základní skupiny - skupina B, 3. kolo
24.06.2015 20:45 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Anglie na ME končí, výhra 3:1 nestačí na postup ani Itálii

Angličané proti Itálii dominovali v držení míče a svého soupeře přestříleli, navzdory tomu ale prohráli 1:3 a EURO pro ně končí. Nicméně z Androva stadionu odcházely smutné ještě další dva tábory fanoušků - Italové kvůli remíze Portugalska se Švédskem rovněž zůstávají před branami semifinále a čeští příznivci se zase nemohou těšit na dodatečný souboj o olympijské hry.

Zápas začal v dobrém tempu a oba celky se tlačily do zakončení. Italové hrozili především po rohových kopech, které velmi dobře zahrával Domenico Berardi. První velkou šanci utkání měl však na druhé straně Danny Ings, který poprvé na šampionátu dostal důvěru a nastoupil od první minuty. Po vynikající kolmici Harryho Kanea se nová akvizice Liverpoolu řítila sama na Bardiho, střela ale skončila těsně vedle a Ings tak svůj debut v základní sestavě gólem neoslavil.

Další skvělý moment Kanea přišel za pár chvil. Objev letošní sezóny Premier League se po dlouhém nákopu Jenkinsona dokázal uvolnit a jeho dělovku do levého horního rohu skvěle zlikvidoval Francesco Bardi. V tu chvíli to vypadalo s nadějemi Albionu slibně, jenomže poté přišla pro Anglii černá dvouminutovka, během které se vývoj zápasu obrátil o 180 stupňů.

Ve 25. minutě našel Berardi výborným pasem za obranu zcela volného Andreu Belottiho, jehož defenziva Anglie marně vystavovala do ofsajdu a útočník Palerma v pádu překonal bezmocného Butlanda. Neuplynulo ani 120 vteřin a Italové vedli o dvě branky. Přihrávku na půlce hřiště výborně vystihl Crisetig, vyvezl míč až k šestnácte soupeře, kde ho posunul Benassimu a ten s pomocí drobné Gibsonovi teče rozvlnil síť podruhé.

Logicky zaskočená Anglie se nějakou dobu nemohla z tohoto šoku vzpamatovat. Až ve 40. minutě se do střelecké pozice pěkně prokličkoval Nathan Redmond, vystřelil a brankář Bardi si připsal další bravurní zákrok. Kapitán Azzurrini byl v permanenci i nadále, zanedlouho musel zase rychle na zem, když se ho ránou z velké dálky snažil překvapit aktivní Harry Kane.

Družina Garetha Southgata pokračovala v neproměňování šancí i po změně stran. V 47. minutě předvedl svou brilantní techniku Jesse Lingard, jeho střela ale nabrala opačnou faleš, než by si v kolébce fotbalu přáli, a prosvištěla jen kousek vedle pravé tyče. Odchovanec Manchester United patřil k nejaktivnějším hráčům v bílém dresu, ovšem ani jeho další pokus se mezi tři tyče nevešel.

Třetí hřebíček do anglické rakve zatloukl z čista jasna znovu Marco Benassi. Trotta po autu jen tak naslepo nakopl míč přes hlavu do nebezpečné prostoru, kde stál právě připravený záložník Turína a nepříliš razantní hlavičkou definitivně utnul všechny postupové naděje Albionu.

Angličané se i nadále pokoušeli s výsledkem něco udělat a v nastaveném čase se alespoň o snížení postaral Redmond, jehož projektil po přiťuknutí Loftuse-Cheeka zaplul přesně k levé tyči, čímž udělal tečku za dnešním duelem. Stejně jako na seniorském mistrovství světa v Brazílii tak končí favorizovaná Anglie s Itálií již v základní skupině.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (607)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele