základní skupiny - skupina B, 3. kolo
19.06.2011 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Čechům se povedl závěr zápasu, takže postupují do semifinále!

Českou jednadvacítku čekal s mladíky z Anglie přímý souboj o postup do semifinále. Klíčový duel s hráči Albionu lvíčata zvládla a svěřenci trenéra Dovalila se tak po nečekaném vítězství 2:1 mohli radovat z postupu do semifinále.

Utkání začalo ve velmi zajímavém tempu a hned v první minutě bylo možno vidět po jednom protiútoku na každé straně. Žádná vážnější situace z toho ovšem nevzešla. Na tu si museli diváci počkat do 8. minuty, ve které se po ztrátě v obraně dostal míč až k osamocenému Welbeckovi, který ihned po zpracování zakončoval. Jeho střela Vaclíka překonala, avšak anglickou radost ve vteřině zarazil zdvižený praporek postranního, který nachytal Welbecka v postavení mimo hru.

Angličané se postupem času dostávali více do hry a míč si na svých kopačkách užívali mnohem více než naši reprezentanti. V probíhající 10. minutě se navíc do slibné šance dostal opět Welbeck. Jeho střela z úhlu však Vaclíka pouze rozcvičila. První čtvrthodinka hry tak přinesla pouze dvě šance aktivnějších Angličanů a česká jednadvacítka tak na svou příležitost v úvodu utkání stále čekala.

Ta však přišla hned v zápětí, z ničeho nic dokázali čeští hráči vykonstruovat velmi slibnou příležitost. V 17. minutě pas ze strany zpracovával pro Dočkala hrudí Kozák, český záložník svou hlavičkou šikovně posunul míč na volného Marečka a ten už nikým nehlídaný okamžitě pálil směr branka Anglie. Fielding byl nicméně připraven a tygřím skokem vyškrábl míč na roh. Po této akci jakoby čeští reprezentanti své anglické soky vylekali a opět se začala hrát vyrovnaná partie. Vyčkávanou, ke které se oba celky uchýlily, tak přerušila až šance Cleverleyho, který na zadní tyči zakončoval centr Sinclaira z levé strany. Jeho volej však minul branku našeho brankáře. Angličané tak opět převzali herní iniciativu, ale ani to jim nedopomohlo k vypracování další šance. A byli to právě Češi, kteří lehce zazlobili v běžící 36. minutě, když osamocený Mareček neváhal ani vteřinu a zpoza pokutového území vyzkoušel pozornost Fieldinga.

Blížil se konec prvního poločasu a právě s ním přišla i další větší šance Anglie. Z levé strany si to do středu namířil rychlonohý Sinclair a technicky přesnou a tvrdou ranou vypálil. Jeho pokus ovšem skvěle odhadl Lukáš Vaclík a svým zásahem poslal míč na rohový kop. Ani naši však nezůstali pozadu a ve 44. minutě se do dobré šance srdnatě prodral Morávek. Jeho střelu s přehledem lapil Fielding a navíc celou akci těsně před koncem odsoudil k nezdaru zdvižený praporek. Po prvním dějství každopádně zatím postupovala lvíčata.

Druhý poločas začali podle očekávání aktivněji Angličané. Ti si však s dobýváním české branky nevěděli rady. Česká reprezentace se v průběhu druhé půle značně zatáhla a po hodině hry byla prakticky v útlumu. V běžící 62. minutě se tak pokusila zahrozit Anglie. K odraženému míči se dostal nabíhající Walker, jenže jeho střela z voleje letěla vysoko nad branku českého brankáře Vaclíka. O tři minuty později se naopak pokusili zaskočit soupeře naši. Srdnatý průnik Morávka však zablokovala dvojice bránících Angličanů.

V 69. minutě se mohla pro české barvy urodit dobrá příležitost. Nová krev na hřišti Černý, se totiž po chybě Angličanů ve středu hřiště mohl hnát sám na brankáře Albionu. Rychle se však vrátil Walker a i za cenu žluté karty zadržel Černého před pokutovým územím. Následná standartní situace skončila na hlavě Čelůstky, který však branku netrefil. Čelůstka o sobě dal vědět ještě jednou o pouhé tři minuty později. Jeho rána však skončila vysoko nad.

Rána pro české hráče nicméně přišla v 76. minutě. Z pravé strany přišel centr od Sturridge, na který si naskočil Welbeck a přesnou hlavičkou překonal padajícího Vaclíka. Anglická radost v tu chvíli neznala hranic. Hráči Albionu byli při chuti a velmi rychle po první brance chtěli přidat i druhou. V 78. minutě se po nakrátko rozehrané standartce opřel do míče Lansbury a jeho puklice jen těsně minula pravou tyč Vaclíkovi branky.

Utkání se chýlilo ke konci a Češi se snažili ze všech sil vytvořit si závěrečný nátlak. Angličané byli více na balonu a Česku tak ubíhal čas mnohem rychleji.

Na řadu přišel nastavený čas a v něm senzace pro české hráče. K míči se totiž probojoval Gecov, a přestože mu napoprvé přihrávka nesedla, balon se přeci jen dostal na nohu střídajícího Chramosty, který neváhal a propálil vše co mu stálo v cestě a poslal tak český národní celek do jednadvaceti let do semifinále.

To však nebylo všechno. V absolutním závěru se uvolnil Chramosta a po přihrávce na Pekharta vybídl svého spoluhráče k potvrzení postupu. Pekhart hozenou rukavicí nepohrdl a do prázdné branky upravil na konečný stav 2:1 pro Česko.

Autor: Petr Zajíc

Komentáře (927)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele