základní skupiny - skupina B, 1. kolo
12.06.2011 20:45 CET
1 : 1
(1:0)
Stadión:
MCH Arena, Herning

Reportáž

Španělsko v závěru zápasu přišlo o vítězství nad Anglií

Španělé nevstoupili do evropského šampionátu jednadvacetiletých ideálně. Ve svém úvodním představení sice dlouho vedli nad Anglií zásluhou branky Herrery, v závěru však vyrovnal Welbeck a oba týmy si rozdělily po bodu. Po prvních zápasech skupiny B je tak na prvním místě Česko.

Domácí sice byli po většinu zápasu lepším týmem, nakonec však získávají jen bod, a to převážně kvůli zpackaným závěrům obou poločasů. Na konci toho druhého vyrovnal Welbeck a zachránil Angličanům alespoň bod.

Španělé už od začátku diktovali tempo hry a byli aktivnější, do první šance se dostal ve čtvrté minutě Adrián, ale minul. Na druhé straně hlavou zahrozil stoper Smalling, De Gea však nemusel proti jeho střele zasahovat.

Ve čtrnácté minutě se Španělsko dostalo do zaslouženého vedení. Od rohového praporku odcentroval Thiago, na míč si naskočil kapitán Javi Martinez a do sítě ho doklepl na zadní tyči číhající Ander Herrera. Po vstřelené brance se Mata a spol. uchýlili k taktickému ťukesu ve středu pole, šance v Herningu k vidění nebyly.

Do střelecké pozice se tak dostal až po více než půlhodině hry Thiago, avšak nezamířil mezi tři tyče. Sedm minut před přestávkou sklepl Adrián míč pro Herreru, jehož ránu tečoval anglický obránce Jones tak, že musel gólman Fielding vytáhnout perfektní zákrok a vytěsnit balón na roh.

První velká šance Anglie přišla v samotném závěru první půle, Walkerův prudký centr tečoval na přední tyči Sturridge, De Gea konečky prstů vytěsnil míč z branky. Po úvodním dějství tak Španělsko vedlo 1:0.

Do druhé půle vstoupily oba celky stejně, jako do té první, tedy jasnou územní převahou Španělska. Z toho pramenila další velká šance nejlepšího muže na hřišti Herrery, tentokrát mu ale nebylo přáno. Po hodině hry nebezpečně hlavičkoval Javi Martinez, Fielding nemusel zasahovat.

Sedm minut před koncem mohl rozhodnout Juan Mata, jenže ani on svou příležitost neproměnil a Anglie trestala. V osmdesáté osmé minutě se na pravé straně uvolnil Kyle Walker, našel v ofsajdu stojícího Welbecka a ten se tváří v tvář De Geovi nemýlil. A když se mezi tři tyče nevešle rány Maty a Rodwella, skončilo utkání remízou 1:1.

Oba týmy si tak rozdělily po jednom bodu, díky dnešní výhře nad Ukrajinou tedy vede skupinu B Česko, které se ve středu utká s favoritem ze Španělska, Anglie změří síly s Ukrajinou.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (754)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele