Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina H
12.06.2015 20:45 CET
1 : 1
(1:1)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Chorvatsko - Itálie 1:1

Itálie si nakonec jen dělí body s Chorvatskem. Domácí Chorvati mohou žehrat na neproměnění svých šancí a především na výbornou italskou defenzívu v čele s brankářem Buffonem. Ten totiž chytil penaltu. Za domácí vstřelil branku Mario Mandžukić, za hosty z penalty srovnal Antonio Candreva.

Italové vešli do zápasu s domácími Chorvaty v novém rozestavení, které trenér Antonio Conte dlouho zkoušel. Obrana se čtyřmi hráči, defenzivní štít Andrea Pirlo i i pětičlenná záložní řada měla podporovat jediného vysunutého hrotového útočníka, kterým byl Graziano Pellé. Domácí nastoupili s hvězdami jako Olić, Mandžukić, Perišić, Rakitić nebo Mateo Kovačić, který Itálii velmi dobře zná.

Domácí ekipa byla hodně aktivní a od samého začátku utkání začala diktovat tempo hry. Itálie před zápasem přišla o několik zkušených hráčů a jejich absence se projevila. Jako první střílel Stephan El Shaarawy, jenže mířil nepřesně. Po něm už se Chorvaté málem mohli dostat do vedení. Měli k tomu obrovskou šanci, když si Davide Astori nedokázal pohlídat náběh Maria Mandžukiće a fauloval jej v pokutovém území. Logickým vyústěním bylo nařízení penalty.

K ní se postavil Mario Mandžukić, který se rozběhl a vypálil. Veterán mezi třemi tyčemi se jmenovkou Gianluigi Buffon však vystihl směr, kterým bude Mandžukić kopat a míč vyrazil! I Italové měli své šance a po deseti minutách dokonce dostal míč po centru ze strany do sítě El Shaarawy. Jenže stál v ofsajdu, takže sudí jeho branku neuznal.

Uznal až další zásah a ten padl do sítě brankáře Buffona. Italové se věnovali výměně názorů s rozhodčím, zatímco Chorvati založili rychlý protiútok. K centru Ivana Rakitiće se dostal Mario Mandžukić, který zblízka prostřelil brankáře Buffona - 1:0 pro domácí tým!

Mario Mandžukić poté svedl další z mnoha osobních soubojů s Lorenzem De Silvestrim. Zadák, který působí v janovské Sampdorii, si však poranil kotník a musel být střídán. Mario Mandžukić se dostal do středu pozornosti také deset minut před konce první půle. Tentokrát to ale nebylo způsobem, který by si přál. Zahrál totiž ve vlastním pokutovém území rukou a šanci zahrávat penaltu dostali také Italové. K její exekuci se postavil Antonio Candreva a dloubákem proměnil!

Zajímavou první půli uzavřel nepříliš povedenou střelou Ivan Rakitić. Nevýrazného Ivicu Oliće v dresu domácího týmu vystřídal Ante Rebić, který rovněž Itálii velmi dobře zná z působení ve Fiorentině. Právě Rebić se pokoušel ohrozit novou tvář na trávníku, brankáře Salvatoreho Sirigua. Jeho hlavička ale postrádala razanci. Po hodině hry se míče ujal velmistr Andrea Pirlo, který podle spekulací již za reprezentaci mnoho dalších zápasů neodehraje. Jeho povedená rána skončila těsně nad břevnem!

Další střelecký pokus Pirla mířil nepřesně. Zajímavým projektilem se prezentoval také Ivan Rakitić, jenže jeho dělovka mířila vedle. Ke střele se odhodlal také Ivan Perišić, o kterého je právě v Itálii velký zájem. Krajní záložník či útočník vypálil poměrně tvrdě, jenže mířil o pár metrů vedle. Když uplynula 90. minuta, vykoledovala si Itálie standardní situaci. Především na tento časový úsek ale nebude v dobrém vzpomínat Darijo Srna, který ostře zajel do soupeře, který už dávno neměl míč. Nemohlo následovat nic jiného, než druhá žlutá karta. A protože Srna už jednu měl, putoval předčasně pod sprchy.

Ani dvouminutové nastavení nepřineslo rozhodnutí, takže se druhá půle chýlila ke konci velmi rychle. Zbylé momenty zápasu už byly odehrány bez branek, vzruchu či zajímavé akce. Itálie si tedy nakonec dělí body s Chorvatskem.

Autor: Ondřej Pražák / uefa.com, onlajny.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip X...1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych si výhru Itálie, ale moc tomu nevěřím.

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0 jistota

Reagovat
smazaný uživatel

remíza

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

vatreni

Reagovat
Marv

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2....FORZA Italie....

Reagovat
El Campeon

3:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele