Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
09.09.2014 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Češi vyzráli na Nizozemce a vstoupili do kvalifikace vítězně

Česká reprezentace vstoupila do nové éry vítězně. V úvodním duelu kvalifikace o ME 2016 porazila favorizované Nizozemsko 2:1, když rozhodující branku vstřelil po hrubce Janmaata až v nastaveném čase Václav Pilař. Vrbovi svěřenci vedli po krásném gólu Dočkala, de Vrij ovšem vyrovnal a vypadalo to na dělbu bodů. Fotbalový bůh však dnes nosil český dres...

Kouč Pavel Vrba poslal na trávník od úvodní minuty Davida Lafatu, jenž se postavil na hrot útoku. Nejvíce podporovat ho při ofenzivních snahách měla trojice Krejčí - Rosický - Dočkal, mnohem defenzivněji laděnou dvojici pak zase utvořili Darida s Váchou. Nizozemci přijeli bez Arjena Robbena, na rozestavení 5-3-2 se ovšem nic nezměnilo.

Češi nezačali zrovna ideálně a stoper Procházka už po pár minutách hry uviděl po dvou tvrdých zákrocích žlutou kartu, brzy se ale domácí oklepali a sérií tří rohových kopů v řadě dokonce uzamknuli Nizozemce na delší časový úsek ve vlastní šestnáctce, více než zblokovaná střela Daridy z toho ale nebylo.

Holanďané se opět připomněli tečovaným zakončením van Persieho po nacvičeném signálu, následná Blindova dalekonosná rána zase skončila vysoko nad Čechovou svatyní. Ve dvaadvacáté minutě se český reprezentační výběr dostal do vedení 1:0 a nutno říct, že gólová situace opravdu stála za to. Krejčí našel na hranici šestnáctky Lafatu, který sklepl míč pod sebe Dočkalovi a ten svou dokonale umístěnou levačkou o tyč dal vzpomenout na spolupráci Kollera s Barošem ve čtvrtfinálovém utkání Eura 2004.

Nizozemci se svou odpovědí dlouho nečekali a už po čtyřech minutách měli na kopačkách jasné vyrovnání, po Blindově skvělém centru do otevřené české obrany však v zakončení nevídaným způsobem fatálně selhal Wijnaldum a Čecha z gólové pozice nakonec vůbec neohrozil. Složitější pro něj byl zdánlivě snadný centr Janmaata, na který nedosáhl van Persie a domácí brankář musel neortodoxně nohou odvracet míč směřující k Depayovi.

Následovala dlouhá pasáž, ve které si Nizozemci vyměňovali balón na vlastní polovině, zatímco Češi poctivě bránili a nenechávali soupeře proniknout do blízkosti branky. Letnou vyděsil až v závěru prvního poločasu Depay, jehož dělovku ne zrovna jistým způsobem vyrážel Čech nad břevno, Janmaat pak pro změnu levačkou netrefil míč ideálně.

A když postupně Dočkal, Rosický a Darida zmařili slibně se rozvíjející rychlý protiútok, koledovali si Češi ještě jednou. Do výjimečně o něco prostupnější domácí obrany totiž pronikl Janmaat, van Persie geniálně prvním dotykem vysunul do šance střídajícího Narsingha a Vrbovi svěřenci si hodně oddychli, když nizozemský křídelník nejprve promáchl a situaci po následné pobídce před brankovou čářu uklidnil Vácha. Češi si tak do kabiny odnášeli značně pozitivní výsledek, totiž vedení 1:0.

Vyrovnávací trefa ovšem i tak přišla poměrně brzy. Po zmatku v české obraně odcentroval z levé strany Blind, ve vzduchu nejvýše vystoupal Stefan de Vrij a Čech se za míčem předtím, než ho vylovil ze své sítě, mohl už pouze otočit. Wijnaldum pak nabídl Lafatovi jako na zlatém podnose velmi slušnou příležitost, přízemní rána našeho kanonýra ovšem Cillesena nepřekvapila. Darida zase levačkou pálil nepřesně, jinak se ale ve druhém dějství hrála převážně opatrná partie...

Až dvanáct minut před koncem odcentroval tentokráte zprava Narsingh, i přes dvojnásobnou přesilu protivníků se k hlavičce dostal Depay a jen skvělý zákrok Čecha udržel remízový výsledek. O chvíli později mohli rozhodnout i Češi, a to po nacvičeném signálu z rohového kopu. Rosický rozehrál nakrátko k Daridovi, jeho centr ještě na přední tyči prodloužil Kadeřábek a jen malý kousek chyběl pro změnu na té zadní Procházkovi, aby hlavou usměrnil míč do sítě.

Nebyl to ovšem nacvičený signál, ani povedená kombinace, co přineslo rozhodnutí a tři body pro český výběr. Dočkalův centr vracel Janmaat gólmanu Cillesenovi, místo do jeho rukavic ale poslal míč do tyče, od níž se pak kulatý nesmysl odrazil přesně k nohám střídajícího Václava Pilaře a na něj už zůstala jednoduchá, ovšem o to příjemnější úloha. A když pak Češi přežili i závěrečnou nebezpečnou hlavičku van Persieho, mohly vypuknout pro trenéra Vrbu premiérové a pro právě začínající kvalifikaci klíčové tříbodové oslavy.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1644)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele