základní skupiny - skupina C, 1. kolo
22.06.2023 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Emile Smith Rowe střílí druhou branku Anglie (© twitter.com/England)

Češi zahájili Euro do 21 let prohrou s Anglií. Favorit rozhodl po návratu ze šaten

Český výběr v úvodním duelu mistrovství Evropy do 21 let skupiny C podlehl Anglii 0:2. Svěřenci Jana Suchopárka sehráli s Albionem navzdory předpokladům vyrovnané utkání, ve kterém místy sahali po bodech.

České naděje na kýžený zisk ale zhatil krátce po změně stran záložník Aston Villy Jacob Ramsey. Vzhledem k remíze v souběžně hraném utkání Německa s Izraelem však Lvíčata stále mají reálnou naději na postup ze skupiny.

V dresu Albionu přijelo do Gruzie množství hvězd Premier League a celek trenéra Suchopárka, který z nominace vynechal některé členy reprezentačního A-týmu, čekal na úvod nesmírně složitý boj. V cestě za odčiněním neúspěchů z kvalifikace, v níž Lvíčata dvakrát právě s Anglií prohrála, jim navíc komplikovala situaci zranění brankářů. Mezi tři tyče se tak musel postavit Vítězslav Jaroš, kmenový hráč Liverpoolu, jenž soutěžní zápas odchytal naposledy v říjnu 2022.

Čeští mládežničtí reprezentanti rozehráli s Albionem navzdory předpokladům vyrovnanou partii. I přes napálené břevno útočníka Chelsea Noniho Maduekeho se Lvíčata dostala do několika vyložených šancí a jen smolně nešla do vedení. Fotbalisty v bílých dresech zdobila obrovská bojovnost a neúnavné napadání, které dělalo Anglii velké problémy a prakticky jim tak Češi zamezili vytváření akcí. Největší problémy české obraně dělal výše zmíněný Madueke, avšak v osobní bitvě s Jarošem vyšel vždy jako vítěz český brankář ve službách Liverpoolu. Nejblíže gólu byl v 41. minutě Vasil Kušej. Individuální akcí vyzrál na obranu Albionu a jen díky skvělému zákroku anglického gólmana nevstřelil úvodní branku utkání.

Druhé dějství nenechalo dlouho čekat na gólové oslavy. Hned ve 47. minutě si nádherně vyměnil míč Ramsey s Anthonym Gordonem a přízemní střelou poslal Anglii do vedení. Po inkasované brance šla intenzita a také kvalita hry Lvíčat razantně dolů. S ubývajícími silami měli Angličané více prostoru k vytváření akcí, čehož také využili. V 68. minutě se po standardní situaci dostal k míči Madueke, který našel nabíhajícího Gordona a křídelník Newcastlu zvýšil již na 2:0. Rozhodčí však branku neuznal z důvodu nesportovního chování jednoho z Angličanů. Tečku za zápasem přidal střídající Emile Smith Rowe, který po vynikající přihrávce jednoho ze spoluhráčů doklepával do prázdné branky.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (321)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele