Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 8. kolo
17.10.2023 18:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Finsko po změně stran ztratilo souboj o naději. Hrdinou Kazachů byl dvougólový Zaynutdinov

Reprezentace Finska v osmém kole skupiny H kvalifikace o mistrovství Evropy překvapivě doma prohrála s Kazachstánem 1:2. Zápas přitom měla po přímém kopu Roberta Taylora výborně rozehraný, po změně stran však přišel její kolaps. Vše odstartovala penalta nařízená za hru rukou, již v 77. minutě proměnil Bakhtiyor Zaynutdinov. Stejný hráč pak krátce před koncem dokonal obrat, kterým se hosté dotáhli k vedoucímu tandemu na rozdíl jediného bodu. Skandinávci naopak můžou po skončení večerního programu přijít o možnost umístit se na prvních dvou příčkách tabulky.

Před minulým kolem se ještě na čele tabulky nacházely v rozmezí jednoho bodu hned čtyři týmy, porážky Suomi a Kazachstánu však poslaly do trháku Slovinsko s Dánskem. Seveřané museli před klíčovým soubojem v Helsinkách zlepšit ofenzivu, když dvakrát za sebou vyšli střelecky naprázdno. Kazašský útok rovněž nebyl v nejlepší formě, navzdory pouhým čtyřem gólům z posledních čtyř utkání však Jestřábi získali slušných šest bodů.

Souboj sousedů v tabulce ze začátku svazovala opatrnost, ale hráči Suomi postupem času získali převahu. Ve 13. minutě si Joel Pohjanpalo našel na zadní tyči přetažený rohový kop a akrobatickým způsobem se pokusil o zakončení, pohledné střele ovšem chyběla přesnost. O čtyři minuty později se zaskvěl Igor Shatskiy, jenž reflexním zákrokem vyrazil přízemní tvrdou střelu k tyči od Kaana Kairinena. Po chvíli si Nikolai Alho naběhl do vápna na přihrávku za obranu, kazašský gólman však projektil po zemi z jeho pohledu k pravé tyči pohotově zneškodnil. Tlak Seveřanů se neustále stupňoval, defenziva Jestřábů ovšem kapitulovala až ve 28. minutě po trefě Taylora z přímého volného kopu. Ve zbytku prvního dějství si Finové bez problémů hlídali náskok a nepouštěli Kazachy do žádných velkých šancí.

Finský národní tým v nastoleném trendu pokračoval i po změně stran, nicméně se Seveřané těžce dostávali do vážných gólových příležitostí. V 55. minutě se však v ojedinělé šanci Kazachů na vyrovnání objevil Bagdat Kairov, jenomže na skákající balon těsně špičkou kopačky nedosáhl a místo toho se nepříjemně srazil s Lukášem Hradeckým. Následně se na druhé straně málem prosadil Daniel Hakans, jenže po uvolnění v levé části vápna těsně minul vzdálenější tyč. V 64. minutě se k dalekonosné střele odvážil Askhat Tagybergen, který pro smůlu Jestřábů pouze orazítkoval břevno. Necelých 15 minut před koncem však získali Kazaši daleko lepší příležitost ke srovnání skóre, a to v podobě penalty za ruku Richarda Jensena. Pokutový kop následně suverénně proměnil Zaynutdinov, který nakonec přesnou hlavičkou po rohovém kopu dokonal v úplném závěru šokující obrat Jestřábů.

Veledůležitý souboj tak nakonec ovládl podceňovaný Kazachstán. Ten v příštím kole 17. listopadu přivítá San Marino, na hřiště Finska tentýž den zavítá Severní Irsko.

Autor: Livesport.cz / Michal Novotný

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pablos

Kazaši jedou. Kurz 7 …pěkný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele