Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

baráž - 1. zápasy
11.11.2011 20:15 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Výborný výkon, krásné góly. Česko - Černá Hora 2:0

Češi udělali velký krok k postupu na EURO 2012, porazili doma Černou Horu 2:0 a před úterní odvetou mají k účasti na evropském šampionátu blíže. Svůj premiérový gól v reprezentaci vstřelil Pilař, v závěru pak korunoval vynikající výkon celého mužstva Sivok.

Češi nastoupili i s Petrem Čechem v bráně, ten stihl dát do relativního pořádku svůj zlomený nos a díky další ochranné masce mohl nastoupit od začátku. To se naopak netýkalo Milana Baroše, na hrotu útoku dnes dostal příležitost Tomáš Pekhart. Hosté hned od úvodního hvizdu ukazovali, že českému týmu nedají nic zadarmo a do soubojů chodili hodně tvrdě.

Domácí byli lepší, Černohorci si muselo oddychnout po centru Rosického, na který Pekhart těsně nedosáhl. Ve čtvrté minutě přišla první střela na branku v podání v nové sadě dresů hrajících Čechů, Plašilův pokus zpoza šestnáctky ale Božovič viděl a v pohodě zkrotil. Na druhé straně to z velké dálky zkoušel Jovanovič a nemířil vůbec špatně, naštěstí pro Čecha míč skončil nad jeho břevnem.

Dvanáctá minuta přinesla další větší tlak české reprezentace, po výborném centru Rezka musel před volným Pekhartem na poslední chvíli odvracet Jovanovič. V šestnácté minutě mohl z ničeho nic přijít vedoucí gól Černé Hory, po Pavičevičově prudkém centru dostal až příliš volného prostoru v šestnáctce Vučinič, naštěstí pro Čechy ale přestřelil.

V pětadvacáté minutě vybojoval míč ve středu hřiště aktivní Rosický, přistrčil ho nikým nehlídanému Pekhartovi, který si dlouho rovnal balón, nakonec ho však poslal mimo. Po půlhodině hry jsme po chvilce oddechu znovu soupeře přitlačili do vlastního pokutového území, obě Rosického rány i Pekhartova hlavička ale byly zblokované neprostupnou obranou Černohorců.

Ve třicáté čtvrté minutě měli domácí největší šanci prvního poločasu, Rosického skvělý pas na Pekharta sklepl útočník Norimberku hlavou přímo k nohám Jiráčka, ten ovšem vy vyložené pozici selhal a přestřelil. Po úvodních pětačtyřiceti minutách tak na Letné trval nerozhodný stav 0:0, v první půli však Češi jednoznačně tahali za delší konec provazu.

Jenže po přestávce hosté ožili, Černohorci najednou začali vládnout středu pole a hned v úvodu druhého dějství se dostali ke dvěma slušným gólovým možnostem. Nejprve pálil z dobré pozice Vukčevič ,Čecha však svou technickou střelou nepřekonal. Poté Damjanovičova rána trefila již zmíněného Vukčeviče a Čech jen sledoval, jak míč míří na rohový kop.

Češi zahrozili díky výbornému průniku Jiráčka, který se i s notnou dávkou štěstí prodral do šestnáctky, těsně před finální přihrávkou ho ale riskantním skluzem zastavil Džudovič. Domácí znovu přebrali iniciativu a měli i další velkou příležitost, když se na pár metrech brilantně uvolnil Jiráček, pravačkou ale poslal balón těsně nad břevno.

V šedesáté třetí minutě už jsme se ale dostali do zaslouženého vedení. Rosický znovu skvěle potáhl míč a posunul ho volnému Pilařovi, který z pětadvaceti metrů nádherně vypálil, trefil se přesně ke vzdálenější tyči a svým premiérovým gólem v reprezentaci poslal Čechy do veledůležitého vedení.

Deset minut před koncem měli zřejmě domácí kopat i penaltu, Kadlecův pokus ze standardní situace totiž zastavil jeden z Černohorců ve zdi rukou, která byla až příliš daleko od těla na to, aby se situace měla podle pravidel přejít. Pekhart byl pak trefen nepřesným výkopem Božoviče, bohužel pro svěřence Michala Bílka ale balón branku přeletěl.

Rosický byl u všeho, po jeho další spolupráci s Pekhartem měl gólovou šanci na noze Pilař, byl ale rozhozen a ani nedokázal vystřelit. Poté si užil potlesku vestoje, když ho dvě minuty před koncem střídal Kolář.

A Češi dokázali přidat ještě druhou branku, který v konečném účtování může rozhodovat. Rosického geniální centr z volného přímého kopu našel ideálně hlavu neobsazeného Sivoka a ten poslal domácí do vedení 2:0. A když pak Drinčič poslal svou standardní situaci nad břevno, porazilo Česko Černou Horu naprosto zaslouženě 2:0.

Za dnešní výkon zaslouží velkou pochvalu každý hráč, jenž se objevil na hřišti, podali jsme výborný kolektivní výkon, nade všemi pak čněl fantastický Tomáš Rosický. Odveta je na programu v úterý v Podgorici.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1397)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele