Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 4. kolo
19.06.2023 20:45 CET
7 : 0
(3:0)

Reportáž

Harry Kane a Bukayo Saka (© AFP)

Anglie zmasakrovala sedmi góly Severní Makedonii, pomohl i Sakův hattrick

Čtyři zápasy, dvanáct bodů. Anglie v kvalifikaci o EURO 2024 nechává jasně zapomenout na hodně nepovedené působení v Lize národů a směle kráčí za postupem na šampionát. Severní Makedonie představovala na Old Trafford hodně slabý kompars, červnové vystoupení obecně nebude hodnotit vůbec pozitivně. Opravdu není proč, ve dvou duelech obdržela deset branek.

Před několika dny Severní Makedonie utrpěla krutou porážku s Ukrajinou. Zdálo se, že má utkání pod kontrolou, jenže nakonec ztratila dvougólové vedení a musela odcházet z hrací plochy se sklopenou hlavou. Samozřejmě že hledat nějaký úspěch po nepříjemném nezdaru ze Skopje zrovna na anglické půdě představovalo už předem jistě velmi náročný úkol. Ten se přitom dařilo plnit zhruba jenom úvodní půlhodinku. Sice se balkánský celek do žádné velké šance nedostal, co bylo ovšem daleko důležitější, nepouštěl do nich svého soupeře.

Jenže jak na řadu přišlo první inkasování, lámali se hosté jako suchá větev. Ve 29. minutě severomakedonský gólman Dimitrievski lovil míč ze své sítě poprvé. Rashford na levé straně počkal, až se mu rozeběhne Shaw, jeho přihrávka přes bránícího Zajkova propadla na hranici brankového území na volného Kanea, a ten už si v koncovce věděl rady.

Ve 38. minutě The Three Lions svůj náskok pojišťovali, první ze svých tří přesných zásahů přitom zapisoval Saka. Walker mu z pravé strany prostrčil balón do pokutového území, tam si ho jeho spoluhráč narovnal na svou pravačku a nekompromisně zacílil pod břevno, byť se rozhodně nenacházel v optimálním střeleckém úhlu. S touhle dělovkou Dimitrievski nemohl nic moc dělat.

Do poločasu se skóre měnilo ještě jednou, pochopitelně k velké nevoli hostující družiny. S. Ristovski přihrál dozadu velmi špatně na Velkovského, Kane toho využil a merunu protivníkovi sebral. Následně ji předal na Hendersona, jenž posléze oslovil Rashforda, a ten měl podobně snadnou pozici ke skórování jako jeho parťáci Kane i Saka.

Ani po přestávce se obrázek hry nezměnil. Angličané zásobovali bránu Severní Makedonie dalšími góly, hosté vůbec nevěděli, jak na nápor odpovědět. A ve 47. a 51. minutě potupně sledovali, kterak Saka kompletuje hattrick. Nejprve na pravé straně zachytil centr Alexandera-Arnolda, následně neposedný míč uměl zkrotit a pak ho z halfvoleje usměrnil levačkou parádně pod břevno. A jen o pár chvil později Saku svou přihrávkou nastartoval Kane a anglický forvard se z vyloženého postavení během střelby nezmýlil.

V 64. minutě se na listinu střelců zapsal rovněž náhradník Phillips, a to pouze po pár okamžicích od svého střídání, to když Grealishův pas ve vápně odvrátil bránící Serafimov pouze ke svému sokovi, který poté doklepával do prázdné brány. V 73. minutě ještě proměnil Kane pokutový kop, sudí Kovacs ho nařídil kvůli tomu, že Bejtulai ve vlastní šestnáctce stáhl k zemi Stonese.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele