play off - finále
29.06.2009 20:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Němci roznesli Angličany a zkompletovali zlatý hattrick

Finále mistrovství Evropy do 21 let mělo nakonec mnohem jednoznačnější průběh, než se čekalo. Mladí Němci vyjma úvodu zápasu svého soupeře z Anglie jasně přehráli a zvítězili vysoko 4:0. Německo se tak stalo první fotbalovou velmocí, která drží tituly v kategoriích do 17, 19 i 21 let...

Jak již ale bylo řečeno, v úvodu utkání byli lepší Ostrované. Taktovku si vzal do rukou Milner, jehož přímé kopy představovaly velké nebezpečí. Tak tomu bylo hned ve druhé minutě, kdy hlavičkou mířil mimo Adam Johnson, o pár vteřinek později střílel Walcott, proti Neuerovi ale neměl šanci. Záložník Arsenalu, jenž dnes nastoupil na hrotu anglického útoku, v prvních minutách větral německou obranu, po chvíli jeho aktivita ovšem ustala a zhruba od 20. minuty to vypadalo tak, jako kdyby ani na hřišti nebyl.

DFB-Elf se pomalu dostávala do hry a v 16. minutě málem udeřila. Özil si vyměnil míč s Khedirou, radost brémskému záložníkovi ale zkazil úspěšný blok Onuohy. Vzápětí na druhé straně znovu zahrozil Milner, poté ovšem přišla 23. minuta a úvodní branka. Özil ze své parkety poslal jemnou přihrávku rozběhnutému Castrovi, který byl u balonu dříve než vybíhající brankář Loach a poté již neměl problém usměrnit míč do branky - 1:0.

Po vstřeleném gólu se Němci trošku zatáhli a víceméně se koncentrovali na činnost, ve které byli nejlepší na turnaji - bránění. Naopak Tři Lvi vcelku ovládli střed hřiště, jenže jim směrem dopředu chybělo dostatek iniciativy a hlavně finální přihrávka.

Po změně stran se dostal po Milnerově přímém kopu k míči Adam Johnson, německý stoper Boateng ovšem jeho pokus zblokoval a ve 49. minutě udeřilo na druhé straně. Němci dostali výhodu přímého kopu z dobrých 30 metrů, Mesut Özil zkusil vypálit a komický zákrok náhradního brankáře Loache snad ani nemohl míč zastavit - 2:0.

Z týmu našich západních sousedů čišilo sebevědomí, zato jeho soupeř vypadal značnou chvíli už velmi zaskočeně a až po hodině hry se nadechl k náporu. Jako první si vzal slovo Cattermole, proti němuž nevystoupil jinak skvělý Höwedes, a bomba anglického záložníka zezhora lízla břevno. V 62. minutě na pravé straně "udělal" dva hráče Milner a nahrál před branku Johnsonovi, ten ovšem přes dvojblok Beck - Neuer míč do branky nedostal.

Andreas Beck byl v centru dění ještě v 71. minutě, když opět zafungovalo kouzlo Milnerových standardních situací, ovšem Cattermolovu hlavičku vykopl z brankové čáry právě hoffenheimský zadák. V 76. minutě mohl na německý triumf "dát štempl" Wagner, když ho na zadní tyči našel vynikající Özil, ale vytáhlý útočník míč ve stoprocentní šanci nezasáhl dobře.

Nad anglickou bránu poté pálil střídající Schwaab, třetí zásah tak přišel až v 79. minutě. Nemohl u toho chybět muž zápasu Özil, který přistrčil doleva Wagnerovi a ten mezi nohama prostřelil nešťastného Loache - 3:0. Útočník druholigového Duisburgu se v první půli dlouho nemohl dostat do zápasu, nakonec však byl jeho hvězdou, neboť i čtvrtou branku dal on. V 84. minutě si z levé strany postrčil míč do středu hřiště a technickou střelou na zadní tyč uzavřel skóre - 4:0.

V posledních minutách již Němci upustili od pečlivé obrany, ze svých náznaků šancí ovšem již branku nevytěžili, což se nepovedlo ani na druhé straně Angličanům. Hvězda turnaje Manuel Neuer si tak opět připsal čisté konto a němečtí mladíci si po zásluze mohli zakřepčit se zlatými medailemi na krku.

Autor: Petr Vaněček

Komentáře (343)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele