základní skupiny - skupina C, 3. kolo
28.06.2023 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Bojácná Lvíčata na Izrael nestačila a končí na mistrovství Evropy

Česká jednadvacítka nezískala ve třetím kole skupiny C mistrovství Evropy tolik potřebný bod, když padla s Izraelem 0:1. Tým Jana Suchopárka dostal první ránu již v úvodu, kdy musel kvůli zranění střídat gólový hrdina utkání s Němci Martin Vitík. Historicky první postup Izraele ze skupiny pak v 82. minutě vystřelil Omri Gandelman. Země z Blízkého východu tak zaznamenala v krátké době již třetí úspěch, neboť před třemi týdny vybojovala bronz na mistrovství světa "dvacítek" a loni získala stříbrné medaile na evropském šampionátu hráčů do 19 let.

Izraelští mladíci zaujali remízou s Německem, zpátky na zem je ovšem vrátila porážka od Anglie, která je dostala do pozice, v níž museli porazit českou reprezentaci. Té naopak stačilo k razítku na druhou příčku zapsat bod, jelikož naposledy skolila díky pozdnímu zásahu Vitíka německý Die Mannschaft. Tým se lvíčkem na prsou nicméně mohlo lehce poznamenat stěhování z Batumi do Kutaisi, kde naopak hrál od začátku šampionátu soupeř.

Znalost prostředí demonstrovali modrobílí od samého začátku. Už ve druhé minutě se musel vytáhnout pozorným zákrokem brankář Lvíčat Vítězslav Jaroš, který likvidoval šanci nekrytého Oscara Gloukha. Čeští reprezentanti mnoho příležitostí neměli, obrana Izraelců jim kazila útočné plány již v zárodku. A aby toho nebylo málo, museli se popasovat s nepříjemností v podobě zranění a následného vystřídání Vitíka. Obranu s nově příchozím Tomášem Vlčkem pak nejvíce ohrozil Eden Kartsev, jenž v nastaveném čase přihrál do hloučku před Jaroše a stoper Robin Hranáč dokázal míč jen stěží odvrátit do bezpečí.

Po ospalém začátku druhé půle řádně vystrašil hráče v červeno-modrém Dor Turgeman, který v 55. minutě dostal až příliš prostoru k vyslání nebezpečného projektilu. K jeho smůle ale z úhlu trefil boční síť. Prvním přímým ohrožením branky Daniela Peretze se stal pokus Adama Gabriela zkraje 63. minuty. Bek Hradce Králové vyslal přízemní střelu, chybělo jí ale lepší umístění. Svěřencům trenéra Guye Luzona docházel čas a neodpustili si i několik výrazných chyb v kombinaci. Navzdory tomu to ale byli právě oni, kdo se radoval z jediného gólu utkání. Zasloužil se o něj Gandelman, jenž v 82. minutě využil centrovaného míče a hlavou překonal Jaroše.

Česko tak historicky první vzájemné střetnutí nezvládlo a na dobře rozehraném turnaji končí už ve skupině. Izrael naopak i díky dalšímu zaváhání Německa v souběžně hraném utkání postoupil do čtvrtfinále, kde 1. července vyzve Gruzii.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (543)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele