Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
11.10.2011 20:45 CET
1 : 4
(0:3)

Reportáž

Odpracováno. ČR jde do baráže

S velkým přehledem si česká reprezentace v úterý večer poradila v Kaunasu s domácí Litvou a díky výhře Španělů v Alicante nad Skotskem jde do baráže. O výhru v posledním utkání skupiny I se po dvou gólech zasloužili Rezek s Kadlecem.

Před utkáním z českého tábora přišla nepříliš příznivá zpráva. Kapitán Tomáš Rosický se po předzápasové rozcvičce rozhodl, že kvůli zraněným tříslům do utkání nenastoupí a místo na hrací ploše tak přenechal Danielu Kolářovi.

Tato špatná zpráva však byla zapomenuta již ve druhé minutě. Rezek do pokutového území prostrčil míč Barošovi, jehož fauloval domácí kapitán Skerla a sudí Borbalán nařídil pokutový kop. K němu se postavil Michal Kadlec a tvrdou ránou pod břevno doprostřed branky zajistil české reprezentaci pohádkové vedení hned v úvodu utkání.

Radost tím však nekončila, neboť krátce po Kadlecově proměněné penaltě přiletěla i zpráva z Alicante, kde měli podobně rychlý start i Španělé, neboť David Silva již v šesté minutě otevřel skóre. Růžky poté vystrčili i domácí, Šernasův průnik ale zastavily rukavice dnešního kapitána Petra Čecha.

Svěřenci Michala Bílka si ale byli dobře vědomi, že nesmí přestat hrát a také tak činili. Ve třinácté minutě Žaliukas fauloval pronikajícího Koláře, míč si postavil Plašil a secvičeným signálem našel šikovně nabíhajícího Baroše, tomu se ovšem, jako tento večer několikrát, nepodařilo ideálně zakončit a stav tak zůstal nezměněn.

Ne ovšem na dlouho. Po čtvrt hodině hry se podél postranní čáry urval agilní Pilař, odcentroval do šestnáctky, kde po otočce trefil Baroš tyč, nicméně tím paradoxně připravil gólovou nabídku dobíhajícímu Janu Rezkovi, jemuž po vzoru Kadlece nedělalo problém naprat míč pod břevno a uklidnit české barvy.

Dvaačtyřicátá minuta reflektovala prakticky celé dění na trávníku v průběhu zápasu. Litevci se snažili zastavit Pilaře i za cenou faulu a Baroš po šibalské rozehrávce Rezka netrefil branku z té správné strany. První situace ovšem na českou reprezentaci měla mnohem větší dopad, neboť díky zákroku Stankevičiuse a následnému Pilařovu pádu hrála skoro celý zbytek první půlky bez maličkého plzeňského záložníka.

Po půlhodině hry se znovu ozvala i Litva, Mikoliunasova hlavička ovšem Čecha nikterak nevystrašila. Co však českého fanouška mohlo strašit byl fakt, že se Litevcům místy Bílkovy svěřence dařilo držet v nebezpečné Čechově blízkosti. Hráčům v červených dresech se ale na to podařilo najít skvělý lék, těsně před přestávkou Plašil krásně odcentroval za obranu, Rezek si počínal za Skerlou a hlavou k levé tyči potřetí překonal Karčemarskase.

Ve druhé polovině hráči s lvíčkem na hrudi již nechtěli připustit žádné spekulace ohledně postupujícího do baráže, neboť Španělé díky dvěma brankám Davida Villy v první půlce vedli nad Skoty 2:0. Útočník Barcelony pak přidal ještě třetí gól deset minut po návratu ze šaten a zdálo se být skoro rozhodnuto.

Kromě starostí z neproměněných šancí Milana Baroše šla českému fanouškovi hlava kolem i ze 65. minuty. Roman Hubník jako poslední v červeném fauloval unikajícího Darvydase Šernase, za což si vysloužil červenou kartu a navíc pokutový kop proti svému týmu, jenž s přehledem sám postižený proměnil.

Domácí se o zdramatizování utkání pokusili ještě v 81. minutě, Čech si ale s Pankovou hlavičkou po Mikoliunasově centru poradil. Definitivní podobu výsledku a ukončení jakýchkoli debat dal v 84. minutě Michal Kadlec proměněnou penaltou po faulu Radavičiuse na střídajícího Pekharta.

Česká republika tak svůj sen o EURO 2012 sní dál, v půlce listopadu ji čeká baráž. Ta se losuje tento čtvrtek.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (969)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele