základní skupiny - skupina C, 2. kolo
25.06.2023 18:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Česko v závěru proti Německu získalo zpět ztracené vedení a živí naději na postup

Česká reprezentace do 21 let ve druhém utkání na turnaji zaskočila obhájce titulu z Německa a po vítězství 2:1 může pomýšlet na postup ze skupiny. Lvíčata poslal do vedení v prvním poločase Sejk, po změně stran sice vyrovnal Stiller, ale v samotném závěru vrátil vedení na stranu Čechů Vitík.

Němci po úvodním oťukávání začali potvrzovat roli favorita a měli po necelé čtvrthodině hry velkou příležitost v podobě přímého kopu zpoza pokutového území. Toho se ujal Stiller a střela se mu povedla náramně. V bráně však ještě povedeněji zasáhl Vítězslav Jaroš a udržel bezbrankový stav.

Po dvaceti odehraných minutách hráči v bílo-černých dresech vystupňovali tlak. Už ke druhé střele z dálky se dostal Vagnoman, a zatímco poprvé minul bránu, tentokrát již donutil zasáhnout brankáře Jaroše. V pokutovém území pak dorážel Schade, ale jeho střelu ještě tečoval Vitík, a míč tak proletěl vedle brány.

Češi na první opravdu nebezpečnou šanci museli čekat skoro půl hodiny. Německý brankář Atubolu zaváhal při rozehrávce a místo odkopu napálil jen napadajícího Sejka. Balón se odrazil ke Karabcovi, který si ho navedl na levačku a nebezpečně vypálil, Atubolu nicméně svou chybu dobrým zákrokem napravil.

Karabec vzápětí potrápil obranu favorita podruhé. Po zaváhání Bissecka v rozehrávce se kmenový hráč Sparty protáhl po pravém křídle okolo německého kapitána a po zatažení míče do pokutového území připravil gólovou pozici pro Valentu. Tomu se ale zakončení nepovedlo.

Dobrá pasáž zápasu české reprezentace nakonec skončila gólovou radostí. Na levém křídle využil své rychlosti Vasil Kušej, který unikl obráncům a, podobně jako Karabec o moment dříve, zatáhl merunu do pokutového území. Na zadní tyči pak našel zcela volného Sejka, který se před prázdnou bránou nemýlil.

Česko bylo ve druhé polovině úvodního dějství nebezpečnějším týmem a mohlo přidat další gól. Karabec centrem ze standardní situace našel na malém vápně volného Valentu, kterému se však neobvyklé zakončení hrudníkem nepovedlo. Z velké blízkosti minul bránu a promarnil už svou druhou velkou šanci.

Trenér německé jednadvacítky Antonio Di Salvo rozhodně nebyl spokojen s výkonem svých svěřenců v prvním poločase, neboť provedl o přestávce hned tři změny. Velký nápor se ze strany jeho svěřenců nekonal, šance si každopádně vypracovat dokázali.

Hned na úvod druhé půle střílel ze standardní situace Stiller, jenže tentokrát měl Jaroš mnohem méně práce než v prvním případě a pokus zkrotil. Opravdu velkou možnost měl v 55. minutě po centru z pravé strany Schade, který vyskočil výš než čeští obránci a nebezpečnou hlavičkou protáhl Jaroše, ten ale opět podržel svůj tým.

Německo mělo stále výraznější převahu a v 70. minutě se dočkalo vyrovnávacího gólu. Matriciani našel na hranici pokutového území nikým nehlídaného Stillera, který potvrdil, že má dobrou kopací techniku a v dobrém postavení svým třetím střeleckým pokusem v utkání konečně rozvlnil českou síť.

Hra se po vyrovnávacím gólu rozkouskovala a ani jeden z mančaftů si neuměl vypracovat nebezpečnější možnost. Až v 87. minutě se po rohovém kopu ve skrumáží v pokutovém území nejlépe zorientoval Martin Vitík, jenž napálil míč do Matricianiho, a od kterého následně balón skončil za zády Atubola - 2:1.

Němci v kritické situaci vsadili všechny své naděje na ofenzivu a vypracovali si ještě větší tlak než před vyrovnávacím gólem. Velkou šanci Schadeho ale zblokoval hrdina "Lvíčat” v tomto utkání, tedy Vitík. V pokutovém území následovalo ještě několik skrumáží, které na každý pád česká obrana i s trochou štěstí odvrátila.

Česká reprezentace do 21 let tak porazila Německo a před závěrečným vystoupením s Izraelem má slušnou šanci na postup do další fáze turnaje.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (485)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele