20. kolo
04.02.2024 15:00 CET
4 : 0
(4:0)

Reportáž

Jonathan David (© AFP)

Lille vlétlo do února nejlepším ofenzivním výkonem ligové sezony

Lille využilo ve 20. kole Ligue 1 zaváhání Monaka a v neúplné tabulce poskočilo po výhře 4:0 nad Clermontem na třetí příčku. Když se Dogy představily v nejvyšší francouzské soutěži na svém stadionu naposledy, výhru nad Lorientem pomohli vystřílet Jonathan David a Edon Zhegrova. Právě tito hráči zazářili i ve čtyřgólovém úvodním dějství souboje s Les Lanciers, když kanadský forvard dvakrát skóroval a kosovský šikula ke svému zásahu přidal asistenci. Domácí hráči tak zažili střelecky nejpovedenější utkání ligového ročníku.

Trápící se Clermont, který se s pouhými třemi výhrami topil v sestupovém pásmu, čekala na hřišti Lille zkouška ohněm. Les Lanciers sice z posledních dvou utkání získali čtyři body, Dogy ovšem na domácí půdě prohrály v letošní sezoně pouze jednou. Navíc potřebovaly i nadále sbírat dobré výsledky v boji o pohárové příčky, jelikož jim na záda nebezpečně dýchály týmy Reims, Marseille či Lens.

Hráči Lille od začátku dominovali a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Tu první sice David spálil, když z ideální pozice uvnitř vápna vůbec netrefil bránu, o pár chvil později už se ale 24letý útočník mohl radovat. Kanaďan vyřešil samostatný únik povedeným obstřelem.

Zaskočení hosté ve 13. minutě málem inkasovali podruhé, Adam Ounas však z úhlu orazítkoval pravou tyč. Navýšit vedení se proto domácím podařilo až o chvíli později, kdy Benjamin André zády k bráně prodloužil centrovaný míč mimo dosah Moryho Diawa. Demolice Clermontu pokračovala v závěru poločasu, kdy David využil chybného výběhu gólmana a pohodlně poslal balon do prázdné brány. Jen o dvě minuty později pak ranou z dálky zvýšil již na rozdíl čtyř branek Zhegrova.

Les Dogues nepolevili ani po změně stran, což ve 47. minutě ukázal Tiago Santos. Portugalský bek se za šestnáctkou bez váhání opřel do odraženého míče a krásný volej směřující pod břevno musel konečky prstů vyrážet Diawa. Senegalský gólman následně zmařil příležitost uzavřít hattrick Davidovi, když zlikvidoval jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti. Čtyřnásobný francouzský šampion se proti odevzdanému soupeři dostal ještě k dalším šancím, žádnou z nich už ale nevyužil.

Lille tak doma potvrdilo roli favorita a získalo tři body. V příštím kole jej bude čekat o poznání těžší soupeř, jelikož se 10. února střetne s PSG, Clermont změří o den později síly s Brestem.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele