základní skupiny - skupina B, 2. kolo
09.06.2013 18:00 CET
5 : 1
(1:0)

Reportáž

Nizozemsko "21" - Rusko "21" 5:1

Nizozemsko i nadále potvrzuje, že se na evropském šampionátu do jednadvaceti let nachází ve velmi dobré pohodě, po vítězství nad Německem bere všechny tři body i ze zápasu s Ruskem a přiblížilo se postupu. Debakl odstartoval krátce před přestávkou Wijnaldum, ve druhé půli ho pak řídil nezastavitelný Ola John...

Rusko šlo do zápasu s vědomím, že pokud chce ještě pomýšlet na postup do semifinále, musí bezpodmínečně bodovat. A jeho šance výrazně zvýšil výskyt ofenzivního páru Dzagojev - Smolov v základní sestavě, oba se připojili k týmu až po zahajovacím duelu poté, co se účastnili kvalifikačního utkání seniorské reprezentace. Nizozemci se snažili navázat na úspěch proti Německu s totožnou úvodní jedenáctkou...

A své možnosti naznačil výběr Oranjes hned ve druhé minutě, když se po levé straně snažil prosadit Ola John, proháčkoval se kolem dvojice soupeřů, jeho následný centr ale na poslední chvíli před dobíhajícím Wijnaldumem odvrátil se štěstím na roh Burlak. Na opačnou stranu hřiště se pak pro změnu hnal Jakovlev, místo přihrávky na některého z volných spoluhráčů ale vypálil sám a pohořel - míč skončil nebezpečně blízko rohovému praporku.

Rusové se kanonýra Smolova poprvé pokoušeli využít až po třinácti minutách, útočník s číslem 10 na zádech však dostal příliš dlouhou přihrávku, a tak přestože s přehledem přesprintoval Martinse Indiho, gólman Zoet včas zareagoval a valón odklidil do bezpečí. Krátce nato už přišla první velká šance celého zápasu, když z hloubi pole rozehrál Burlak, Smolov chytře pustil míč na volného Dzagojeva, ten ovšem z hranice šestnáctk minul nizozemskou branku.

První runu Oranjes na branku měl na svědomí Wijnaldum, pálil ale z velkého úhlu a Zabolotni bez potíží zasáhl. V šestadvacáté minutě měl obrovskou příležitost vstřelit svůj první gól na šampionátu a poslat svůj tým do vedení Luuk de Jong, hlavičku po rohovém kopu však namířil jen do levé tyče. Z rohu poté zahrozili rovněž Rusové, zakončení Burlaka ale skončila nad břevnem.

Ve třicáté deváté minutě se Nizozemci dostali do vedení, to totiž z dálky krásně napřáhl Georginio Wijnaldum, svou ránu umístil ideálně přesně k levé tyči a Zabolotni se po míči natahoval marně. Vyrovnat mohli krátce před odchodem do kabin Dzagojev a Jakovlev, první jmenovaný ale přestřelil, druhý si potáhl míč od levé postranní čáry do středu a mířil k bližší tyči, Zoet však byl připraven. Poslední zajímavý moment prvního poločasu pak divákům připravil Ola John, jehož technická střela zpoza šestnáctky minula zařízení.

Do druhého dějství vstoupilo Rusko velice aktivně a už po několika desítkách sekund se mohlo dočkat kýženého střeleckého úspěchu. Centr Šatova zastavil evidentní rukou Martins Indi, rozhodčí Gautier však k překvapení všech na stadionu penaltu neodpískal. A jen krátce nato se Rusové dočkali dalšího "zářezu", když Čičerin sice jasně fauloval Mahera, ohodnocení v podobě červené karty však bylo pořádně přísné.

Nizozemci mohli přesilovou hru využít prakticky okamžitě, když se po centru Van Rhijna z voleje nádherně opřel do balónu Maher, Rusy ovšem v tu chvíli zachránilo břevno. Oslabení muži v bílém se nevzdali a Šatov se dostal do velmi slušné střelecké pozice, ze které ovšem minul. A Nizozemci v jednašedesáté minutě srazili ruské šance na body; Van Ginkel dostal na pravé straně hodně volného prostoru, centrem našel přesně hlavu Luuka de Jonga a ten zakončením do protipohybu Zabolotniho zvýšil na 2:0.

Rusové dokázali utkání zdánlivě zdramatizovat, když Dzagojevovu hlavičku do tyče dorazil do opuštěné branky střídající Čeryšev, stav 2:0 ale vydržel jen čtyři minuty. Pak dlouhý Zoetův výkop prodloužil hlavou de Jong na rozběhnutého Olu Johna, ten si mazácky položil Zabolotniho, aby ho následně obloučkem přehodil a bylo rozhodnuto. Sedm minut před koncem navíc ještě pojistil vítězství Oranjes Danny Hoesen. Ten byl na trávníku po svém vystřídání teprve minutu, když se dostal k pasu Fera, přehodil Zabolotniho a Ščennikov už balón nedokázal azstavit v cestě do sítě.

Hoesen pak měl ještě jednu velkou možnost, tentokrát ale z hranice velkého čtevrce těsně přestřelil. Pátý gól v síti Zabolotniho ale přece jenom ještě přišel. Nejlepší hráč zápasu, Ola John, utekl po levé straně, předložil perfektní přihrávku proti noze Ferovi a ten v koncovce nezaváhal. Nizozemci tak rozstříleli Rusko 5:1 a výrazně se přiblížili postupu do semifinále evropského šampionátu jednadvacetiletých. Rusové ještě nejsou definitivně vyřazeni, po druhé porážce však živí už jen teoretické naděje...

Autor: Michal Hruška

Komentáře (7)

Přidat komentář
Tomtaf

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ten rozhodci je asi uplnej magor

Reagovat
smazaný uživatel

zkušeně.. finále Oranjes - Španělsko

Reagovat
smazaný uživatel

proc hral Luuk De Jong kdyz je to U21 a je mu je 23?

Reagovat
smazaný uživatel

Cheatuje, hraje na cizí registračku.

Reagovat
smazaný uživatel

*22

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele