na přímý postup ze skupiny, rozehráli lépe hosté ze Severního Irska. Pohotová rána Isaaca Price ze střední vzdálenosti po sedmi minutách hry ovšem neměla gólové parametry. Finové kontrovali skrze nebezpečnou střelu Pohjanpala, kterou k jeho smůle zvládl pokrýt gólman Conor Hazard. Na druhé straně pak George Saville zamířil svou jedovku zpoza vápna pouze vedle levé tyče brány Lukáše Hradeckeho. K radosti domácího publika poté Price nešikovně trefil jednoho z hráčů Finska a hlavnímu rozhodčímu nedal jinou možnost, než odpískat pokutový kop. Z penaltového puntíku poslal Pohjanpalo brankáře na opačnou stranu a zařídil Suomi poločasové vedení.

Diváky na promrzlém olympijském stadionu v Helsinkách hned po pauze rozjásal Daniel Hakans. Perfektně si naběhl na pas Glena Kamary a přesnou koncovkou za pomoci levé tyčky zvýšil náskok Finů. S odpovědí za hosty málem přispěchal Saville, jeho střela po zemi ale mířila jen těsně vedle brány. Fotbalisté Finska i s dvougólovým vedením v zádech neustávali v aktivitě a měli rozhodně více ze hry než hráči Severního Irska, gólové šance se ovšem nerodily ani na jedné straně hřiště. To málem změnil Conor Washington, jemuž chybělo pouze pár centimetrů, aby osamocený doklepl míč do odkryté branky. Naopak střídající Teemu Pukki se v 74. minutě před gólmanem nemýlil. V samotném závěru pak ještě připravil perfektní pozici pro Robina Loda, který stanovil konečný výsledek duelu.

Fotbalisté Severního Irska tak Finsko nezaskočili a neodvezli si ani bod. V posledním zápase skupiny se střetnou 20. listopadu s Dánskem, Seveřané se ve stejný den utkají se San Marinem.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele