Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
07.09.2010 20:15 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Češi nezačali vůbec dobře, na úvod kvalifikace podlehli Litvě!

Češi se hned první zápasem kvalifikačního cyklu dostávají pod enormní tlak. Přestože Litevce přestříleli 17:4, na dosud nedobytém Andrově stadionu podceňovanému soupeři podlehli 0:1. Holt už v příštích zápasech takto není žádná ztráta přípustná, tím spíš příště proti Skotsku, které by s českou reprezentací mělo bojovat o druhé místo za Španělskem.

Oproti lvíčatům se čeští senioři do svého soupeře pustili hodně hladově. Jakkoliv mohl Kadlecův krtek vyvolat v ochozech pobavení, Litevcům od samého počátku do smíchu rozhodně nebylo. Hned v první minutě Češi volali po penaltě, pak Baroš zajímavě hlavičkoval po Pospěchově centru. Na druhé straně pak lze shledat působivou hrubku české obrany, která v jednu chvíli umožnila soupeři nacvičit si situaci 4 na 2. Tu nakonec Panka nevyřešil ideálně, když vyběhnutého Čecha jen slabě přehodil, aby si pro míč bez problémů doběhl jeden ze zadáků v červeném. O něco víc pak možná brankáře Chelsea vystrašila štiplavá rána Česnauskise zpoza šestnáctky. Nutno tedy podotknout, že jednostranná záležitost se na Andrově stadionu určitě nekonala, hrálo se prakticky rovnoměrně na obě strany. Alespoň v první dvacetiminutovce, do níž se vešla ještě pěkná přihrávka Hübschmana do velké šance Feninovi, kterého však zradilo zpracování.

Dopředu by to tedy, dejme tomu, šlo, jenže v obraně si červení příliš nenotovali, což šlo nejlépe vidět ve 25. minutě. Tehdy přišel kvalitní centr z pravé strany, a jelikož u Šernase nikdo nestál, bylo z jeho pohledu nasnadě precizním hlavičkovým pokusem poprvé rozvlnit olomouckou síť. To ne že by úplně nakoplo Bílkovo svěřence, ale přesto tu ve 38. minutě byla ohromná příležitost k vyrovnání. To když Fenin bůhvíproč přepadl přes jednoho ze soupeřů a sudí mu ve snaze vymodlit si penaltu ukázkově skočil na lep. Jenže bohužel pro české příznivce za sebe posléze Baroš nechal mluvit spravedlnost a Karčermarskase nechal milosrdně vyniknout. V závěru první půle se pak o vyrovnání pokusil akorát odvážný Fenin, jehož rána skončila jen pár decimetrů nad litevskou brankou.

Do druhého dějství Češi vstoupili, celkem logicky, poněkud nesví. K prvnímu ohrožení Karčermarskasovy svatyně, tedy jen tomu relativnímu, se dostal až po deseti minutách Plašil, když se jeho dalekonosná rána stáčela přesně opačným směrem, než bylo potřeba. To byla na dlouhou dobu jediná vážnější šance, kdy s přimhouřením obou očí šlo Litevcům o "kejhák". Podruhé možná ještě v 67. minutě, kdy Baroš sklepl míč Rosickému a ten si po svém nepovedeném voleji musel nepublikovatelným způsobem ulevit. Podobně na tom asi byl i Hubník o necelých deset minut později, kdy po Plašilově centru od rohového praporku mohl ojediněle hlavičkovat. Takové možnosti ovšem zužitkoval jen k mírnému polechtání Karčermarskasových rukavic.

Češi postupem času přeci jen stupňovali tlak, s takovou ostudou se spokojit zaplaťpanbůh nehodlali. Jenže že by to hned od počátku k něčemu výraznějšímu vedlo, to se úplně říct nedá. Pěknou vzdušnou kombinaci trojlístku Rosický-Baroš-Necid ukončil posledně jmenovaný ranou do oblak. Plašil pak jen zoufale střílel z uctivé vzdálenosti. Opravdovou tutovku si Češi připravili až se začátkem čtyřminutového nastavení, kdy Bednář posunul míč za obranu Necidovi a ten bez přípravy v tisíciprocentní šanci pouze nastřelil bezmocnému brankáři pravé koleno. Ani Čech v útočném vápně a dvě standardky v páté minutě nastavení potom už seniorské reprezentaci k bodům nepomohli.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1175)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele