základní skupiny - skupina B, 1. kolo
06.06.2013 20:30 CET
3 : 2
(2:0)

Reportáž

Němci dotáhli manko, nakonec ale vyšli proti Oranjes bez bodu

Nepovedené první dějství může Nationalelf ještě hodně mrzet, Německo sice po obrátce dotáhlo dvoubrankový deficit, ovšem když už se schylovalo na bodovou dělbu, Nizozemci těsně před koncem rozhodli zásluhou Leroye Fera.

K mnoha vyškrtnutým absentérům nakonec nemusel Rainer Adrion dopsat jméno Lewise Holtbyho, německý kapitán dokázal překonat zranění stehenního svalu, ani jeho přítomnost však Nationalelf dvakrát nepomohla. Oranjes působili o poznání jistějším a sehranějším dojmem, což jen po sedmi minutách vyústilo v dobrou střeleckou možnost pro Mahera, skvělý Leno ovšem jeho pokus vytěsnil!

Do zakončení se o chvíli později hnal také de Jong, toho ale v hlavičkovém souboji uhlídal Jantschke, rána Martinse Indiho byla pro změnu zablokovaná. Před druhým vápnem byl dlouho až hrobový klid, jenž se pokusil rozehnat Lasogga, pohotovou střelou z ostrého úhlu ale na Zoeta recept nenašel. To se nicméně záhy podařilo Nizozemsku: John na levé straně předal Maherovi, který využil nabízené svobody a ostrým projektilem doprostřed branky zaskočil Lena - 1:0. Hosté se snažili reagovat, jejich snahu však hatilo až příliš mnoho chyb při rozehrávce, případně ve finální fázi.

Ostatně Němci se mohli okamžitě poučit na druhém konci hřiště. De Jong dostal skvělý míč za obranu a užuž se hnal na Lena, ten však ukázal dobré čtení hry, včasným vyběhnutím jeho úmysl přečetl a následně zneškodnil! K nezbytnému kroku sáhl již ve 38. minutě zkušený německý kormidelník, jenž ze hry stáhl neviditelného Peniela Mlapu a na jeho pozici vyslal Kevina Vollanda.

Ani tato rošáda ovšem změnu rozložení sil nepřinesla. Naopak ještě v téže minutě ukázal skvělou individuální akci Wijnaldum, jehož dělovku zpoza vápna sice Leno vytěsnil, ovšem tak nešťastně, že se kulatý nesmysl stejně podíval až za brankovou čáru a následný tygří skok už kmenovému hráči Leverkusenu nepomohl - 2:0. Na opačné straně Holtby přenechal Rudymu, jeho přízemní ráně ale chyběla přesnost. Navlas to samé platilo i pro odvážnou střelu Johna.

Během patnáctiminutové pauzy očividně bylo německé ekipě důrazně promluveno do duše a hned záhy to přineslo kýžené ovoce. Holtby se prohnal do vápna, načež ho Zoet poslal k zemi a rozhodčí Bebek ukázal na pokutový kop! Odpovědnost vzal při této situaci na svá bedra Rudy a nechytatelným projektilem do pravé šibenice snížil na 2:1! Lepší vstup do druhého dějství si Německo přát nemohlo.

Uběhlo však pouhých pět minut a hosté se dožadovali odpískání druhé penalty, tentokráte pro změnu za zákrok Martinse Indiho, jenž si podržel Lasoggu, píšťalka chorvatského sudího ale zůstala němá. Výrazně povzbuzenou Nationalelf mohl dokonale usadit po rohovém kopu z bezprostřední blízkosti hlavičkující de Vrij, obránce Feyenoordu ovšem mířil nad břevno!

Tempo hry se pochopitelně zvýšilo, rázem se hrálo nahoru dolu a rozhodně nebyla nouze o zajímavé situace před oběma brankami. Takto po rychlém kontru po pravé straně předal Herrmann do vápna na Vollanda, čerstvý ofenzivní univerzál ale příliš spekuloval, až nakonec o balón přišel a z nadějně vyhlížející akce nic nebylo. Německý tlak nadále stoupal... Holtby však mířil jen do boční sítě a podařená dalekonosná rána Vollanda se pro změnu opřela do břevna Zoetovy svatyně, odražený míč se sice ocitl u nohou Rodeho, ten už ho však nedokázal vrátit na místo určení!

Snahu DFB-Teamu ještě více podpořil Christian Clemens, který se zakrátko po svém nástupu mohl zapsat do dějin utkání tím nejlepším možným způsobem, avšak technickým zakončením z úhlu nedokázal o fous nalézt zadní tyč! Oranjes byli po změně stran jen slabým odvarem toho mužstva z prvních čtyřiceti pěti minut, ovšem i tak mohl z rychlého kontru trestat střídající Jozefzoon, výborný Leno ale jeho šanci zneškodnil a nadále držel akcie svého týmu při životě! To se vyplatilo v osmdesáté první minutě, kdy si Holtby navedl míč do střelecké pozice a poté přízemní střelou k tyči srovnal na 2:2.

To však nebylo zdaleka všechno. Herrmann mohl nejdříve obrátit kormidlem na hostující stranu, ovšem z úhlu zamířil hodně nepřesně a přesnost postrádal také hlavičkový pokus Fera. Ten samý hráč se však těsně před konečným hvizdem dočkal, když se ve vápně nejvýše vyšrouboval na rohový kop a nekompromisně poslal mičudu za Lenova záda - 3:2. Na reakci už se Němci nezmohli.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (7)

Přidat komentář
Tomtaf

3:2

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GarethBaleCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Ouu maan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

Dobře Oranjes!!! Kua ti maj kádr jaxvině!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele