Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 9. kolo
17.11.2023 20:45 CET
2 : 1
(1:1)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Joakim Maehle (© AFP)

Bouřlivá atmosféra dovedla Dány k vytouženému cíli. Slovinsko dostane šanci na reparát

Dánsko zvládlo klíčové utkání devátého kola kvalifikace na mistrovství Evropy, když v rámci skupiny H porazilo na vlastní půdě Slovinsko 2:1, čímž si zajistilo postup. V utkání hraném před fantastickou diváckou kulisou skóroval jako první Joakim Maehle, hosté ovšem dokázali odpovědět záhy, když ve 30. minutě Erik Janža precizně zahrál přímý kop. Seveřané se ale nakonec dočkali zasloužené odměny za své vytrvalé snažení, přičemž hrdinou se stal Thomas Delaney. Slovinci však ještě smutnit nemusí, jelikož je bude čekat duel s Kazachstánem o druhé postupové místo.

Dánsko se mělo s říjnovým reprezentačním srazem rozloučit pohodlným vítězstvím, cesta k němu však nakonec byla mnohem trnitější. Obrovský favorit z Jutského poloostrova čekal v San Marinu na rozhodující branku až do 70. minuty, když v předchozím průběhu duelu trpaslík vstřelil svůj první soutěžní gól od října 2021. Rozporuplný zisk všech bodů přesto dostal Seveřany do dobré pozice směrem k potenciálnímu postupu, přičemž stejný bodový zisk mělo v čele tabulky také Slovinsko, které třikrát v řadě neinkasovalo.

První střelecký pokus duelu si připsal domácí Maehle, mířil ale jen do připraveného Jana Oblaka. Ten se pořádně zapotil ve 12. minutě, kdy musel vyrazit nebezpečnou hlavičku Jonase Winda. Dánský národní tým se nadále hnal za brankou a ve 26. minutě se fanoušci na Parken Stadium dočkali. Maehle zůstal ve slovinském pokutovém území naprosto osamocen a ve skluzu doklepl do sítě perfektní centr Andrease Christensena. Domácí pak ale zbytečně faulovali a nabídli Slovincům přímý kop z hranice pokutového území. Janža parádní ranou do levé šibenice potrestal Seveřany, jejichž náskok vydržel pouhé čtyři minuty. Celky tedy do poločasové přestávky odcházely za smírného stavu.

Po změně stran se tempo hry nezměnilo. Dánsko mělo více ze hry a Oblak se musel činit. Ránu Yussufa Poulsena ještě vytáhl, po následujících rohových kopech ale kapituloval. Stejně jako v první půli nechala obrana Slovinska na malém vápně osamoceného hráče. V tomto případě se jednalo o Delaneyho, který z otočky zakončil v 54. minutě nechytatelně do pravého dolního rohu. Dánský národní tým i nadále hnalo až frenetické publikum za další trefou, defenziva Slovinců byla neustále v obležení a nebýt Oblaka a jeho zákroku proti střele Poulsena do pravé šibenice, tak mohla inkasovat potřetí.

Souboj dosud nejlepších týmů skupiny tak ovládlo Dánsko. To již s jistotou postupu bude hrát 20. listopadu v Severním Irsku, Slovinsko přivítá tentýž den v duelu o všechno Kazachstán.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Největší slabina severských týmů: Chybí herní temperament. To se týká i Dánska, a v tomhle utkání obzvlášť!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele