Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina D
11.10.2014 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Němci ve Varšavě ostrouhali, Polsko slaví historickou výhru 2:0

Stejně jako Česko a Slovensko zůstává i další středoevropská země v kvalifikaci mistrovství Evropy stoprocentní. Polsko totiž dokázalo poprvé v historii přehrát v soutěžním utkání favorizované Němce, když dvěma zásahy z protiútoků opanovalo zápas v poměru 2:0. Pro hosty jde o vůbec první kvalifikační prohru od roku 2007.

Utkání za bouřlivé atmosféry na varšavském stadionu zpočátku nabídlo vyrovnanou podívanou, kde si obě strany pozorně hlídaly soupeře a všechny náznaky šancí likvidovaly hned v zárodku. První střelu na bránu si tak připsal Thomas Müller až v jedenácté minutě, a to se ani Szczesny při zákroku příliš nenadřel. Němci, kteří nastoupili s dvěma debutanty Bellarabim a Rüdigerem na pravém kraji hřiště, nepůsobili tak dominantně, jako při zisku titulu mistrů světa, ale i tak to byli oni, kdo si vytvořil první šanci zápasu. Hummelsovu hlavičku po přímém kopu Kroose však polská obrana dokázala zablokovat.

Po úvodní čtvrthodině se hosté přece jen jali diktovat tempo hry a přitlačili polské reprezentanty na vlastní polovinu. Nic víc než krkolomné zakončení Müllera na dlouhou nohu však ze svého držení míče nevytěžili a naopak si neustále museli hlídat zadní vrátka, která se Poláci z rychlých protiútoků snažili nacházet.

Až v závěru poločasu tak došlo na první opravdové brankové příležitosti. Nejprve v osmatřicáté minutě Bellarabi po Götzeho přesném centru z voleje jen těsně minul Szczesného levou tyč a Müller pak po dlouhém sprintu nedokázal pod tlakem v samostatném úniku přesně zakončit. Stejně si německý kanonýr vedl i tři minuty před odchodem do kabin, když prudký centr zprava nedokázal trefit mezi tři tyče. A jelikož během mohutného tlaku hostů na Szczesného nevyzrál ani Bellarabi a Hummels při zmatku po rohovém kopu přestřelil, udrželi Poláci se štěstím bezbrankový stav až do přestávky.

I po změně stran pokračoval německý územní tlak bez gólového užitku, zato když v jednapadesáté minutě došlo na další typický polský protiútok, mohli si diváci ve Varšavě šťastně zakřičet ‚Gól‘. Akci ne nepodobnou včerejší brance Turecka do české sítě zprostředkovali centrující Piszczek a zakončující Milik, jenž jemně hlavou přizvedl míč přes vyběhnuvšího Neuera a poslal Polsko do vedení. Záhy bylo málem vyrovnáno, ovšem Wojciech Szczesny si pohotově poradil jak s ranou Götzeho, tak pumelicí Schürrleho.

Německý tlak se okolo odehrané hodiny hry ještě více stupňoval a nebýt Durmova chabého zakončení z perfektní pozice již v hloubi šestnáctky, mohl i přinést užitek. Stejně si v osmašedesáté minutě vedl i Bellarabi. Na druhé straně na sebe upozornil dravým sólem ve sprintu Grosicki, ovšem Neuer si jeho ránu pohodlně pohlídal. Dvanáct minut před koncem o sobě dal znovu vědět aktivní debutant Bellarabi, jenže ani tentokrát si prudkou ranou z hranice šestnáctky na výtečného Szczesného nepřišel.

V jednaosmdesáté minutě pak pro změnu Poláky nepodržel jejich brankář, ale branková konstrukce. Po hlavičkovém sklepnutí Götzeho totiž z voleje pálil střídající Podolski a svou typickou dělovkou rozezvonil břevno. Když se už zdálo, že německý tlak v závěrečné pětiminutovce vygraduje, udeřili domácí podruhé. Ze skvělé práce Lewandowského, jenž si zpracoval dlouhý aut a udržel na uzdě dotírajícího Durma, vytěžil střídající Mila přesnou ránu k tyči, na kterou se Neuer natahoval marně. Mistři světa tak z Varšavy odjíždí s prázdnou, výhru 2:0 mohou po houževnatém a zodpovědném výkonu slavit Poláci.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
bayern987

1:3 Na Německá straně strašně zraněných....

Reagovat
smazaný uživatel

2:5

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 Poláci to zlomí

Reagovat
Knight_in_fire

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 2...0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci neprohrají více než o gól

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Mohlo by být překvápko, Německo má 2/3 základu na marodce.

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej kurz na poláky ,klidně to múžou zlomit..v poslední době se hodně zlepšili,navíc němci tolik marodky..Jen ne remízu...

Reagovat
smazaný uživatel

nějaké streamy? dík

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já to vědel, super výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

To je ono pšontci jen tak dál

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

To tak vypadá, že se Západní Slované domluvili, a že porazí fotbalové giganty

Reagovat
Setwo

Reagovat
smazaný uživatel

Gratuluji Polákům k velkému vítězstvi!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele